Page 12 - Revista Celiacs de Catalunya
P. 12
MACIÓ I INVESTIGACIÓ 2018
Resultats de l’estudi: se gluten, va fer menció als aspectes psicològics vinculats
Edat de 2 i 3 anys: la mitjana de consum d’As-i és de 0,52- amb l’adherència a la dieta sense gluten recollits al projecte
1,38 µg / Kg pes corporal/dia. Per tant, si aquestes dades les Psycho-CD. Aquesta investigació ha contribuït a conèixer com
comparem amb l’interval establert per la EFSA, de 0,3-8 µg és l’adherència a la dieta sense gluten a Espanya i facilitarà el
/ Kg pes corporal/dia, veiem que s’està una mica per damunt disseny de futurs programes que ajudin a aconseguir una major
del mínim però molt lluny del màxim. En aquestes edats, els prin- adherència.
cipals aliments aportadors d’AS-i a la dieta són els derivats làc-
tics, els productes sense gluten (principalment la pasta) i la llet. “La dieta sense gluten és molt fàcil de prescriure però dife-
rents estudis indiquen que només entre un 42% i un 91% dels
Edat de 4 a 9 anys: la mitjana de consum d’As-i és de pacients celíacs s’adhereixen adequadament a la dieta sense
0,44-1,13 µg / Kg pes corporal/dia. Per tant, si aquestes gluten, depenent de la forma com es mesuri”, va exposar el
dades les comparem amb l’interval establert per la EFSA, ve- Dr. Ricardo Fueyo.
iem que, de nou, s’està una mica per damunt del mínim però
molt lluny del màxim. En aquest cas, els principals aliments Per parlar sobre com pot afectar la malaltia celíaca en
aportadors d’AS-i a la dieta són els productes sense gluten l’àmbit social, el Dr. Fueyo va posar un exemple molt clar i il·
(principalment la pasta). lustratiu. Com que té un fill celíac, després d’escoltar a l’escola la
frase “un dia és un dia”, per part de les professores, fent referèn-
Edat de 10 a 18 anys: la mitjana de consum d’As-i és de cia al fet que no passava res si el seu fill un dia no podia menjar el
0,26-0,67 µg / Kg pes corporal/dia. Per tant, si aquestes da- mateix que la resta de companys, va decidir contar quants dies
des les comparem amb l’interval establert per la EFSA, veiem durant el curs escolar es feien celebracions (aniversaris, festes
que s’està per sota del mínim i molt lluny del màxim. Per tant, per dies especials, tallers de cuina...). La suma fou de 68 dies
les xifres són positives. En aquesta franja d’edat, els principals dels 173 dies lectius. Per tant, queda palès que no es tracta d’un
aliments aportadors d’AS-i a la dieta són, amb diferència, els sol dia, sinó que són molts els dies que els alumnes celíacs
productes sense gluten (principalment la pasta). no se senten integrats.
La conclusió és que s’està lluny del límit superior de El Dr. Fueyo va explicar que les persones celíaques tenen
consum d’As-i (0,8 µg / Kg pes corporal/dia) però se su- molts dubtes que els hi poden generar estrès, per exem-
pera una mica o s’està a prop del límit inferior (0,3 µg / Kg ple: es poden menjar les patates de la fregidora? Cal netejar la
pes corporal/dia). Per tant, hi ha una part de la població màquina de la xarcuteria? Passa alguna cosa si em toquen el
celíaca infantil exposada. meu pa? El Dr. Fueyo va ressaltar la importància que, per part
de les Associacions, s’enviïn sempre missatges unificats sobre
La Dra. Rizo va exposar els següents consells per minimit- les recomanacions a seguir en aquests casos.
zar l’exposició secundària a l’arsènic inorgànic:
Segons un estudi (Sverker, 2005), les persones celíaques
• Consum moderat de llet d’arròs (màxim 500 ml al dia). experimenten problemes en els següents àmbits: el treball,
• Seguir una dieta variada. l’escola, a l’hora de fer la compra, en viatjar, en els menjars amb
• Tenir en compte el percentatge d’arròs dels productes ma- altres persones i, fins i tot, a casa seva i fora de casa. Això els
causa problemes en la vida diària: vergonya, aïllament, por
nufacturats sense gluten (pasta...) i escollir els que tenen un a ser contaminades per gluten, preocupacions per si molesten,
menor percentatge d’arròs. Mirar l’etiquetatge. visibilitat no desitjada, sentir-se rebutjades o oblidades, estar en
• Consumir arròs màxim 2 cops per setmana. contínua alerta, etc.
• Racionar el consum de begudes vegetals a base d’arròs i
“tortitas” d’arròs. Seguidament, el Dr. Fueyo presentà el seu projecte PSYC-
• Netejar l’arròs abans de la cocció i bullir l’arròs amb més HO-CD, Aspectes psicosocials de la Malaltia Celíaca a
aigua. Aragó, que en un futur es realitzarà en l’àmbit nacional, i expli-
• Seleccionar varietat d’arrossos nacionals. cà els principals objectius:
• Pel que fa a la indústria alimentària, limitar l’arròs als produc-
tes manufacturats destinats a la població celíaca (≤ 100 µg/ • Dissenyar i validar un qüestionari per determinar els nivells
kg de producte). Utilitzar altres ingredients (llegums, pseu- d’autoeficiència en pacients amb malaltia celíaca d’una for-
docereals i altres cereals aptes per a celíacs). ma específica.
La Dra. Rizo va acabar la ponència amb la frase de Paracelso, • Caracterització de la població celíaca a Aragó.
“Nada es veneno. Todo es veneno. La diferència està en la do-
sis”, fent èmfasis en el fet que la clau és seguir una dieta variada. El Dr. Fueyo va exposar les conclusions de la investigació
PSYCHO-CD, aspectes psicosocials de la malaltia celíaca
Dr. Ricardo Fueyo. Els aspectes psicològics vinculats amb a l’Aragó:
l’adherència a la dieta sense gluten, recollits al projecte
Psycho-CD • La demora en el diagnòstic és important: un percentatge
significatiu de pacients (42,1%) té símptomes durant més
En la segona ponència, el Dr. Ricardo Fueyo, Doctor en de 5 anys fins que rep el diagnòstic.
Psicologia i investigador de l’Institut Aragonès de Ciències de
la Salut sobre la malaltia celíaca i l’adherència a la dieta sen- • L’adherència a la dieta sense gluten és d’un 72,3% (segons
els resultats del CDAT), tot i que el 93% de les persones
12 / HIVERN 2018
Resultats de l’estudi: se gluten, va fer menció als aspectes psicològics vinculats
Edat de 2 i 3 anys: la mitjana de consum d’As-i és de 0,52- amb l’adherència a la dieta sense gluten recollits al projecte
1,38 µg / Kg pes corporal/dia. Per tant, si aquestes dades les Psycho-CD. Aquesta investigació ha contribuït a conèixer com
comparem amb l’interval establert per la EFSA, de 0,3-8 µg és l’adherència a la dieta sense gluten a Espanya i facilitarà el
/ Kg pes corporal/dia, veiem que s’està una mica per damunt disseny de futurs programes que ajudin a aconseguir una major
del mínim però molt lluny del màxim. En aquestes edats, els prin- adherència.
cipals aliments aportadors d’AS-i a la dieta són els derivats làc-
tics, els productes sense gluten (principalment la pasta) i la llet. “La dieta sense gluten és molt fàcil de prescriure però dife-
rents estudis indiquen que només entre un 42% i un 91% dels
Edat de 4 a 9 anys: la mitjana de consum d’As-i és de pacients celíacs s’adhereixen adequadament a la dieta sense
0,44-1,13 µg / Kg pes corporal/dia. Per tant, si aquestes gluten, depenent de la forma com es mesuri”, va exposar el
dades les comparem amb l’interval establert per la EFSA, ve- Dr. Ricardo Fueyo.
iem que, de nou, s’està una mica per damunt del mínim però
molt lluny del màxim. En aquest cas, els principals aliments Per parlar sobre com pot afectar la malaltia celíaca en
aportadors d’AS-i a la dieta són els productes sense gluten l’àmbit social, el Dr. Fueyo va posar un exemple molt clar i il·
(principalment la pasta). lustratiu. Com que té un fill celíac, després d’escoltar a l’escola la
frase “un dia és un dia”, per part de les professores, fent referèn-
Edat de 10 a 18 anys: la mitjana de consum d’As-i és de cia al fet que no passava res si el seu fill un dia no podia menjar el
0,26-0,67 µg / Kg pes corporal/dia. Per tant, si aquestes da- mateix que la resta de companys, va decidir contar quants dies
des les comparem amb l’interval establert per la EFSA, veiem durant el curs escolar es feien celebracions (aniversaris, festes
que s’està per sota del mínim i molt lluny del màxim. Per tant, per dies especials, tallers de cuina...). La suma fou de 68 dies
les xifres són positives. En aquesta franja d’edat, els principals dels 173 dies lectius. Per tant, queda palès que no es tracta d’un
aliments aportadors d’AS-i a la dieta són, amb diferència, els sol dia, sinó que són molts els dies que els alumnes celíacs
productes sense gluten (principalment la pasta). no se senten integrats.
La conclusió és que s’està lluny del límit superior de El Dr. Fueyo va explicar que les persones celíaques tenen
consum d’As-i (0,8 µg / Kg pes corporal/dia) però se su- molts dubtes que els hi poden generar estrès, per exem-
pera una mica o s’està a prop del límit inferior (0,3 µg / Kg ple: es poden menjar les patates de la fregidora? Cal netejar la
pes corporal/dia). Per tant, hi ha una part de la població màquina de la xarcuteria? Passa alguna cosa si em toquen el
celíaca infantil exposada. meu pa? El Dr. Fueyo va ressaltar la importància que, per part
de les Associacions, s’enviïn sempre missatges unificats sobre
La Dra. Rizo va exposar els següents consells per minimit- les recomanacions a seguir en aquests casos.
zar l’exposició secundària a l’arsènic inorgànic:
Segons un estudi (Sverker, 2005), les persones celíaques
• Consum moderat de llet d’arròs (màxim 500 ml al dia). experimenten problemes en els següents àmbits: el treball,
• Seguir una dieta variada. l’escola, a l’hora de fer la compra, en viatjar, en els menjars amb
• Tenir en compte el percentatge d’arròs dels productes ma- altres persones i, fins i tot, a casa seva i fora de casa. Això els
causa problemes en la vida diària: vergonya, aïllament, por
nufacturats sense gluten (pasta...) i escollir els que tenen un a ser contaminades per gluten, preocupacions per si molesten,
menor percentatge d’arròs. Mirar l’etiquetatge. visibilitat no desitjada, sentir-se rebutjades o oblidades, estar en
• Consumir arròs màxim 2 cops per setmana. contínua alerta, etc.
• Racionar el consum de begudes vegetals a base d’arròs i
“tortitas” d’arròs. Seguidament, el Dr. Fueyo presentà el seu projecte PSYC-
• Netejar l’arròs abans de la cocció i bullir l’arròs amb més HO-CD, Aspectes psicosocials de la Malaltia Celíaca a
aigua. Aragó, que en un futur es realitzarà en l’àmbit nacional, i expli-
• Seleccionar varietat d’arrossos nacionals. cà els principals objectius:
• Pel que fa a la indústria alimentària, limitar l’arròs als produc-
tes manufacturats destinats a la població celíaca (≤ 100 µg/ • Dissenyar i validar un qüestionari per determinar els nivells
kg de producte). Utilitzar altres ingredients (llegums, pseu- d’autoeficiència en pacients amb malaltia celíaca d’una for-
docereals i altres cereals aptes per a celíacs). ma específica.
La Dra. Rizo va acabar la ponència amb la frase de Paracelso, • Caracterització de la població celíaca a Aragó.
“Nada es veneno. Todo es veneno. La diferència està en la do-
sis”, fent èmfasis en el fet que la clau és seguir una dieta variada. El Dr. Fueyo va exposar les conclusions de la investigació
PSYCHO-CD, aspectes psicosocials de la malaltia celíaca
Dr. Ricardo Fueyo. Els aspectes psicològics vinculats amb a l’Aragó:
l’adherència a la dieta sense gluten, recollits al projecte
Psycho-CD • La demora en el diagnòstic és important: un percentatge
significatiu de pacients (42,1%) té símptomes durant més
En la segona ponència, el Dr. Ricardo Fueyo, Doctor en de 5 anys fins que rep el diagnòstic.
Psicologia i investigador de l’Institut Aragonès de Ciències de
la Salut sobre la malaltia celíaca i l’adherència a la dieta sen- • L’adherència a la dieta sense gluten és d’un 72,3% (segons
els resultats del CDAT), tot i que el 93% de les persones
12 / HIVERN 2018