Page 19 - Revista Celiacs de Catalunya
P. 19
FORMACIÓ I INVESTIGACIÓ 2018

Etiquetado de los Alimentos Preenvasados (CODEX STAN d’evidència científica sobre la quantitat mínima de gluten tolerada
1-1985,Rev.1-1991) que inicialment constava de 8 grups d’ali- per les persones celíaques no van permetre avançar fins a l’any
ments que generen hipersensibilitat (al·lèrgies i intoleràncies) i que 2007.
des d’aleshores havien de ser obligatòriament declarats en els pro-
ductes. Durant aquest any el Dr. Catassi va publicar l’estudi que per-
metia posar un topall màxim de consum de gluten per dia
Les millores que contemplava aquesta norma van ser: en les persones celíaques, ja que aquest estudi concloïa que el
• Derogació de la regla del 25%. Fins aquell moment, els consum diari de 50mg de gluten durant un curt període de temps
(3 setmanes) és suficient per generar atròfia de les vellositats in-
ingredients que no superaven el 25% del pes en el producte testinals. Aquesta quantitat va ser tinguda en compte en l’àmbit
final no havien de ser declarats però amb aquesta deroga- legislatiu per tal d’establir un marge de seguretat i determinar que
ció, aquells ingredients derivats de productes especificats el consum màxim que podia contenir un producte apte per
a la llista -en el nostre cas aquells derivats de cereals amb celíacs és aquell que conté menys de 20ppm, el que més en-
gluten (blat, sègol, ordi, civada, espelta i les seves varietats davant es denominarà “sense gluten”.
híbrides)- havien de ser declarats de manera obligatòria. A
més a més, aquest percentatge es va disminuir fins al 5% Finalment, l’any 2008 es va publicar la Norma Relativa a los
per a altres ingredients. Alimentos para Regímenes Especiales destinados a perso-
• El terme “midó” o “proteïna vegetal” ja no era pas nas intolerantes al gluten (CODEX STAN 118 – 1979, revisió
acceptable i, quan provenien d’ingredients com els cereals 2008) en la qual es defineix:
esmentats, haurien de ser declarats.
• Tots els additius derivats d’ingredients del llistat • 2 tipus de productes + 2 llindars:
d’hipersensibilitat haurien de ser identificats a l’etique- • Sense Gluten: per aquells productes amb un contingut inferior
tatge sense excepcions. a 20ppm
Mentre que la Comissió del Codex treballava per aconseguir • Molt baix contingut en gluten: per aquells productes amb un
dades suficients per publicar la Norma, l’AOECS pressionava contingut entre 20-100ppm
el Parlament Europeu per tal que els midons fossin etiquetats • La quantitat de gluten s’ha de valorar en el producte acabat i
de manera obligatòria. Vam demostrar que el contingut en no en matèria seca
proteïna dels midons podia ser molt variable, entre el 0.3% i el • La civada és tolerada per un gran nombre de celíacs
5%, segons l’espècie vegetal de procedència. És per això que • El mètode d’anàlisi oficial per a la determinació del gluten en
els midons es van començar a etiquetar abans, l’any 1995, producte alimentari és l’Elisa R5
en aprovar els membres del Parlament Europeu la Directiva Un altre aspecte rellevant a comentar és que durant l’evolució
2000/13/EC (article 6). de les Normes del Codex es van realitzar estudis que van per-
metre posar de manifest que certs aliments no contenen gluten,
Malgrat això, la “llista d’hipersensibilitat” publicada com a són aquells que coneixem com “productes per naturalesa sense
Norma pel Codex, no va ser adoptada pel Parlament Europeu gluten” o “genèrics” com, per exemple, la fruita, els vegetals o el
en una directiva d’obligat compliment fins al 2003 (Directiva formatge..
2003/13/E, annex 3a). Val a dir que actualment TOTES les recomanacions rellevants
publicades pel Codex han estat modificades per tal de tenir en
Val a dir que el Comitè d’experts del Codex ha modificat des compte les necessitats del col·lectiu celíac. Així mateix, la legis-
d’aleshores el llistat inicial amb addicions i eliminacions de grups lació europea ha estat canviada en benefici dels celíacs. Malgrat
de productes fins a obtenir el llistat actual. Per exemple, un altre això, actualment només aquells productes susceptibles de
fet de rellevància per al nostre col·lectiu va tenir lloc el 2007, quan contenir gluten que estan identificats amb el segell o men-
els productes obtinguts per hidrolització dels cereals fins ció “sense gluten” són segurs per al col·lectiu celíac, ja que
a l’obtenció de sucres i alcohols es van determinar com avui en dia encara no són d’obligada declaració les traces. És
productes aptes per celíacs, ja que no tenien poder al·lergo- per aquest motiu que l’AOECS promou l’ús de la marca del
gènic els productes obtinguts. Estem parlant, per exemple, dels Símbol Internacional de l’Espiga Barrada i atorga llicències
xarops de glucosa (inclosa la dextrosa) obtinguts a partir de blat a aquelles empreses que se sotmeten a auditories externes
o d’ordi, les maltodextrines, o els cereals emprats per obtenir específiques per al control de gluten.
destil·lats o les begudes espirituoses.
En quins grans projectes treballa l’AOECS?
Però, no es contempla la contaminació encreuada? L’AOECS manté els objectius inicials establerts inicialment, tot i que
Tot i que es van iniciar les discussions per determinar un llindar han evolucionat segons les millores aconseguides pel col·lectiu ce-
de seguretat l’any 1992, la mancança de mètodes analítics i líac. En resum, les grans línies d’actuació de l’AOECS es resumei-
xen en:

• Promoure la seguretat i la qualitat dels productes sense
gluten.

• Fomentar la recerca en celiaquia.
• Realitzar actuacions adreçades a disminuir les diferències

de preu entre productes amb i sense gluten per facilitar
l’accés a la dieta sense gluten.
• Promoure la unificació de l’etiquetatge dels productes en-
vasats: projecte Símbol Internacional de la Espiga Barrada
(ELS).
• Promoure l’accés a la dieta sense gluten fora de casa: pro-
jecte Eating Out.

Elisenda Vilchez
Responsable del Departament
Tècnic-Científic de l’Associació Celíacs de Catalunya

19 / HIVERN 2018
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24