Un miler de persones ens vam manifestar el 16 d’abril al matí a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, davant del Palau de la Generalitat, per a reclamar ajudes econòmiques directes a les persones que pateixen celiaquia i emplaçar al Govern català a executar d’una vegada per sempre la quinzena de resolucions que han estat aprovades pel Parlament de Catalunya en els últims nou anys i que mai s’han arribat a implementar.
Convocada per l’Associació Celíacs de Catalunya sota el lema “Sense gluten i sense ajudes”, l’objectiu de la manifestació va ser cridar l’atenció sobre la falta de coherència entre el que decideix el Parlament i el que s’executa en la realitat, ja que, de la quinzena de resolucions aprovades des de 2014, no hi ha ni una sola que s’hagi arribat a posar en pràctica.
En aquest sentit, l’Associació Celíacs de Catalunya reivindiquem que la nova Resolució per a millorar la qualitat de vida de les persones celíaques, que es va aprovar per unanimitat aquest dijous 13 d’abril a la Comissió de Salut del Parlament, no torni a quedar en lletra morta i finalment s’executi. Així mateix, interpel·lem a la Generalitat a defensar els drets del col·lectiu celíac i instar el Ministeri de Sanitat a incloure el tractament de la celiaquia en la Cartera de Salut o complementària.
Entre altres coses, els manifestants vam protestar contra el greuge econòmic que patim cada dia les persones amb celiaquia. Amb la inflació pels núvols, el preu dels productes sense gluten s’ha vist incrementat en un 12%. A més, els productes específics sense gluten tributen amb l’IVA com si fossin un complement dietètic i no un producte de primera necessitat, quan per als celíacs sí que ho són.
Altres països d’Europa, com és el cas de Portugal, Itàlia, Suïssa o els països nòrdics, sí que contemplen ajudes econòmiques directes per als celíacs en la compra de productes sense gluten.
A més, reclamem més inversió pública en recerca i diagnòstic. De fet, s’estima que fins a 7 de cada 10 celíacs no saben que ho són. En altres paraules, dels 75.000 celíacs que existeixen a Catalunya només estan diagnosticats uns 18.000. Aquest infradiagnòstic es deu en moltes ocasions a la simptomatologia atípica, mínima o fins i tot absent de la malaltia. No obstant això, diagnosticar-la de manera precoç és de summa importància per a evitar que l’evolució de la malaltia causi danys en l’organisme. La malaltia celíaca no tractada pot provocar cefalees, problemes de creixement, osteoporosi, infertilitat, mal hepàtic o càncer, més enllà de l’afectació a l’estómac.
“És necessari que les institucions públiques incrementin la recerca en celiaquia per a avançar en temes tan importants com la troballa de nous possibles tractaments, una major seguretat alimentària o la millora en la composició nutricional dels productes sense gluten que es comercialitzen actualment. Amb aquesta concentració ens proposem donar visibilitat a la gran quantitat de barreres i dificultats a les quals les persones que pateixen celiaquia han de fer front cada dia, així com el tracte de pacients de segona al qual ens veiem relegats per part de les administracions públiques”, va declarar José Molina, president de l’Associació Celíacs de Catalunya.
La concentració a Barcelona va comptar amb el suport de l’Asociación de Celíacos y Sensibles al Gluten de la Comunidad de Madrid (ACM) i la Federación de Asociaciones de Celíacos de España (FACE). Agraïm a Roberto Espina, Director General d’ACM, que vingués presencialment a Barcelona a donar suport a la Concentració.