El blat de moro és un cereal amb procedència d’Amèrica Central caracteritzat pel seu gran nombre de varietats. Concretament, la varietat de blat de moro dolç, la més comuna i utilitzada, pertany a la família de les gramínies i a l’espècie Zea mays.
Actualment, es tracta d’una planta la qual disposa de diferents usos, ja sigui per a alimentació humana, animal o fins i tot com a biocombustible.
El blat de moro es pot comprar en diferents formats i presentacions:
- En forma de panotxa.
- Grans de blat de moro secs.
- Farina de blat de moro.
- Sémola de blat de moro per fer polenta.
- Productes processats a base de blat de moro com galetes, cereals i més.
- En format de conserva.
La preparació prèvia depèn del tipus de format que s’hagi adquirit. Tot i així, a continuació es pot observar la forma de preparació més comuna de la panotxa:
- Separar els grans del tronc de la panotxa.
- Rentar el blat de moro sota l’aigua corrent per eliminar la pols i possibles contaminants.
- Escórrer bé l’aigua i deixar que s’assequi.
- Es pot remullar durant la nit per aconseguir una textura més tendra abans de la seva cocció.
Com conservar-lo:
- Emmagatzemar en un lloc sec i fresc en un recipient hermètic per prevenir la humitat.
- En el cas de la farina de blat de moro, es pot guardar a la nevera o congelador per a una vida útil més llarga.
Com menjar-lo:
- Cuinar el blat de moro en aigua amb una mica de sal fins que estigui tendre (uns 20 – 25 minuts).
- Es pot utilitzar com a acompanyament per a amanides o cassoles.
- Es pot afegir formatge o espècies (etiquetades sense gluten) per millorar el seu gust.
- La farina de blat de moro es pot utilitzar per a fritures de tempures de verdures o peix.
Per què menjar-ne?
- Es tracta d’una font important d’hidrats de carboni complexos, tant de midó com de sucres. Els sucres són de millor qualitat com menys processat estigui el blat de moro, és a dir, en la panotxa i la sèmola els sucres tenen un índex glucèmic més baix i, per tant, no pugen els nivells de sucre en sang. En canvi, els sucres de la farina de blat de moro són simples.
- Gràcies al seu contingut en fibra, ajuda a incrementar la sensació de sacietat i contribueix a prevenir o combatre l’estrenyiment.
- Presenta un contingut en greix molt baix.
- Aporta un gran contingut en β-carotens (precursors de la vitamina A-tiamina) i altres carotenoides com el cas de la zeaxantina, la qual li dona el color groc tan característic.
- El blat de moro dolç és un aliment que ajuda a prevenir el risc de patir malalties cardiovasculars, hipertensió o deshidratació en població adulta.
- És una bona font de magnesi i seleni.
Consells addicionals:
- Es tracta d’un cereal que disposa d’una gran varietat de formats. Prova diferents maneres de cuinar-lo per descobrir les teves preferències afegint vegetals, peix o formatge.
- Durant el seu cuinat, controla la cocció: evita que el blat de moro quedi massa dur o massa pastós; la textura perfecta és tendra però ferma.
- Llegeix les etiquetes i assegura’t que els productes processats amb blat de moro siguin sense gluten.
- Actualment, es poden trobar diferents formes de blat de moro en qualsevol època de l’any. Tot i així, el blat de moro fresc és propi dels mesos de juny, juliol, agost i setembre.
- El midó de la farina blat de moro pot contribuir a espessir les salses, per exemple, per donar una millor consistència a la beixamel.
El seu consum és recomanable per a totes les edats a partir dels 6 mesos. Es recomana introduir-lo en format de puré.
Recorda que també tens l’opció de fer tu mateix/mateixa la farina de blat de moro.
- Col·loca el blat de moro sobre la teva taula de treball i retira les pedres i altres residus que trobis.
- Escórrer i esbandeix els grans.
- Transfereix els grans a una cassola i torra’ls durant uns minuts per deshidratar-los.
- Deixa refredar durant 10 minuts.
- Mol el blat de moro en una batedora.
- Conserva la farina en un flascó de vidre i tapa’l hermèticament.
Receptes amb blat de moro: