Una de les preocupacions dels joves i adults amb celiaquia és la inseguretat de compartir pis amb persones que no tenen coneixement sobre la malaltia i cuinen productes amb gluten. La convivència en si ja genera una sèrie de reptes i evitar contaminar-se s’afegeix a la llista, però no per això cal evitar l’experiència.
A continuació detallem una sèrie de consells que faran que compartir habitatge no sigui un problema per a la teva salut:
– Actitud! De forma natural cal explicar als companys i companyes de pis què és tenir celiaquia i quin efecte pot tenir en la teva salut el contacte encreuat amb gluten. Aprofita els documents de les pautes per a cuinar disponibles a la web de l’Associació, ho pots imprimir i posar-ho a la nevera, com a recordatori i per si un/a company/a vol cuinar per a tu.
– Disposar de torradora pròpia és imprescindible. El pa sense gluten sol estar més bo acabat de torrar. Cal que els companys i companyes de pis sàpiguen que no l’han d’utilitzar. Hi pots posar una etiqueta que indiqui “sense gluten” i, per a més seguretat, tapar-la o aïllar-la quan no s’utilitzi en el cas que estigui en un lloc visible.
– Bosses per a torrar el pa. Com a alternativa a la torradora exclusiva hi ha les bosses per a torrar el pa en qualsevol torradora i evitar el contacte encreuat amb gluten. Acostumen a ser d’ús menys habitual, però molt recomanables per endur-te’n si viatges o vas de visita a casa d’algú altre.
– Bosses per a la pizza. Un forn compartit no és un lloc segur, així que si et vols fer una pizza ràpid sense dedicar hores a netejar-lo, posa-la dins de bosses especials per forn per evitar el contacte encreuat amb gluten.
– Escollir els prestatges de la cuina que quedin a la part superior per a guardar tots els teus productes sense gluten. És una forma d’evitar la contaminació de productes volàtils com la farina amb gluten, per exemple. En cas de no haver-hi suficients prestatges, també es podrien posar els productes sense gluten dins d’una capsa de plàstic.
– A la nevera millor fer servir, també, els prestatges més alts, igual que el primer calaix del congelador. Millor si poses una petita identificació “sense gluten” per a diferenciar els espais d’emmagatzematge. El pa congelat amb gluten fa molta engruna, per això pots demanar als companys o companyes que el guardin bé en una bossa i el posin al calaix de sota de tot.
– Tèxtil de cuina propi i apartat de la vista dels altres. Els draps de cuina, baietes, davantal, agafadors/guants pel forn…, són material tèxtil on poden quedar restes de menjar amb gluten. Utilitzant el teu propi t’evitarà problemes. Preferentment, fer servir paper d’un sol ús i guardar-lo en una zona segura on no es contamini, per exemple, juntament amb els productes sense gluten dins d’una capsa.
– Taula de tallar pròpia. Normalment, són superfícies on poden quedar restes, sobretot si són de fusta. Millor tenir-ne una de pròpia i d’un material que no sigui de fusta.
– Estris de cuina propis? Se sobreentén que tots els membres del pis rentaran correctament els plats, coberts, cullerots, espàtules, paelles, olles i coladors. Així i tot, en funció del nivell de netedat que descobreixis de les persones amb les quals convisquis, tens dues opcions, tenir present que et tocarà fer una rentada extra de sabó abans d’utilitzar-los o tenir els teus propis estris. El colador, en concret, és un d’aquells materials que és molt difícil poder-lo netejar bé, de manera que millor tenir-ne un exclusiu. El mateix passa amb el cullerot i les espàtules, evitant que siguin de fusta.
– Saler amb tapa (dispensador) i espècies envasades etiquetades sense gluten. Un saler obert compartit pot estar contaminat amb gluten, de la mateixa manera que les espècies. Si tot està envasat en dispensador, es pot compartir sense risc de contaminació.
– Utilitza un fregall propi. És un dels estris de neteja que hi acostumen a quedar restes de menjar, per això és millor guardar-lo fora de la zona comuna en un recipient identificat “sense gluten” a sota la pica, per exemple.
– Organitzar la neteja de la cuina. Tot el pis cal que estigui net, però la cuina especialment, ja que s’hi van acumulant restes de menjar i, conseqüentment, restes de gluten. Abans de cuinar, però, millor neteja el taulell i els fogons amb aigua i sabó, ja que no podràs “salvar el macarró” que se t’escapi de la cassola perquè, allà on caigui, hi ha molts números que hi hagi gluten!
Ara ja tens totes les pautes per a compartir pis de forma segura. És hora de gaudir de la convivència!
Autoria: Míriam Baños, membre de la junta directiva de l’Associació Celíacs de Catalunya, i Gemma Riera, del departament de comunicació de l’entitat.