Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tens dubtes sobre l’etiquetatge dels productes sense gluten?

El 93% de les persones celíaques creuen que tenen una bona adherència a la dieta sense gluten, però les dades demostren que realment l’adherència és d’un 72,3%, segons ens va informar el Dr. Fueyo al II Simposi sobre Celiaquia i Dieta Sense Gluten celebrat a Barcelona el 20 d’octubre de 2018. Això mostra que l’adherència a la dieta sense gluten no és tan bona com les persones celíaques creuen.

Sabem, també, que s’han identificat fins a 33 factors relacionats amb aquesta falta d’adherència, sobretot entre la població adulta. Entre els més remarcables trobem: l’elevat cost dels productes sense gluten, la dificultat per menjar fora de casa de manera segura, el desconeixement sobre la malaltia, etc., però sens dubte un dels que més ens crida l’atenció és la dificultat per llegir i interpretar les etiquetes.

Què podem trobar a l’hora de llegir una etiqueta que ens faci dubtar sobre si el producte és apte o no per a les persones celíaques? De vegades és simplement la disposició de la informació a l’embolcall (mig tapada) o la mida de la lletra que no ens resulta còmoda. Però també trobem ingredients amb paraules complicades que no entenem, o potser no s’aclareix  l’origen d’algun ingredient «sospitós» de contenir gluten (ex. midó modificat).

Des de Celíacs de Catalunya som conscients d’aquest factor que afecta la bona adherència a la dieta sense gluten (recordem que és l’únic tractament per a la persona celíaca) i per això hem elaborat el “Manual per facilitar la comprensió de l’etiquetatge dels productes sense gluten”, amb l’objectiu d’aclarir la legislació vigent sobre l’etiquetatge i, així, foragitar tots els dubtes i inquietuds que hem anat recollint amb les consultes que ens han fet les persones celíaques.

En aquest article farem una visita ràpida i pràctica al “món de l’etiquetatge”, i tindrem en compte el següent quadre:

Com veieu, el primer que hem de fer en trobar-nos davant d’un producte és atendre a la seva classificació:

  • És un producte lliure de gluten per naturalesa?
  • És un producte específic sense gluten?
  • És un producte processat?

Anem, pam a pam, analitzant cada grup i viatjant en companyia dels dos Reglaments Europeus, l’1169/2011 i el 828/2014:

1. Productes lliures de gluten per naturalesa: fruites i verdures fresques, ous frescos, sucre, sal, carns i peixos no processats, llet, arròs, llegums crus, etc.

Què hem de buscar en l’etiqueta d’aquests productes amb referència al gluten? RES. La legislació diu que no es poden fer servir mencions o símbols «sense gluten» a l’etiqueta dels productes que de forma natural no en contenen. Si us trobeu un paquet d’arròs etiquetat «sense gluten» és incorrecte, l’empresa està sobre-etiquetant i no complint la llei.

2. Productes específics: són aquells productes elaborats especialment pel col·lectiu celíac (pasta sense gluten, brioixeria sense gluten, etc.). Amb aquests no hi ha dubte, ja que sempre s’etiqueten amb la menció o símbol «sense gluten». Aprofitem per recordar que la menció «molt baix contingut en gluten» exclou aquell aliment de la dieta de les persones celíaques, ja que indica un contingut en gluten superior a 20ppm, cosa que pot afectar a les vellositats del budell.

3. Productes processats i ultraprocessats: són els aliments que han estat elaborats a la indústria alimentària i els podem reconèixer pel fet que contenen midons, sal, greixos, sucres afegits, etc.: embotits, salses, espècies mòltes, postres lactis, plats preparats, xocolates, snacks, gelats, llaminadures, hamburgueses, etc.

Què buscarem en aquests tipus de productes? La menció o símbol «sense gluten», que només es pot posar en una etiqueta quan l’empresa pot garantir que el seu producte conté menys de 20ppm/gluten en el producte final.

I si no hi és? Tal com diem al manual: davant l’absència d’una menció o símbol «sense gluten» en l’etiquetatge d’un producte susceptible de contenir-lo, NO s’ha de consumir perquè no es pot excloure la possible contaminació encreuada a la seva elaboració.

Sorpresos? Doncs esteu alerta, ja que encara que cap ingredient del producte no contingui gluten, la legislació no obliga a declarar les seves possibles «traces» i, com a conseqüència, si no s’especifica que és «sense gluten», no es pot consumir.

Una excepció important que hem de tenir en compte és quan el producte no està identificat però es troba a la llista d’aliments elaborada per l’Associació. Si és així, l’empresa ha garantit a l’Associació l’aptitud del producte i, per tant, les persones celíaques el poden consumir sense problema.

A què voleu saber-ne més? Estem segurs que amb aquesta breu pinzellada us hem encuriosit i acudireu al manual, on trobareu totes les explicacions que us facilitaran la compra dels vostres aliments. Us animem a llegir-lo!

IMPORTANT: Pel que fa a la classificació dels aliments que hem vist en aquest article, hem comprovat que no pot ser rígida i servir per sempre més sense patir cap canvi. Ans el contrari. L’evolució de la indústria alimentària i els constants descobriments científics fan que aquesta classificació sigui canviant. Un dels nostres objectius és mantenir-vos actualitzats sobre aquests canvis i, per aquest motiu, al mateix temps que us recomanem llegir la guia acabada de publicar sobre l’etiquetatge, també us recomanem que accediu a la darrera versió de la guia sobre la classificació dels aliments.

Entrades relacionades

Contact to Listing Owner

Captcha Code