Amb l’objectiu d’estar sempre ben informats sobre les últimes novetats en relació amb la celiaquia i les patologies relacionades amb la ingesta del gluten, per poder oferir-vos el millor assessorament, el 22 i 23 de setembre hem assistit, un any més, a 36a trobada del Grup de Treball sobre Anàlisi i Toxicitat de Prolamines (WGPAT) celebrada enguany a Wageningen (Països Baixos). Wageningen és una petita ciutat universitària situada a una hora d’Amsterdam, on hi ha un important Grup de Recerca sobre el gluten i la malaltia celíaca.
Què és el WGPAT? És un grup d’estudi format per científics de diversos països del món i s’encarrega de l’estudi de la Prolamina. Fundat l’any 1985, el Grup de Treball sobre l’Anàlisi i Toxicitat de Prolamines (WGPAT) té com a objectiu realitzar i coordinar investigacions sobre l’anàlisi del gluten en els aliments i sobre l’avaluació dels aspectes clínics i nutricionals de la malaltia celíaca. Un grup internacional de metges, químics, científics dels aliments i nutricionistes treballen conjuntament per aconseguir aquest objectiu.
En què ha consistit la trobada?
Durant la primera sessió hem tractat interessants temes:
- L’anàlisi de gluten en diferents masses de pa amb varietat de tècniques.
- Hi ha més de 2000 proteïnes de diferents espècies de cereals que poden ser causants d’alguna mena de malaltia inflamatòria o al·lèrgies.
- Els Inhibidors de l’Amilasa Tripsina dels cereals són potencials causants d’intoleràncies o simptomatologia similar a la de la malaltia celíaca.
- S’ha introduït la possibilitat d’implementar en el futur una modificació genètica al blat, amb la condició d’obtenir farina de blat sense gluten i sense probabilitat de contacte encreuat amb gluten, una pràctica ja utilitzada en altres continents.
- A més, s’ha realitzat una sessió clínica en la qual s’han parlat de les últimes novetats en el diagnòstic de la malaltia celíaca.
Durant el segon dia s’ha realitzat un Simposi, centrat en aquesta edició en l’ús dels organoides, una pràctica que té com a objectiu replicar la paret intestinal in-vitro amb la condició d’estudiar com es comporten les cèl·lules d’un intestí d’un pacient amb malaltia celíaca.
També durant el segon dia, diferents representants de la indústria de productes sense gluten ens han donat a conèixer diferents aspectes com la implementació de les farines de blat baixes en gluten o les actualitzacions del CODEX ALIMENTARIUS respecte a la malaltia celíaca i el gluten.
A l’edició de desembre de la revista de l’Associació podreu trobar informació més detallada dels temes més rellevants tractats durant el simposi.