Aquesta és una de les preguntes més freqüents que es planteja el col·lectiu celíac.
El primer problema que ens trobem és que segons el Reglament 1169/2014, no és obligatori declarar la presencia de civada en la declaració d’al·lèrgens dels establiments de restauració ni en els productes sense gluten.
La bona notícia és que la majoria de persones celíaques podem incloure la civada en la seva dieta, sempre que sigui un producte amb la certificació “sense gluten”, que ens està indicant que aquesta civada no ha patit cap contaminació encreuada en la seva producció. És a dir, per aquesta part del col·lectiu, el perill no es troba en la civada en sí, sinó en la possible contaminació amb gluten. Si aquest és el teu cas, simplement hauràs de:
- Buscar la menció “sense gluten” a l’etiqueta de l’envàs del producte. Els productes que disposen de la Marca Espiga Barrada identifiquen els plats que contenen civada en els seus ingredients.
- Quan mengem fora de casa en restaurants o comprem en obradors, preguntar al personal de l’establiment si el plat/ producte sense gluten conté civada, i si és així, preguntarem si aquesta civada està certificada sense gluten.
Malgrat això, hi ha una petita part de persones celíaques que no toleren la civada, independentment de que estigui certificada sense gluten, ja que el seu cos la reconeix com tòxica.
En aquest cas, no es podrà consumir cap tipus de producte que contingui civada o que pugui estar contaminada per ella. Quan mengem fora de casa en restaurants o comprem en obradors, haurem de preguntar al personal de l’establiment si el plat/ producte sense gluten conté civada tant com a ingredient o com a possible contaminació encreuada, i si és així, ens abstindrem de menjar/comprar el producte.
Per últim, per a una persona asimptomàtica és difícil saber si la civada afecta al seu organisme o no i per això haurà de consultar amb el/la metge/sa o el/la Dietista- Nutricionista per a valorar la pauta d’introducció de la civada a la dieta.