A l’última reunió de l’any, el Consell de Ministres del Govern d’Espanya va aprovar el tercer paquet de mesures per mitigar els efectes de la crisi i controlar la inflació. Una d’elles contempla una rebaixa de l’IVA del 4% al 0% dels aliments essencials durant els primers sis mesos de l’any. Aliments com el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, els ous, la fruita, les verdures, les hortalisses, els llegums, les patates i els cereals estaran, doncs, exempts d’IVA.
Com afecta aquesta rebaixa als productes essencials sense gluten? L’Agència Tributaria ha contestat la consulta realitzada per l’Associació i ens confirma que:
1) Respecte al pa, l’exempció d’IVA contempla el pa comú amb gluten i sense gluten (pa bregat, de molla dura i de flama o molla tova), la massa de pa comú congelat amb i sense gluten i el pa comú congelat amb i sense gluten destinat exclusivament a l’elaboració del pa comú. Si, per altra banda, a l’elaboració s’afegeixen fruites, fruits secs, ous, llet, llavors, etc., ja no es considerarà pa comú, sinó pa especial i continuarà tributant al 10%. Si el pa és elaborat amb més de tres cereals o amb pseudocereals, tampoc serà considerat pa comú, per tant, també tributarà al 10%. La rebaixa no inclou el pa de motlle, les torrades, les biscotes, els “colines” ni el pa ratllat, és a dir, tot el pa processat amb o sense gluten es mantindrà al 10%. El cas és que aquest és el pa més habitual de compra per a una persona celíaca donada la dificultat de trobar producte considerat pa comú sense gluten “segur”, amb obradors que l’elaborin sense risc de contacte encreuat amb gluten. L’exempció d’IVA també serà efectiva per les farines panificables fetes de cereals sense gluten (no pseudocereals ni llavors).
2) La pasta sense gluten apta per a celíacs, tributarà al tipus del 5% (fins ara al 10%) quan el producte estigui inclòs entre els enumerats en el Decret 2181/1975, de 12 de setembre, pel qual s’aprova la Reglamentació tecnicosanitària per a l’elaboració, Circulació i comerç de pastes alimentàries. Es a dir ens confirmen que la pasta simple, composta (inclou altres ingredients com soja, llet, llegums, ous, verdures, llegums o sucs), farcida o fresca en la seva versió sense gluten passa de tributar del 10% al 5%.
També informen que en cas de dubte per part d’un operador alimentari o d’un particular, la competència per determinar si un producte determinat té la consideració de pasta alimentària, correspon al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que té encomanat la interpretació del Codi Alimentari i les seves disposicions de desenvolupament. A aquests efectes, podrà realitzar una consulta tributària a la Direcció General de Tributs descrivint el producte en qüestió que serà contestada amb l’informe previ de la Direcció General de la Indústria Alimentària adscrita a la Secretària General d’Agricultura i Alimentació del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació , la qual determinarà la seva inclusió.
La normativa va entrar en vigor el dia 1 de gener i està previst que es mantingui fins al 30 de juny de 2023, a excepció que la inflació del mes de març estigui per sota de 5,5%, condició que si es donés faria que la vigència d’aquesta mesura canviés amb data 01 de maig.