El blat sarraí es considera popularment un pseudocereal i no un cereal, ja que no pertany a la família de les gramínies sinó a les poligonàcies. El trobem sota diferents noms: blat serrat, blat cairut o cairat, blat negre, ferrat, fajol, entre d’altres.
Curiositat històrica: Antigament, a Catalunya aquesta planta es feia servir de pinso pels animals i, en èpoques de fam, se’n feia pa. El trobem principalment a la comarca de la Garrotxa conegut amb el nom de fajol.
Origen: Àsia Central.
Varietats: Més del 90% de la producció mundial correspon al blat sarraí comú (Fagopyrum esculentum), i es cultiva principalment a Ucraïna, China i Rússia.
Beneficis
- La seva proteïna és completa i d’alt valor biològic.
- Contribueix a reduir el risc de problemes cardiovasculars gràcies a la quantitat d’omega 3, omega 6, fibra, minerals i aminoàcids que conté.
- Antiinflamatori
- Faciliten la regulació de la tensió arterial gràcies als antioxidants Rutina, zinc, seleni i vitamina E
- El seu índex glucèmic és baix, ja que conté hidrats de carboni d’absorció lenta, per la qual cosa el seu consum pot ajudar al control de l’apetit, la glucèmia en sang i a fomentar la sensació de sacietat
- També ofereix vitamines del complex B en quantitats apreciables, útils per al sistema nerviós.
- Aporta gran quantitat de fibra que ajuda a regular el trànsit intestinal.
És recomanable per a: Totes les edats a partir dels 7 mesos
En el moment de la compra: No comprar-la a granel, per evitar el risc de contaminació encreuada amb gluten. Es pot comprar, sempre etiquetada amb la llegenda sense gluten o amb el símbol de l’espiga barrada:
- en gra natural o torrat
- flacons
- farina
Preparació prèvia: per tal que sigui més digestiu i aprofitar al màxim els seus nutrients, és aconsellable deixar el blat sarraí en remull la nit anterior.
Com cuinar-la:
- Rentar amb aigua.
- Torrar lleugerament el blat sarraí en una paella sense oli.
- Posar en una olla amb aigua bullent i sal al gust.
- Tapar, baixar el foc i coure a foc lent uns 25 minuts.
Conservació: crua es pot conservar a temperatura ambient fins a màxim 20 mesos. Si està cuita es pot optar per guardar-la a la nevera màxim 5 dies, o congelar-la un màxim un parell de setmanes perquè perd el seu valor nutricional.
Formes de consum i presentació: Es pot consumir en forma de gra cuit, en flocs, torrat, germinat en brots o en farina. Es pot acompanyar amb verdures, fruita seca, llavors, espècies i combinar amb altres cereals.
Com germinar el blat sarraí?:
- Ordeneu i renteu bé els grans amb aigua corrent freda.
- Transferiu a plats de vidre o ceràmica.
- Aboqueu aigua potable de manera que cobreixi el blat sarraí 1 cm.
- Remulleu de 3 a 6 o 7 hores.
- Renteu-ho una segona vegada del moc secretat, amb un colador, i deixeu-ho escórrer durant 1 hora per evitar una nova fermentació del gra.
- Esteneu-lo en un recipient, preferiblement amb una capa de 4 cm – per millorar la ventilació – i tapeu-lo amb una tapa perquè hi hagi un buit d’accés a l’aire. Es pot cobrir amb una gasa plegada en diverses capes o una tovallola natural.
- Al cap de 7-10 hores sortiran els grans i estaran a punt per utilitzar-se.
*La germinació del blat sarraí és ideal des del punt de vista de la conservació dels nutrients perquè no només s’estalviarà, sinó que augmentarà el contingut de vitamines i aminoàcids.
Receptes:
- Esmorzar: Galette de blat sarraí i carabassa
- Dinar/Sopar: Blat sarraí amb carbassó i pastanaga
- Postres: Farinetes de Blat Sarraí
- Més receptes: