Fruit de la nostra compareixença el 16 de maig, Dia Internacional de la Celiaquia, al Congrés dels Diputats, ahir va quedar registrada per part del grup PSOE una Proposta no de Llei (PNL) al Congrés dels Diputats, que es debatrà en els propers mesos i que inclou els següents punts:
El Congrés dels Diputats insta el Govern a, en el marc de les seves competències:
- Promoure l’elaboració d’un estudi epidemiològic per a identificar el nombre de persones amb Malaltia Celíaca (MC) a Espanya.
- En col·laboració amb les societats científiques i associacions de pacients, actualitzar el Protocol per al diagnòstic precoç de la Malaltia Celíaca segons les noves evidències disponibles, i establir criteris comuns per al conjunt del Sistema Nacional de Salut en el marc del Consell Interterritorial i en col·laboració amb les comunitats autònomes, estudiant mesures com l’establiment d’alertes de possibles afectats i afectades en els sistemes informàtics d’Atenció Primària i la creació d’Unitats Especialitzades en Celiaquia.
- En col·laboració amb les comunitats autònomes, difondre el Protocol per al diagnòstic precoç de la Malaltia Celíaca entre els professionals sanitaris, amb l’objectiu de millorar la informació i formació en el diagnòstic precoç, l’atenció integral i el seguiment dels pacients en tractament, per a garantir l’adherència a les recomanacions dietètiques i traslladar als i les pacients la importància del seu compliment.
- En col·laboració amb les comunitats autònomes, afavorir que les Administracions educatives promoguin mesures de sensibilització i d’informació en els centres educatius sobre les complicacions derivades de la malaltia celíaca, i la importància de seguir adequadament una dieta lliure de gluten per a les nenes, nens i adolescents celíacs.
- Estudiar l’establiment d’ajudes per a la compra de productes específics sense gluten per a les persones amb malaltia celíaca.
- Promoure, juntament amb les administracions autonòmiques competents, les mesures necessàries dirigides a garantir l’oferta d’un menú sense gluten segur, establint requisits i criteris nutricionals i de sostenibilitat per a la contractació, adquisició i oferta d’aliments i begudes en menjadors col·lectius que regeixin la contractació pública i l’adquisició de menús i/o servei d’àpats en menjadors col·lectius de centres dependents de les administracions públiques, com ara centres sanitaris, docents, universitaris, sociosanitaris, residències de persones majors, cafeteries de les administracions públiques, centres esportius, exèrcit i institucions penitenciàries.