Escola i activitats d'esbarjo
La celiaquia a l’escola
La malaltia celíaca té una prevalença de l’1.71% en infants i, per aquest motiu, considerem essencial la formació de l’equip directiu i del professorat que cada dia comparteix activitats amb infants celíacs per tal d’aconseguir una normalització en l’assistència i participació en totes les activitats. És per aquest motiu que des de l’Associació Celíacs de Catalunya vam desenvolupar el Projecte Escoles amb la intenció d’informar, formar i assessorar els professors, personal de cuina i monitors escolars per garantir la seguretat de l’infant celíac i fomentar la solidaritat i la seva inclusió.
El personal docent cada cop més freqüentment compta amb infants celíacs a l’aula. És per aquest motiu que han de conèixer la malaltia per tal de programar activitats inclusives, a més de vetllar per la seguretat de l’infant celíac dins de l’àmbit escolar i detectar els símptomes (si n’hi ha) que apareixen en cas de contaminació per gluten.
Conviure amb la celiaquia dins l’aula no és difícil, només comporta un canvi d’hàbits. Un cop integrats esdevenen rutinaris i no suposen cap complicació. Per tal de facilitar aquesta tasca al personal docent, hem elaborat la Guia pràctica “La Celiaquia a l’escola” on proposem un seguit de pautes i protocols per aplicar a les diferents situacions que es donen amb més freqüència. També hem editat el conte La colla celíaca com a eina per treballar la comprensió de la celiaquia als infants i facilitar la convivència, així com evitar contaminacions encreuades. I també hem preparat un Pòster per a monitors del menjador escolar amb pautes a tenir en compte al menjador. Es poden descarregar aquests materials de manera gratuïta i portar-los al centre escolar.
Tanmateix facilitem la guia L’Alimentació saludable en l’etapa escolar publicada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) on es facilita informació, eines i recursos a les famílies, centres educatius i serveis de restauració escolar per preparar les planificacions alimentàries i promoure hàbits alimentaris saludables i sostenibles entre la població infantil.
L’Associació Celíacs de Catalunya resta a disposició d’aquells centres educatius que requereixin assessorament addicional per implementar protocols que garanteixin la seguretat de l’infant celíac a l’escola.
Referència:
Mariné, M., Farre, C., Alsina, M., Vilar, P., Cortijo, M., Salas, A., … & Marquès, T. (2011). The prevalence of coeliac disease is significantly higher in children compared with adults. Alimentary pharmacology & therapeutics, 33(4), 477-486.
Guia L’alimentació saludable en l’etapa escolar (edició 2020)
Formacions a escoles – Servei gratuït per a socis i sòcies
Des de l’Associació Celíacs de Catalunya oferim aquests serveis gratuïts als socis i sòcies que ens ho demanen, a l’escola del seu fill o filla celíac sempre que el centre hi estigui d’acord:
- Formació i assessorament sobre celiaquia i cuina sense gluten al personal de cuina del menjador escolar, monitors, professors i equip directiu del centre escolar.
- Formació dinàmica sobre celiaquia als companys i companyes de classe de l’infant celíac perquè se sensibilitzin amb la malaltia i l’entenguin millor.
Per sol·licitar aquest servei ens podeu escriure a restauracio@celiacscatalunya.org indicant el nom i número de soci/a. Atendrem les sol·licituds per ordre i segons disponibilitat. Les persones no sòcies també ho podeu sol·licitar, però tindrà un cost. Contacteu amb nosaltres per a més informació.
Material didàctic per escoles
Posem a disposició de les escoles catalanes el material didàctic sobre la celiaquia per treballar a l’aula. Per una banda, un memory i un dominó amb productes amb gluten i sense, i per l’altra, un conte participatiu que el professorat o monitoratge narra als infants amb suport audiovisual. En acabat, poden dur a terme les activitats proposades a les instruccions.
Posem a disposició de les escoles catalanes el material didàctic sobre la celiaquia per treballar a l’aula. Per una banda, un memory i un dominó amb productes amb gluten i sense, i per l’altra, un conte participatiu que el professorat o monitoratge narra als infants amb suport audiovisual. En acabat, poden dur a terme les activitats proposades a les instruccions.
Conviure amb la celiaquia dins l’aula no és difícil, només comporta un canvi d’hàbits. Un cop integrats esdevenen rutinaris i no suposen cap complicació. Per tal de facilitar aquesta tasca al personal docent, hem elaborat la Guia pràctica “La Celiaquia a l’escola” on proposem un seguit de pautes i protocols per aplicar a les diferents situacions que es donen amb més freqüència. També hem editat el conte La colla celíaca com a eina per treballar la comprensió de la celiaquia als infants i facilitar la convivència, així com evitar contaminacions encreuades. I també hem preparat un Pòster per a monitors del menjador escolar amb pautes a tenir en compte al menjador. Es poden descarregar aquests materials de manera gratuïta i portar-los al centre escolar.
Material didàctic interactiu del conte il·lustrat participatiu “El Manelic sempre té gana”:
Dia Internacional de la Celiaquia a l’Escola
El 16 de maig, Dia Internacional de la Celiaquia, dins del marc de les nostres celebracions, des de l’Associació Celíacs de Catalunya impulsem el Dia Internacional de la Celiaquia a l’Escola. La iniciativa consisteix en que les escoles que s’adhereixen preparin un menú sense gluten per a tots els alumnes que es queden al menjador, i facin diferents activitats de sensibilització sobre la malaltia celíaca.
Posem a disposició de les escoles i les famílies cartells i jocs didàctics per a fer d’aquest ajornada una acció divulgativa on els nens aprenguin en quins aliments es troba el gluten i afavorir així la itnegració de les persones amb celiaquia des de que són petits.
Si ets una escola o t’agradaria que l’escola on estudia el teu fill/a formi part d’aquesta iniciativa, ens pots escriure a restauracio@celiacscatalunya.org i et facilitarem tota la informació.
Colònies sense gluten
L’estada de colònies és un temps únic per als infants on es generen amistats, experiències i records que els acompanyaran tota la vida. Per això és vital tenir garanties que l’entitat organitzativa a qui es confia la salut dels infants i adolescents amb celiaquia coneix la malaltia celíaca i disposa de suficients coneixements, principalment pel que fa a la cuina i al menjador però també pel que fa a les activitats (materials) que poden dur-se a terme. Per tant, cal la implicació del personal restaurador i també dels monitors.
Des de l’Associació Celíacs de Catalunya, som conscients que el personal implicat en tasques d’animació d’activitats de lleure i socioeducatives, en serveis complementaris a l’escola o com a dinamitzadors socials, té una gran responsabilitat en tant que ha de cobrir les necessitats dels diferents grups/col·lectius assistents a les activitats desenvolupades. Per tant, per facilitar la tasca dels monitors i dinamitzadors i tanmateix per garantir la seguretat i la inclusió del col·lectiu celíac i sensibles al gluten no celíacs presents en aquestes activitats, hem elaborat aquesta Guia Informativa.
L’Associació Celíacs de Catalunya hem signat un acord de col·laboració amb les següents entitats que organitzen activitats de lleure:
Eix Estels ha obtingut l’acreditació sense gluten que atoguem des de l’Associació de Celíacs. Les cases de colònies incloses en l’acreditació són les següents:
- Mas Banyeras (Centelles)
- Can Miqueló (Sant Martí de Centelles)
- El Jou Nature (Guardiola de Berguedà)
- La Llobeta (Aiguafreda)
- Can Vandrell (Hostalric)
Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai): és una entitat sense afany de lucre que té per missió educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector. Organitza estades i disposa de diferents instal·lacions arreu de Catalunya on se segueixen els protocols adients per garantir la seguretat dels infants celíacs.
Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat):és una iniciativa de l’Agència Catalana de la Joventut que té com a objectiu facilitar la mobilitat i les relacions socials entre els joves. Els albergs són, doncs, un espai físic a partir del qual es poden compartir experiències, conviure, aprendre i descobrir noves sensacions. Disposa d’albergs repartits per la costa i l’interior, la muntanya i la vall, en llocs de gran interès natural i cultural.
Els albergs on contemplen el compliment dels protocols d’elaboració i servei de plats sense gluten són els que figuren en la següent llista, que s’actualitza anualment:
- Mossèn Antoni Batlle – Deltebre
- Mare de Déu de Les Neus – La Molina
- Pere Figuera – Planoles
- Del Pallars / Leon Sorando – Tremp
- Empúries – L’Escala
- Jaume I – L’Espluga de Francolí
- Barcelona Xanascat – Barcelona
- Cabrera de Mar Xanascat – Cabrera de Mar
- Deltebre Xanascat – Deltebre
- Girona Xanascat – Girona
- La Molina Xanascat – La Molina
- La Seu d’Urgell Xanascat – La Seu d’Urgell
- L’Escala Xanascat – L’Escala
- L’Espluga de Francolí Xanascat – L’Espluga de Francolí
- Núria Xanascat – Núria
- Planoles Xanascat – Planoles
ETS UN FABRICANT?
CERTIFICA ELS PRODUCTES
HO TENS CLAR?
PRODUCTES AMB O SENSE
PARTICIPA
DESCOBREIX TOTS ELS BENEFICIS DE FER-TE SOCI/A
HO TENS CLAR?
DESCOBREIX ELS ESTABLIMENTS