La celiaquia és una malaltia genètica de base autoimmune induïda per la ingesta de gluten que afecta un de cada 100 adults i un de cada 79 infants. Els més petits, que són els grans protagonistes de tradicions on es mengen dolços típics com Els Reis, Nadal o Pasqua, sovint se senten exclosos durant aquestes celebracions per la manca de productes sense gluten. És el cas de la típica mona de Pasqua, que només elaboren sense gluten un insignificant 0,6% del total de pastisseries i obradors de Catalunya i Menorca.
En aquest context, avui engeguem la campanya “Cap infant celíac sense mona”, per tal que cap infant es quedi sense mona. Més enllà de donar visibilitat a la discriminació que poden sentir els més petits de la casa que pateixen aquesta afecció, l’objectiu és aconseguir que cada cop més obradors s’acreditin per tal de poder oferir elaboracions per a celíacs. Els establiments que ho desitgin ens poden escriure a restauracio@celiacscatalunya.org i sol·licitar el tràmit, que és totalment gratuït.
Actualment, només hi ha 50 els obradors, pastisseries o confiteries certificats i que, per tant, ofereixen opcions segures per a tots els celíacs. Tot i això, l’any passat només 34 van oferir mones de Pasqua sense gluten. Una dada insuficient si tenim en compte que a Catalunya i Menorca hi ha uns 5.684 establiments d’aquest estil i gairebé 100.000 infants celíacs.
L’actriu Silvia Marsó s’ha sumat a la campanya com a mare d’un fill celíac i destaca que “els nens celíacs han de seguir una dieta sense gluten durant tota la vida i, quan arriben les festivitats, les han de poder celebrar com qualsevol altre nen, com és el cas del dia de la mona de Pasqua.” Podeu visualitzar el vídeo que ha enregistrat per donar suport a la campanya.
Aquest és el cartell de la campanya, que hem fet arribar als mitjans de comunicació juntament amb una nota de premsa. Compartiu-lo perquè arribi a més gent!