Per segon any consecutiu, l’Associació Celíacs de Catalunya impulsem la campanya ‘Cap infant celíac sense mona’, per tal que cap infant es quedi sense mona de Pasqua. Més enllà de donar visibilitat a la discriminació que poden sentir els més petits de la casa que pateixen aquesta afecció, l’objectiu és aconseguir que cada cop més obradors s’acreditin per tal de poder oferir elaboracions per a celíacs.
En l’actualitat, només el 0,85% dels obradors, pastisseries i confiteries de Catalunya i Menorca acreditats per l’Associació Celíacs de Catalunya ofereixen Mones i altres productes de Pasqua sense gluten amb totes les garanties, la llista es pot consultar aquí. En total, es tracta de prop d’una cinquantena d’establiments, una xifra molt insuficient.
La campanya té com a objectiu conscienciar la societat i, concretament, el sector gastronòmic i de la restauració per aconseguir que cada cop més obradors s’acreditin per tal de poder oferir elaboracions per a celíacs. Per fer-ho, els establiments que ho desitgin només han de contactar amb l’Associació Celíacs de Catalunya i sol·licitar el tràmit a restauracio@celiacscatalunya.org.
S’estima que hi ha un 1% de malalts celíacs i un 6% de persones sensibles al gluten no celíaques, és a dir, uns 553.000 afectats a Catalunya i 7.100 a Menorca. En el cas dels infants, la prevalença de la malaltia celíaca en edat pediàtrica és d’1/79 i s’estima que hi ha quasi 97.000 infants celíacs entre Catalunya i Menorca, segons dades del Ministeri de Sanitat.