L’Associació Celíacs de Catalunya hem presentat el ‘Manual de bones pràctiques per a la Restauració Sense Gluten’ impulsat per la nostra entitat amb el suport de l’Agència Catalana del Consum, del Departament d’Empresa i Treball, amb l’objectiu de garantir espais segurs per a totes aquelles persones que hagin de dur a terme una dieta sense gluten i vulguin menjar fora de casa.
El propòsit d’aquest manual adreçat als establiments de restauració és donar resposta als dubtes que es plantegen els restauradors per saber com s’han de tractar els aliments a l’hora d’evitar el contacte encreuat amb gluten i oferir als seus clients menjar sense gluten amb les màximes garanties. En aquest sentit, el manual aporta eines pràctiques i coneixements fonamentals. S’inclouen protocols específics i s’hi expliquen, amb indicacions clares i senzilles, tots aquells aspectes que els restauradors han de tenir en compte a l’hora d’oferir menjar sense gluten al seu establiment, des de l’homologació dels proveïdors o el correcte emmagatzematge de les matèries primes, fins a les pautes que s’han de seguir per dur a terme correctament l’elaboració i el servei sense gluten a cuina i sala.
Així mateix, aquesta guia dona resposta a una necessitat real del col·lectiu. Actualment, el 7% de la població pateix alguna malaltia que li impedeix consumir gluten, no obstant això, hi ha molts pocs establiments acreditats en els que puguin menjar sense gluten de forma totalment segura per a la seva salut. Si a aquesta xifra hi sumem la mitjana d’acompanyants que hi ha quan es menja fora de casa, el número de comensals és multiplica. Podem afirmar doncs que, a Catalunya existeix un públic potencial de 2 milions de persones que es podran beneficiar d’aquesta iniciativa.
El ‘Manual de bones pràctiques per a la Restauració Sense Gluten’ està disponible a la web de l’entitat, de forma gratuïta, i és un primer pas perquè després els restauradors s’animin a acreditar-se amb l’Associació Celíacs de Catalunya.
Presentació del Manual de bones pràctiques per a la Restauració Sense Gluten’
En la sessió de presentació celebrada en format online el 28 de febrer, on hi ha assistit un centenar d’establiments de restauració (restaurants, hotels, obradors…), el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià, ha agraït la iniciativa de l’Associació Celíacs de Catalunya i ha destacat “la necessitat de disposar d’un manual com aquest per tal que els professionals de la restauració estiguin més ben informats a l’hora d’elaborar els seus menús” i que, a més, “ha de contribuir a garantir la confiança del col·lectiu celíac a l’hora d’anar a gaudir del nivell dels establiments de restauració del nostre país, com així acrediten en els darrers anys tantes publicacions especialitzades del sector”.
La jornada també ha comptat amb la participació de tres professionals de la restauració que estan a càrrec d’establiments acreditats com a aptes per a celíacs per l’Associació Celíacs de Catalunya, els quals han compartit la seva experiència, reptes i solucions.
Jordi Esteve, xef estrella Michelin del Restaurant Nectari i abanderat de l’Associació, ha recordat per què és important incorporar opcions sense gluten segures per poder atendre a tots els seus comensals: “Tot va començar fa uns anys quan encara no hi havia tanta informació amb relació a la celiaquia en restauració. La meva germana em va animar a fer alguna cosa per la població celíaca, tot i que en un principi no ho veia viable. Tot i així, un dia va venir un nen de 7 anys amb la seva mare al restaurant i em va dir que era celíac. Li vaig preparar el seu àpat, es va emocionar molt en saber que tenia opcions sense gluten segures i li va caure una llàgrima a la mare. A partir d’aquest dia vam decidir que havíem de començar a treballar per a ells, ja que s’ho mereixen. Ens vam posar a treballar i vam contactar amb l’Associació Celíacs de Catalunya, i gràcies a la seva ajuda el nostre dia a dia és molt més fàcil per a tothom“.
Eva Rebull, fornera i propietària de la Fleca Rebull, explica la importància d’obtenir la certificació com a establiment sense gluten: “Acreditar-se a l’associació és un gran pas, ja que dona una confiança als clients que si no, no tenen. Obre les portes a que la gent pugui venir a gaudir dels nostres productes amb tranquil·litat. Nosaltres quan vam començar teníem productes amb gluten i sense gluten al mateix local i això donava certa incertesa. Per tant, la certificació va ser clau perquè la gent confiés en la bona feina que estàvem fent i que a dia d’avui continuem fent”.
Julián Canteria, cap de sala del restaurant El Rey de la Gamba, ha expressat la seva gratitud a l’Associació Celíacs de Catalunya: “acreditar-se com a establiment sense gluten ha sigut una experiència molt enriquidora i fàcil de gestionar gràcies a l’acompanyament que ens ha brindat l’Associació Celíacs de Catalunya durant tot el procés”.