Page 6 - Acta Junta SMAP 21-07-2020
P. 6
secretaria es torna a pronunciar per donar suport a aquesta proposta de l'Olga i també ho
fan la Miriam Baños i la Irene Puig.
La gerent comenta que l'AOECS va dir que aviat ens diran la proposta de posicionament dels
membres respecte al tema de les cerveses, per la nostra part els vam instar a contactar amb
EFSA i demanar un estudi al respecte i per altra banda vam demanar que no es llicenciï ELS a
cerveses elaborades amb cereals amb gluten ni que les associacions membres facin publicitat
d'aquest tipus de beguda. Al respecte alguns membres de Junta comenten que hauríem de
donar 15 dies de marge a l'AOECS per pronunciar-se i si no reclamar resposta, en Eduard a més
afegeix que si no donen resposta és important sol·licitar que es voti aquest punt en l'AG
d'AOECS al setembre. Es comenta entre uns quants membres de junta el problema que rau a
l'AOECS pel que fa a la lentitud en la gestió de qualsevol acció, les dificultats que tenim amb la
representant actual al CODEX i la Irene Puig aprofita per comentar la situació que hi ha en el
WG EO que no acaba d'avançar i que a part les propostes que fan són poc alineades amb la
visió d'SMAP.
Respecte al posicionament, mentrestant no es pronunciï AOECS, davant dels pacients com a
entitat és que no hi ha consens científic actualment, que el mètode analític de detecció de
gluten en cerveses no és tan robust com el d'aliments no hidrolitzats i que estem fent gestions
amb administració nacional i europea, així com estem discutint-ho a AOECS per donar un
posicionament comú.
Es comenta que seria difícil proposar un canvi legislatiu al CODEX respecte als hidrolitzats si no
quantificats quina quantitat de pèptids immunotoxics de gluten afecten el pacient celíac, la
Dra. Castillejo creu que no hi ha cap estudi al respecte però consultarà la literatura científica al
respecte i ens informarà. Per la seva part la Dra. Mora proposa fer un estudi propi al respecte
finançat amb fons Europeus. Sobre el debat sobre si aquest estudi seria convenient liderar-ho
des d'SMAP o si convé instar a AOECS a què el lideri. Finalment com que no hi ha un acord al
respecte es decideix que es tornarà a valorar a la propera junta.
b) Pel que fa al comunicat a empreses cerveseres o distribució es plantegen 2 opcions:
Opció a) doc complet específic (incorporant en detall informació sobre el que diu el Còdex, els
estudis que hi ha, posicionament i conclusions d'SMAP)
Opció b) fer un comunicat molt breu on simplement se’ls hi informí que la Junta Directiva
d'SMAP a la sessió del 30/11/2019 va prendre la decisió de no concedir llicències a productes
hidrolitzades elaborats a partir de cereals amb gluten acollint-se l'aprovat a l'Assemblea
General AOECS 2019 pel que queda a criteri de cada associació membre la possibilitat de
fan la Miriam Baños i la Irene Puig.
La gerent comenta que l'AOECS va dir que aviat ens diran la proposta de posicionament dels
membres respecte al tema de les cerveses, per la nostra part els vam instar a contactar amb
EFSA i demanar un estudi al respecte i per altra banda vam demanar que no es llicenciï ELS a
cerveses elaborades amb cereals amb gluten ni que les associacions membres facin publicitat
d'aquest tipus de beguda. Al respecte alguns membres de Junta comenten que hauríem de
donar 15 dies de marge a l'AOECS per pronunciar-se i si no reclamar resposta, en Eduard a més
afegeix que si no donen resposta és important sol·licitar que es voti aquest punt en l'AG
d'AOECS al setembre. Es comenta entre uns quants membres de junta el problema que rau a
l'AOECS pel que fa a la lentitud en la gestió de qualsevol acció, les dificultats que tenim amb la
representant actual al CODEX i la Irene Puig aprofita per comentar la situació que hi ha en el
WG EO que no acaba d'avançar i que a part les propostes que fan són poc alineades amb la
visió d'SMAP.
Respecte al posicionament, mentrestant no es pronunciï AOECS, davant dels pacients com a
entitat és que no hi ha consens científic actualment, que el mètode analític de detecció de
gluten en cerveses no és tan robust com el d'aliments no hidrolitzats i que estem fent gestions
amb administració nacional i europea, així com estem discutint-ho a AOECS per donar un
posicionament comú.
Es comenta que seria difícil proposar un canvi legislatiu al CODEX respecte als hidrolitzats si no
quantificats quina quantitat de pèptids immunotoxics de gluten afecten el pacient celíac, la
Dra. Castillejo creu que no hi ha cap estudi al respecte però consultarà la literatura científica al
respecte i ens informarà. Per la seva part la Dra. Mora proposa fer un estudi propi al respecte
finançat amb fons Europeus. Sobre el debat sobre si aquest estudi seria convenient liderar-ho
des d'SMAP o si convé instar a AOECS a què el lideri. Finalment com que no hi ha un acord al
respecte es decideix que es tornarà a valorar a la propera junta.
b) Pel que fa al comunicat a empreses cerveseres o distribució es plantegen 2 opcions:
Opció a) doc complet específic (incorporant en detall informació sobre el que diu el Còdex, els
estudis que hi ha, posicionament i conclusions d'SMAP)
Opció b) fer un comunicat molt breu on simplement se’ls hi informí que la Junta Directiva
d'SMAP a la sessió del 30/11/2019 va prendre la decisió de no concedir llicències a productes
hidrolitzades elaborats a partir de cereals amb gluten acollint-se l'aprovat a l'Assemblea
General AOECS 2019 pel que queda a criteri de cada associació membre la possibilitat de