Acabem la sèrie de posts sobre les fruites i hortalisses, explicant-vos alguns dels mites que s’han anat implantant de mica en mica en el coneixement popular.
- Les verdures són sempre baixes en calories. Fals: depèn de com estiguin cuinades.
- Menjar fruita per postres engreixa. Fals: no existeix cap argument científic que avali que la fruita que es pren per postres engreixi.
- Menjar verdura crua és perjudicial per a la salut. Fals: totes les verdures poden prendre’s crues. De fet, es recomana que, com a mínim, una de les racions diàries de verdura sigui en cru.
- La fruita madura és recomanable quan es pateixen problemes digestius. Veritable: a mesura que la fruita madura, els àcids orgànics que podrien irritar l’estómac van disminuint. Això sí, augmenta la quantitat de sucres.
- Les verdures no contenen colesterol. Veritable: gràcies a la seva fibra ajudaran a regular els nivells del colesterol en sang.
- Els plàtans poden ser indigestos. Veritable: sobretot si són verds, encara que aquests tenen més efectes prebiòtics. La part central és la més indigesta (el mateix li passa a la pinya).
- Les verdures no tenen sal. Fals: els espinacs, les bledes, l’api i la coliflor tenen una quantitat de sal que s’ha de tenir en compte a les dietes per hipertensió.
- La patata engreixa molt. Fals: no és excessivament energètica i l’aportació calòrica dependrà de la quantitat que es menja i la forma de preparació. La patata és un bon aliment que aporta vitamina C, potassi, proteïna i fibra.
- És recomanable sopar només fruita. Fals: pot ser insuficient, no aportar els nutrients i l’energia necessaris i l’endemà podem estar més febles o tenir més gana, amb els nivells de sucre en sang molt baixos.
- No és recomanable menjar fruita per sopar o per postres. Fals: la fruita es pot menjar abans del dinar, entre hores, per postres a qualsevol àpat, etc.
- L’alvocat ajuda a regular els nivells de colesterol. Veritable: conté greixos insaturats que ajuden a eliminar el colesterol sanguini i afavoreixen la formació del colesterol bo (HDL).
A tall de resum
- Les fruites i hortalisses són aptes per a la persona celíaca, i són un grup d’aliments que mai no pot ser desplaçat pels cereals. Són la base de la nostra alimentació.
- Compte amb el processament d’aquests aliments. Si no són frescos o congelats, s’ha de buscar sempre el “Sense Gluten” a l’embolcall.
- Cal recordar que la forma més fàcil de cobrir les 5 racions diàries és incloure-les a tots els àpats, i fins i tot fer-les servir per picar entre hores.
- Busqueu els productes de temporada i proximitat. Estalviareu diners i guanyareu en qualitat.
- I a l’hora de cuinar, ja sabeu que “menys és més”!
Si voleu ampliar la informació, podeu consultar els següents enllaços:
- Els beneficis de les fruites i les verdures
- Per què és important consumir-les
- Consells útils a l’hora de comprar-les, cuinar-les i consumir-les.
- Consells per no malbaratar les fruites i les hortalisses.
- Per aprofundir.
- I per als gourmets, si us pica la curiositat.
BIBLIOGRAFIA
- Definicions BOE
- Recomanacions OMS: foment del consum de fruites i verdures; alimentació sana
- Guía Alimentación Saludable
- fundaciondelcorazon.com
- fao.org
- http://canalsalut.gencat.cat fruita fresca
- http://canalsalut.gencat.cat antioxidants
- http://acsa.gencat.cat mites fruita i vertuda
- EL METODO DE LA DRA. FOLCH. MONTSE FOLCH. Círculo de lectores S:A. Travessera de D’alt Barcelona. 2007.
- COMER O NO COMER. Antonio Ortí, Ana Palencia, Raquel Bernacer. Ed planeta. Primera EDICIÓ. MARÇ 2013
- http://acsa.gencat.cat malbaratament fruites i hortalisses
- http://canalsalut.gencat.cat fruita fresca
- http://agricultura.gencat.cat fruita de temporada
- http://www.5aldia.org/index.php