La Societat Europea de Gastroenterologia Pediàtrica, Hepatologia i Nutrició (ESPGHAN) ha publicat un nou article en relació amb la malaltia celíaca, que posa el focus en la dieta sense gluten (DSG) en pacients pediàtrics amb celiaquia.
L’objectiu és proporcionar recomanacions i material gràfic basat en l’evidència científica sobre com gestionar dietèticament la malaltia en pacients pediàtrics i ajudar-los a adherir-se a la DSG de forma segura.
El document revisa la definició de “dieta sense gluten”, les regulacions per la definició “lliure de gluten”, i repassa els aliments lliures de gluten, processats (de risc) i prohibits. A més, ofereix recomanacions i consells educatius sobre la substitució d’aliments, la lectura d’etiquetes d’aliments, el risc de contacte encreuat amb gluten, les consideracions nutricionals i la seguretat dels productes no alimentaris.
A més, es destaquen els riscos nutricionals com ara la baixa ingesta de fibra, folats, magnesi, seleni i vitamina D, així com l’alt consum de greixos saturats i sucres, fent èmfasi en la necessitat de millorar la qualitat nutricional d’aquesta dieta amb l’objectiu de promoure el consum de grans sencers, pseudocereals, llegums i tubercles.
Es conclou que el document ha de ser una base per proporcionar orientació i donar suport als pacients pediàtrics amb malaltia celíaca per adherir-se de manera segura a la dieta sense gluten. D’altra banda, es proporcionen recomanacions sobre com afavorir la transició de la responsabilitat de l’adherència a la dieta sense gluten als pacients pediàtrics a mesura que es fan grans, amb l’acompanyament dels pares, mares o tutors legals.