Avui, en col·laboració amb L’Agència Catalana del Consum, hem organitzat una sessió informativa per a empreses que utilitzen el PACTE DEL CELÍAC per anunciar la discontinuïtat d’aquest logo a partir del 1 de setembre de 2023. Tot i així, els consumidors podran seguir trobant aquest logo a alguns productes fins d’aquí dos anys, ja que es farà un canvi progressiu del logo propi de l’Agència Catalana del Consum a la llegenda sense gluten o el logo sense gluten propi de l’empresa fabricant.
Aclaració! El logotip del Pacte del Celíac és el que mostrem a la imatge superior. En aquells productes que el duien quedarà substituïr per un altre logotip o menció “sense gluten”, ja sigui el que posi la pròpia empresa o bé la Marca Espiga Barrada. En cap cas es deixa d’utilitzar el logotip o menció “sense gluten” en general, en aquesta notícia ens referim exclusivament al logotip que es pot veure a la imatge.
Fa 20 anys vam ser pioners internacionalment en matèria de Seguretat Alimentària per al col·lectiu celíac amb la creació del Pacte del Celíac, mitjançant el qual hem proporcionat de manera gratuïta la marca registrada “apte per celíacs” als fabricants que adherits, que ha permès identificar d’una manera gràfica i ràpida els productes sense gluten. Els productes que duen aquest símbol contenen menys de 20 ppm, i els fabricants adherits es comprometen a realitzar un autocontrol específic per a la gestió del gluten que garanteixi que el producte final és apte per celíacs.
El pacte del celíac va promoure l’homogeneïtzació de l’etiquetatge sense gluten i, des de l’any 2003, ha ofert seguretat al col·lectiu en un temps en què encara no hi havia obligatorietat de declarar els al·lergògens a l’etiquetatge dels productes. L’entrada en vigor dels següents dos reglaments obliga les empreses a declarar la presència de gluten en els aliments i explica quan es pot fer servir la llegenda/símbol sense gluten:
- Reglament Europeu 1169/2011 d’informació alimentària per al consumidor que determina les mencions obligatòries de la llista d’ingredients de les substàncies que poden causar al·lèrgies o intoleràncies (14 tipus), entre ells el gluten.
- I del Reglament Europeu 828/2014 sobre requisits per a la transmissió d’informació als consumidors quant a l’absència o presència de gluten clarament, els productes que contenen gluten són fàcilment identificats per les persones celíaques i, aquells que no en contenen gluten, el fabricant els pot identificar amb la llegenda “sense gluten” o la Marca Espiga Barrada en cas que l’empresa fabricant hagi passat una auditoria externa en la gestió del gluten amb l’estàndard AOECS.
En aquest context, la necessitat del Pacte del Celíac, que era resoldre una necessitat d’informació dels consumidors, ha estat resolta i ja no és necessària la intermediació de l’Agència Catalana del Consum per identificar els productes per a celíacs.
Aquells fabricants que tinguin l’embalatge amb el logo imprès podran continuar utilitzant-lo fins al trencament d’estoc o bé amb data límit del 01/09/2025.