Page 20 - Num 9 - Primavera / Estiu 2019
P. 20
Ó MÈDIC 2019

gressivament la quantitat i anar-s’hi
acostumant. Recomanem que selec-
cionin aliments sense sucres ni sals
afegides i siguin elles qui els hi afegei-
xin. D’aquesta forma podran regular la
quantitat i posar-ne cada cop menys.
És més fàcil treballar amb nadons i in-
fants per tal que s’acostumin des d’un
principi a no consumir productes amb
sal o sucres afegits.

Com has comentat, els productes es- Pendent info. dada estudi Universitat Autònoma de Barcelona
pecífics sense gluten sovint contenen
més sal, sucres i greixos, però la reco-
manació que fem a la població celíaca
per dur una alimentació saludable és
exactament la mateixa que donem a
la població general. Cal evitar al mà-
xim els aliments ultraprocessats, con-
tinguin o no gluten, que ja vénen amb
sal i sucre afegits, i cal basar l’alimen-
tació en aliments bàsics com fruites,
hortalisses, llegums...

– La guia té present el malbara-
tament alimentari. Parleu-nos-en!

A nivell mundial, 1/3 de la pro- Per a més informació sobre Petits canvis per menjar millor:
ducció d’aliments es malbarata. http://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/petits-canvis-per-menjar-millor/
Aquest malbaratament es produeix
durant la producció, la distribució, parat en altres formats, congelar-lo i carn tallada en carnisseries de mer-
l’emmagatzematge i a la llar. En refrigerar-lo de forma adequada. cats locals. Què recomanaríeu fer
aquest moment s’estan duent a ter- en aquests casos?
me estratègies importants per reduir En cada apartat de la guia s’inclouen
el malbaratament en cada una de les consells tant per reduir el malbarata- Recomanaríem un terme mig. És evi-
etapes, però a la llar és molt més ment alimentari com la reducció de dent que per un tema de seguretat
elevat del que ens pensem, quasi residus. alimentària les persones celíaques no
un 58%1 del malbaratament ali- poden comprar a granel, però llavors
mentari a Catalunya es produeix – El col·lectiu celíac no pot incor- poden comprar productes envasats
a la llar. porar algunes recomanacions de la d’1kg o més en comptes de 0,5kg, i
guia perquè ha d’evitar la contami- això ja marca una diferència. Cal priorit-
Hi ha moltes estratègies per reduir nació encreuada. Per exemple, no zar la seguretat i, després, cercar i optar
aquest malbaratament: reduir les ra- pot comprar productes a granel o la per l’opció que genera menys residus.
cions, emmagatzemar els aliments
de forma adequada, revisar les dates
de caducitat, reutilitzar menjar pre-

1. Dades de la guia "Un consum més responsable dels aliments", editada per l'Agència de Residus de Catalunya
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25