El Departament de Salut regularà els aliments i les begudes saludables que es venen a les màquines expenedores, cafeteries i menjadors dels hospitals i centres sanitaris de la xarxa d’utilització pública (SISCAT). Ho farà a través d’una instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut) que entrarà en vigor el pròxim dilluns 20 de febrer.
Aquesta instrucció, impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc del Pla per a la Promoció de la Salut a través de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS), marca els criteris alimentaris i nutricionals per a aliments i begudes envasats.
Des de l’Associació Celíacs de Catalunya celebrem que, entre altres criteris, a les màquines expenedores de cafeteries i menjadors dels centres i serveis sanitaris del sistema sanitari integral d’utilitat pública de Catalunya (SISCAT) hi haurà sempre opcions d’aliments sense gluten, aptes per a persones amb celiaquia, que seran clarament identificables amb la menció “sense gluten o símbol de l’espiga de blat barrada.
A més a més, molts dels aliment als quals es recomana donar prioritat ja són per naturalesa sense gluten, com fruites, hortalisses o fruita seca crua.
L’Associació Celíacs de Catalunya hem posat el nostre gra de sorra perquè aquesta mesura hagi estat possible, participant i donant suport a l’Informe per a la regulació dels aliments i les begudes envasats disponibles en les màquines expenedores, les cafeteries i els menjadors dels centres i serveis sanitaris de Catalunya” presentat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Aquest informe ha estat clau perquè entri en vigor la instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut) “Criteris sobre disponibilitat d’aliments i begudes envasats en les màquines expenedores, en les cafeteries i els menjadors i sobre l’accés a l’aigua potable, en els centres i serveis sanitaris del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT)”.
Productes sense gluten a les màquines de vending
En línia amb aquesta mesura, el 2015 l’Associació Celíacs de Catalunya vam signar un conveni amb l’Associació Catalana de Vending (ACV) per aconseguir que hi hagués productes sense gluten a les màquines de vending i, a més, ben identificats, ja que sovint les persones celíaques es troben amb el handicap que no poden llegir correctament si el producte dins de la màquina és sense gluten o no. En línia amb aquesta mesura vam:
- Editar un protocol de productes sense gluten a les màquines de vending d’ACV
- Oferir activitats formatives i informatives als membres d’ACV per donar a conèixer les necessitats del col·lectiu celíac i oferir recomanacions per facilitar la comunicació.
A pesar de tot, però, foren poques les empreses adherides a l’ACV que ho van implementar.
Esperem, doncs que aquesta instrucció, impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, serveixi per fer un pas més per integrar el col·lectiu celíac i tenir-lo present.