Hem actualitzat el document Classificació d’aliments: sense gluten, de risc i prohibits, i a continuació t’indiquem les novetats i et recordem les últimes actualitzacions perquè estiguis al dia. Per elaborar aquest document sempre tenim present els resultats de l’anàlisi de mostres de productes que realitzem anualment.
Consulta els resultats del 2019.
*Els aliments per naturalesa sense gluten els poden consumir les persones celíaques.
*Els aliments de risc són susceptibles de contenir gluten i, per tant, les persones celíaques només els poden comprar si contenen el símbol o menció ‘sense gluten’.
*Els aliments prohibits no els poden consumir les persones celíaques.
BEGUDES ALCOHÒLIQUES
Aliments de risc:
- Licors: són productes destil·lats que contenen altres ingredients.
- Tinto de verano: és una beguda que conté diversos ingredients, molt variats.
Aliments prohibits:
- Begudes artesanals (ratafia, patxaran…): es poden haver utilitzat espècies o altres ingredients.
BEGUDES NO ALCOHÒLIQUES
Aliments de risc
- Tots els tes i infusions d’herbes, mòltes o sense moldre, passen a ser de risc. S’ha fet aquesta modificació perquè les plantes presenten un alt risc de contaminació. A més, anualment realitzem analítiques de control i les d’infusions han donat positiu en gluten (+20ppm).
- Recordatori: es consideren de risc les begudes isotòniques, les begudes energètiques, les begudes vegetals (no làcties) i les begudes a punt per al consum a base de fruita, amb cafè o xocolata.
- Recordatori: són de risc les càpsules de cafè que contenen altres ingredients o aromes (cafè amb llet, cafè amb xocolata, etc.).
Aliments prohibits
- Tes i infusions d’herbes a granel per l’alt risc de contaminació encreuada.
- Recordatori: no es poden comprar productes a les màquines expenedores de begudes (cafè, xocolata, infusions…). Només si indiquen expressament que són sense gluten.
CARN I PRODUCTES CARNIS
Aliments de risc:
- Passen a ser de risc tots aquells productes carnis que contenen altres ingredients, com per exemple el bacó, la cansalada, el braó de porc i també el pernil/paleta curada i la carn picada, així com tots els embotits (llencats o no).
Aliments prohibits:
- Carn i productes dispensats in situ a les carnisseries no acreditades per l’alt risc de contaminació encreuada (actualment moltes carnisseries tenen productes amb gluten, com arrebossats).
Arran de les vostres consultes i peticions hem ampliat els tipus d’establiments que poden ser Establiments Acreditats. Podeu consultar-los aquí i també informar el vostre establiment de confiança per tal que s’hi adhereixi.
CEREALS
Aliments per naturalesa sense gluten:
Recordatori: l’arròs, la quinoa, l’amarant, el mill, el sorgo i el blat sarraí són productes lliures de gluten per naturalesa però cal revisar l’etiquetatge, ja que molts indiquen que poden contenir traces. No s’han d’adquirir a granel.
Aliments de risc:
- Fibres vegetals com el psyllium
- Crispetes de blat de moro
- Vasos d’arròs o quinoa a punt per al consum.
- Recordatori: productes (pasta, farina…) elaborats a partir de cereals aptes com arròs o quinoa.
SUCRE I EDULCORANTS
Aliments de risc
- Mel amb altres ingredients.
ESPÈCIES I CONDIMENTS
Aliments prohibits:
- Comí en gra, anualment realitzem analítiques de control i és un producte que reiteradament ha donat positiu en gluten (+20ppm).
- Espècies a granel, a causa de l’alt risc de contaminació encreuada.
FRUITES I SUCS DE FRUITA
Aliments de risc:
- Codonyat si inclou altres ingredients a part del codony.
- Melmelades o confitures amb altres ingredients a part de fruita.
LLAMINADURES I GELATS
Aliments per naturalesa sense gluten:
- Recordatori: gelats d’aigua sempre que continguin només aigua i aroma. Si contenen altres ingredients passen a ser de risc.
Aliments de risc:
- Recordatori: tots els dolços (caramels, llaminadures…).
Aliments prohibits:
- Tots els dolços a granel per l’alt risc de contaminació encreuada.
LLET I PRODUCTES LACTIS
Aliments de risc:
- Nata lleugera (contingut en matèria grassa inferior al 30%). És apta si la nata conté matèria grassa major de 30%, ja que quan conté menys del 30% la legislació permet afegir altres ingredients. Per identificar-la, podeu revisar l’envàs del producte, ja que sempre indica la proporció de matèria grassa.
- Recordatori: els formatges manipulats (llencats, ratllats, en pols…) són productes de risc tant per la possible contaminació encreuada com pel fet que es poden afegir altres ingredients per facilitar la seva conservació.
PRODUCTES VEGANS I VEGETARIANS (NOVA CATEGORIA)
Aliments de risc:
- Miso, tofu, tempeh, tahini, garrofa, soja texturitzada, nata vegetal, salsa tamari.
Aliments prohibits:
- Seitan, salsa de soia.
LLAVORS:
Aliments per naturalesa sense gluten:
- Recordatori: totes les llavors són aliments per naturalesa sense gluten però cal revisar l’etiquetatge per verificar que no hi hagi el missatge “pot contenir…”.
No s’han de comprar a granel per l’alt risc de contaminació creuada.
ALGUES:
Aliments per naturalesa sense gluten:
- Recordatori: totes les algues son aliments per naturalesa sense gluten però cal revisar l’etiquetatge per verificar que no hi hagi el missatge “pot contenir…”.
LLEGUMS
Aliments de risc:
- Recordatori: les llenties cuites deixen de ser un aliment lliure de gluten per naturalesa, ja que les llenties es conreen en camps de cultiu rotatius i poden quedar grans de blat. Anualment realitzem analítiques de control i les de llenties cuites han donat positiu en gluten (+20ppm). Aquí pots veure els resultats de les analítiques del 2018, quan ho vam detectar. Estem treballant juntament amb l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria (AESAN) i aviat et facilitarem més informació al respecte. Mentrestant, des de l’entitat recomanem comprar llenties crues envasades, retirar els grans de blat si n’hi ha i després rentar-les amb aigua abundant.
PLATS PREPARATS (NOVA CATEGORIA)
Aliments de risc
- Plats preparats. Aquesta nova categoria ja està inclosa a la Guia d’aliments sense gluten de l’app i web.