Viatjar sense gluten
Les persones celíaques o amb sensibilitat al gluten/blat no celíaca han de seguir una estricta dieta sense gluten, cosa que els fa més complicat viatjar pel món, però no impossible! Una bona planificació i previsió abans de sortir de casa és clau per gaudir del viatge.
Consells per als viatgers celíacs
- Primer de tot, cal decidir el destí. El més freqüent és adaptar el destí a les necessitats de la persona celíaca i escollir indrets on la dieta sense gluten és fàcil de realitzar, però amb una bona organització es pot viatjar on es desitgi!
- Abans de contractar el transport i l’allotjament, es pot contactar amb la nostra Associació i demanar informació sobre el destí. Una altra opció és contactar amb l’associació de celíacs de la comunitat autònoma o país on es viatjarà (si n’hi ha) i visitar la seva web per tenir informació sobre l’oferta de restauració apta per a persones celíaques (restaurants, hotels, obradors…).
- Si es consulten webs/blogs de viatges, cal comprovar que realment són fiables.
- En cas de contractar el viatge en una agència és indispensable que ofereixi garanties que el servei serà segur per a la persona celíaca. Es pot demanar informació per escrit sobre el procediment que se segueix a l’hotel, al vaixell, etc.
- Abans de començar el viatge, és important identificar els establiments acreditats als aeroports o estacions de trens i tenir clares les opcions sense gluten que ofereix el mitjà de transport que s’utilitza (avió, tren, vaixell…).
- En comprar el bitllet, cal confirmar el menú “sense gluten” (si l’ofereix la companyia). Comprovar que no iniquin que pot contenir traces.
- Als avions no està permès portar líquids però sí sòlids i, per tant, que un mateix s’emporti el menjar pot ser una opció interessant. A la motxilla o bossa de mà es poden portar crackers, picos, fruita seca, pomes o plàtans i entrepans vegetals. A més, sempre que es viatja és recomanable portar un informe mèdic que justifiqui la malaltia per no tenir cap impediment.
- És recomanable fer una llista amb les ciutats que es visitaran i els establiments (botigues, restaurants…) que ofereixen opcions sense gluten amb seguretat (facilitats per l’associació de celíacs pertinent). Es poden marcar en un mapa els establiments aptes per a persones celíaques que estan a prop dels principals reclams turístics de la ciutat.
- Es pot portar menjar a la maleta! Així es tenen provisions durant el trajecte i en arribar a la ciutat de destí. Pots posar-hi pa, pasta, galetes, bastonets de pa i torrades.
- També és molt útil portar bosses per torrar pa per evitar el contacte encreuat amb gluten i una farmaciola d’urgència amb medicaments sense gluten que es puguin necessitar.
- És interessant traduir a l’idioma del país les paraules clau que es poden necessitar: sense gluten, celíac, traces, etc.
- Al supermercat, quan els ingredients d’un producte estan en un altre idioma, es poden utilitzar aplicacions com CELIAC TRAVEL per traduir els textos només fent-los-hi una foto amb el telèfon mòbil.
- És necessari portar la Targeta Sanitària Europea o bé tenir una assegurança de salut privada tant en països europeus com en països fora d’Europa per si, malgrat haver pres totes les precaucions, es pateix una contaminació i es necessita assistència mèdica.
I si es va a un país on no hi ha associació de celíacs o no hi ha establiments acreditats?
- Una opció és allotjar-se en apartaments o altres allotjaments on un mateix es pugui cuinar el menjar. Basa’t en aliments per naturalesa sense gluten (fruita, verdura, carn o peix no processats, arròs, cigrons…).
- A més de traduir a l’idioma del país les paraules bàsiques que es puguin necessitar (farines, sense gluten, celíac, etc.) també es poden traduir instruccions breus on es detalli com cuinar amb seguretat. Es poden mostrar al cuiner per poder valorar si aquell establiment pot oferir quelcom amb garanties.
- Es pot portar una maleta amb menjar suficient per cobrir els àpats de tota l’estada, però cal tenir present que s’ha de valorar la humitat i altres condicions climàtiques que poden fer-los malbé. Una altra opció és enviar-los directament, prèvia confirmació, a l’hotel o allotjament que s’ha concertat.
Actualment molts dels països integrants de l’Associació d’Entitats de Celíacs d’Europa (AOECS) disposen de programes de formació i acreditació per a establiments alimentaris (restaurants, hotels, etc.) amb l’objectiu de millorar la situació dels consumidors celíacs.
Malgrat no haver-hi opcions a tot arreu, cada vegada són més els països que participen en el Projecte Eating Out, que és l’equivalent al nostre programa d’acreditació d’establiments alimentaris.
A continuació indiquem els contactes de les diferent associacions europees i indiquem les que estan adherides al programa.
Associacions Europees que formen part de l’AOECS (Association of European Coeliac Societies)
Associació Alemanya
The Eating Out Programme / info@dzg-online.de / www.dzg-online.de
Associació Celíacs d’Andorra
Projecte Restauració Andorra Sense Gluten / celiacsandorra@gmail.com / www.celiacsandorra.org / Facebook
Associació Àustria
oesterreich@zoeliakie.or.at / www.zoeliakie.or.at
Associació Bèlgica
international@sbcasbl.be / vivresansgluten.be
Associació Bèlgica – Vlaamse Coeliakie Vereniging (VCV)
international@vcv.coeliakie.be / www.coeliakie.be
Associació Bielorússia
Associació Bòsnia i Herzegovina
Associació Bulgaria
gaby.zlatarova@gmail.com / Facebook
Associació Croàcia
celijakija@celijakija.hr / www.celijakija.hr / Facebook
Associació Dinamarca
The Eating Out programme / post@coeliaki.dk / www.coeliaki.dk
Associació Eslovena
drustvo@drustvo-celiakija.si / www.drustvo-celiakija.si
Espanya – Federació d’Associacions Celíacs d’Espanya
The Eating Out programme / info@celiacos.org / www.celiacos.org / Facebook
Espanya – Celíacos Madrid
Associació Estonia
aive@tsoliaakia.ee / www.tsoliaakia.ee / Facebook
Associació Finlàndia
The Eating Out programme of Keliakialiitto / info@keliakialiitto.fi / www.keliakialiitto.fi / Facebook
Associació França
The Eating Out programme / afdiag@gmail.com / www.afdiag.fr / Facebook
Associació Grècia
koiliokaki@koiliokaki.com / www.koiliokaki.com
Associació Holanda
info@glutenvrij.nl / www.glutenvrij.nl
Associació Hongria
The Eating Out programme / coeliac@t-online.hu / www.coeliac.hu
Associació Irlanda
info@coeliac.ie / www.isitcoeliacdisease.ie / Facebook
Associació Itàlia
The Eating Out programme / segreteria@celiachia.it / www.celiachia.it
Associació Letònia
info@dzivebezglutena.lv / www.dzivebezglutena.lv
Associació Luxemburg
Associació Malta
info@coeliacassociationmalta.org / www.coeliacassociationmalta.org
Associació Noruega
post@ncf.no / www.ncf.no / Facebook
Associació Polònia
The Eating Out programme / info@celiakia.pl / www.celiakia.pl / Facebook
Associació Portugal
The Eating Out programme / apc@celiacos.org.pt / www.celiacos.org.pt / Facebook
Associació Regne Unit
The Eating Out programme / generalenquiries@coeliac.org.uk / www.coeliac.org.uk
Associació Romania
Associació Rússia
irena.romanovska@gmail.com / www.celiac.spb.ru
Associació Sèrbia
vesna.pavkov@gmail.com / celijakija.rs
Associació Suècia
info@celiaki.se / www.celiaki.se / Facebook
Associació Suïssa – Interessengemeinschaft für Zöliakie der Deutschen Schweiz
The Eating Out programme / sekretariat@zoeliakie.ch / www.zoeliakie.ch
Association Suisse – Romande de la Coeliakie
info@coeliakie.ch / www.coeliakie.ch / Facebook
Associació Suïssa – Gruppo Celiachia della Svizzera italiana
100578@ticino.com / www.celiachia.ch
Associació República Txeca – Spolecnost pro bezlepkovou dietu (Czech Coeliac Society)
celiak@celiak.cz / www.celiak.cz / Facebook
Associació República Txeca – Sdružení celiaků ČR (Coeliacs’ Association of the Czech Republic)
info@celiac.cz / www.celiaci.cz
Associació Ucraïna
info@celiac.org.ua / www.celiac.org.ua
Associació Xipre
cypruscoeliac@gmail.com / www.cypruscoeliac.org
Altres associacions en l’àmbit mundial
EUROPA
KOSOVO
celiakkos@gmail.com / www.celiakkos.wixsite.com / Facebook
LITUÀNIA
www.begliuteno.lt / info@begliuteno.lt
ÀSIA
ARABIA SAUDITA
www.saudi-celiac.com / webmaster@saudi-celiac.com
EMIRATS ÀRABS
www.glutenfreeuae.com / glutenfree.uae@gmail.com
ISRAEL
office@celiac.org.il / Facebook
JORDANIA
celiac-guidance@cccps.org / www.cccps.org / Facebook
XINA
www.glutenfreeshanghai.com / contact@glutenfreeshanghai.com
PAKISTAN
TURQUIA
AMÈRICA
CANADÀ
www.celiac.ca / info@celiac.ca
COSTA RICA
asociacionpropersonasceliacas@gmail.com
BRASIL
ARGENTINA
www.acela.org.ar / www.celiaco.org.ar
XILE
www.fundacionconvivir.cl / contacto@fundacionconvivir.cl
CUBA
Garrido 20708, Herarra y San Antonio
Reparto Carolina
San Miguel del Padrón
La Habana, Cuba
Tel: +53 (7) 91 41 28
MÈXIC
Facebookceliacosdemexico / celiacosdemexicoac@gmail.com / tererull@hotmail.com (contacte ambdós mails)
www.acelmex.org.mx / ceciliafonolla@acelmex.org.mx
PANAMÀ
www.acepa.blogspot.com / fucepa06@hotmail.com
PARAGUAY
www.fupacel.org.py / secretaria@fupacel.org.py
URUGUAY
www.acelu.org / consultas@acelu.org
USA – National Celiac Association
USA – Beyond Celiac
OCEANIA
AUSTRÀLIA
The Eating Out programme / www.coeliac.org.au / info@coeliac.org.au
NOVA ZELANDA
admin@coeliac.org.nz / The Dining Out programme of Coeliac New Zealand.
ÀFRICA
MARROC
amigsitenord@yahoo.fr / Tel. 00212 6 61 66 53 75
TUNISIA
www.atmc.org.tn / atmc@topnet.tn / Facebook
Si viatges a altres països i pertanys a l’Associació Celíacs de Catalunya, envia’ns un email a info@celiacscatalunya.org i t’ajudarem a trobar les millors opcions.
ETS UN FABRICANT?
CERTIFICA ELS PRODUCTES
HO TENS CLAR?
PRODUCTES AMB O SENSE
PARTICIPA
DESCOBREIX TOTS ELS BENEFICIS DE FER-TE SOCI/A
HO TENS CLAR?
DESCOBREIX ELS ESTABLIMENTS