Page 2 - Acta de Junta Directiva de SMAP - Celiacs de Catalunya - 12/07/21
P. 2
fet un raport dels temes aturats per la covid i dels que estan en curs de
resoldre’s durant el 2021.

3. Informe seguretat alimentària: estat d'estudis sobre hidrolitzats, del
posicionament de l'AOECS sobre les llicències per productes elaborats amb
CIVADA i de l'evolució MEB a SMAP
S’INFORMA que:
a) Respecte a la consulta per part d’un operador alimentari, enviada a l'AOECS
sobre la possibilitat d'utilitzar enzims per "eliminar" la possible presència de
gluten en la civada. Ens posem en contacte amb l’operador per facilitar-li el
posicionament del Grup de Treball Tècnic sobre la Certificació amb Espiga Barrada
de l’AOECS.
El sistema o tractament que ha estat proposat per l’operador no pot ser admès, ni
per l'AOECS ni tampoc per la Normativa Europeu bàsicament per què la matèria
primera (la civada) ha de ser "sense gluten", és a dir, l'operador alimentari ha de
tenir evidència que el contingut en gluten és inferior a 20ppm. En el Considerando
7 i el punt B de l'Annex del Reglament 828/2014 queda definida la informació
relativa a la civada que especifica: "produced, prepared y/o processed" i per tant,
tots tres processos són sumatoris i no discriminatoris, com es podria interpretar.
I pel que fa a l’Estàndard AOECS, en la seva versió original punt 5 sobre Etiquetatge
que en fer referència als productes "a base de civada" determina que han d'estar
elaborats a partir de "civada pura" cosa que implica una matèria prima produïda
sota unes condicions controlades que garanteixen l'absència de contaminació
encreuada.
Fruit de la consulta d’aquest operador ens hem adonat que el terme "pure/puro"
pot generar confusió, principalment en la versió espanyola, i hem traslladat a
l’AOECS que el terme "pure oats" pot tenir un significat clar en anglès però que la
traducció al nostre idioma pot implicar confusions. Hem fet una proposta a l’AOECS
per reformular aquest punt i estem pendents de resposta.

b) Estudi sobre tècniques de detecció en hidrolitzats: el pòster presentat del
nostre estudi ha rebut el 2n premi a la millor investigació – format pòster al
Congrés de la SEEC. Tanmateix un cop publicat l’estudi a la revista científica hem fet
difusió de la nota de premsa emesa per la UPB i ha tingut un impacte de gairebé 40
publicacions en mitjans de comunicació.
c) Estudi sobre hidrolitzats de l’AOECS amb la universitat de Sevilla després que
a l’AG de l’AOECS s’aprovés enviar a la investigadora en cap per part de la
Universitat les consultes de les societats membres i elaborar un esbós de conveni,
l’AOECS unilateralment van parar l’avenç de l’estudi al·legant que el grup de treball
tècnic van molt enfeinats . Es va presentar una queixa per part d’SMAP atenent als
acords de l’AG i l’alt grau d’interès d’aquest tema pels pacients celíacs i finalment la
Junta d’AOECS acorda reprendre el tema, amb un compromís de contactar la
investigadora en cap en un breu termini de temps.
d) Biodegradables: Davant de l’entrada en vigor de la normativa europea que
prohibeix l’ús de plàstics d’un sol ús i la proliferació de productes realitzats a base
de cereals s’informa als socis de la precaució que han de tenir amb aquests, donat
que en un estudi realitzat per la FACE s’ha vist que per l’efecte de l’escalfament hi
   1   2   3   4   5   6