Page 3 - Acta de Junta Directiva de SMAP - Celiacs de Catalunya - 12/07/21
P. 3
ha transmissió de gluten del plat a l’aliment. El tema dels biodegradables fa temps
que està sobre la taula a l’AOECs i de fet l’AOECS va demanar a la C.E. que legisles
l’obligatorietat d’informar d’al·lèrgens en aquests materials. Malauradament han
contestat de la C.E. dient que de moment no hi ha prou evidencia científica
d’aquesta transferència i cal que des de AOECS presentem informes científics que
avalin la petició. Des de l’Associació d’Itàlia estan liderant un estudi científic al
respecte i quan es tinguin els resultats per envasos un sol ús i de vaixelles corrents
realitzades amb cereals s’informaran dels resultats a AOECS per poder demanar a
CE accions, si escau. De moment la postura comuna de l’AOECS es de prudència.
La Sra. Elisa Mora comenta sobre el tema de la civada que com sabem no a tots els
celíacs la toleren i si bé en els productes llicenciats amb la Marca Espiga Barrada es
pot apreciar els productes elaborats amb civada dels que no en contenen, n els que
no estan llicenciats amb l'espiga barrada no hi ha diferenciació i només indica Se nse
gluten, havent d'anar el consumidor a mirar el llistat d'ingredients per verificar si en
porta o no. Addicionalment mostra la seva preocupació en aquest tema en
obradors i restaurants, ja que poden estar acreditats perquè tenen tots els
productes per celíacs sense gluten i controlar la contaminació encreuada, però no
hi ha manera de saber si el plat conte civada sense gluten, cosa que dificulta el fet
de sortir fora de casa amb seguretat al pacient celíac que no tolera la civada. La
gerent comenta que a la pròxima reunió interdepartamental ho posarà sobre la
taula per veure quines accions podem realitzar al respecte.
4. Informe sobre accions de sensibilització i acord sobre la publicació i gestió de la
revista de l'Associació
S’INFORMA que
.- S'ha fet la revisió del guió i la supervisió de l'edició de les 3 càpsules de Festes
d'aniversari inclusives de Caprabo, dins del Programa educatiu Tria bo, tria sa, en
què es fa menció específica de com fer la festa inclusiva per pacients celíacs.
.- Segons el comentat a la darrera junta es va proposar als treballadors fer vídeos
curts explicant la seva tasca per publicar a les xarxes, però van mostrar un rebuig
al tema i van proposar aconseguir informar de la tasca de l'entitat per altres via
sense haver d'exposar-se en xarxes. Una de les accions realitzades ha estat la
difusió a través del mail del pla estratègic 2021 post assemblea. Es planteja
també abans de les activitats comentar els hits més rellevants, tal com es va
suggerir a la reunió anterior. La Sra. Elisa Mora proposa fer un podcast sobre
aquest tema, la gerent comenta que hi ha una sobrecàrrega al dept de
comunicació, però mirarem de veure quan es podria encaixar. La Sra. Miriam
Baños comenta que ella va fer arribar al dept. De comunicació la proposta de f er
un dia a la setmana, per exemple els dimecres, un quizz sobre coses de l'associació
(amb sorteig vinculat o no). Fer-ho un parell de setmanes i veure quina
resposta/interacció tenim i aleshores valorar si és una proposta a donar
continuïtat o no. El Sr. Colomer considera la proposta interessant i la Sra. Mora
comenta que preparar el qüestionari per xarxes també suposa feina pel dept. Però
diu que si escau podrien ajudar des de la junta. La Gerent proposa que sigui la Sra.
Puig i la Sra. Baños qui facin arribar les propostes ja preparades a comunicació,
dues setmanes de setembre i així provem. Les Sres. Baños i Puig mostren la seva
que està sobre la taula a l’AOECs i de fet l’AOECS va demanar a la C.E. que legisles
l’obligatorietat d’informar d’al·lèrgens en aquests materials. Malauradament han
contestat de la C.E. dient que de moment no hi ha prou evidencia científica
d’aquesta transferència i cal que des de AOECS presentem informes científics que
avalin la petició. Des de l’Associació d’Itàlia estan liderant un estudi científic al
respecte i quan es tinguin els resultats per envasos un sol ús i de vaixelles corrents
realitzades amb cereals s’informaran dels resultats a AOECS per poder demanar a
CE accions, si escau. De moment la postura comuna de l’AOECS es de prudència.
La Sra. Elisa Mora comenta sobre el tema de la civada que com sabem no a tots els
celíacs la toleren i si bé en els productes llicenciats amb la Marca Espiga Barrada es
pot apreciar els productes elaborats amb civada dels que no en contenen, n els que
no estan llicenciats amb l'espiga barrada no hi ha diferenciació i només indica Se nse
gluten, havent d'anar el consumidor a mirar el llistat d'ingredients per verificar si en
porta o no. Addicionalment mostra la seva preocupació en aquest tema en
obradors i restaurants, ja que poden estar acreditats perquè tenen tots els
productes per celíacs sense gluten i controlar la contaminació encreuada, però no
hi ha manera de saber si el plat conte civada sense gluten, cosa que dificulta el fet
de sortir fora de casa amb seguretat al pacient celíac que no tolera la civada. La
gerent comenta que a la pròxima reunió interdepartamental ho posarà sobre la
taula per veure quines accions podem realitzar al respecte.
4. Informe sobre accions de sensibilització i acord sobre la publicació i gestió de la
revista de l'Associació
S’INFORMA que
.- S'ha fet la revisió del guió i la supervisió de l'edició de les 3 càpsules de Festes
d'aniversari inclusives de Caprabo, dins del Programa educatiu Tria bo, tria sa, en
què es fa menció específica de com fer la festa inclusiva per pacients celíacs.
.- Segons el comentat a la darrera junta es va proposar als treballadors fer vídeos
curts explicant la seva tasca per publicar a les xarxes, però van mostrar un rebuig
al tema i van proposar aconseguir informar de la tasca de l'entitat per altres via
sense haver d'exposar-se en xarxes. Una de les accions realitzades ha estat la
difusió a través del mail del pla estratègic 2021 post assemblea. Es planteja
també abans de les activitats comentar els hits més rellevants, tal com es va
suggerir a la reunió anterior. La Sra. Elisa Mora proposa fer un podcast sobre
aquest tema, la gerent comenta que hi ha una sobrecàrrega al dept de
comunicació, però mirarem de veure quan es podria encaixar. La Sra. Miriam
Baños comenta que ella va fer arribar al dept. De comunicació la proposta de f er
un dia a la setmana, per exemple els dimecres, un quizz sobre coses de l'associació
(amb sorteig vinculat o no). Fer-ho un parell de setmanes i veure quina
resposta/interacció tenim i aleshores valorar si és una proposta a donar
continuïtat o no. El Sr. Colomer considera la proposta interessant i la Sra. Mora
comenta que preparar el qüestionari per xarxes també suposa feina pel dept. Però
diu que si escau podrien ajudar des de la junta. La Gerent proposa que sigui la Sra.
Puig i la Sra. Baños qui facin arribar les propostes ja preparades a comunicació,
dues setmanes de setembre i així provem. Les Sres. Baños i Puig mostren la seva