Page 33 - Revista Celiacs de Catalunya
P. 33
ACCIONS I FITES 2019

Accions i fites per
millorar la vida del col•lectiu celíac

SEGON SEMESTRE 2019

Promoció i protecció dels drets de les persones celíaques

ACCIONS PER A LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA DELS INFANTS CELÍACS ALS CENTRES ESCOLARS

El setembre de 2019 vam iniciar una campanya de denúncia per recordar que ha començat el curs escolar
2019/20 però 30.000 infants celíacs i sensibles al gluten segueixen sense menjar amb seguretat a tots els menjadors
escolars, ja que no s’està executant la resolució 56/XII aprovada per la Comissió d’Educació,  que garanteix que
tots els centres educatius ofereixin un servei de menjador adequat pels alumnes amb patologies relacionades amb la
ingesta del gluten. La campanya va anar acompanyada de reunions amb diferents diputats de la comissió d’Educació
del Parlament.

A l’octubre va quedar aprovada la Moció 114/XII del Parlament de Catalunya, sobre el curs escolar 2019-
2020, en la que a instàncies de la nostra entitat es va incloure la denúncia de l’incompliment de la Resolució 52/XI i
l’obligació adreçada al Govern “d’assegurar que tots els centres educatius ofereixin un servei de menjador adequat
per a alumnes amb patologies relacionades amb la ingesta de gluten, amb garanties de seguretat, i establir i aplicar
protocols de seguretat alimentària, amb mecanismes de control obligatori dels procediments d’elaboració i servei, i
amb un règim sancionador en cas de negligències, i complir així la Resolució 56/XII del Parlament de Catalunya, sobre
l’oferta de restauració sense gluten als centres educatius”.

També hem participat en 4 reunions de les sessions de la fase consultiva a la ciutadania respecte al nou
decret de menjadors. En totes elles ha quedat constància de la preocupació per a la seguretat alimentària dels
infants celíacs a les escoles, la necessitat de millorar els protocols i de vetllar per l’equivalència en els menús. En
aquests moments s’està ja en la fase 2 del decret (participació centres educatius i altres entitats) i hem demanat una
reunió amb el Director General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d’Educació, però ja dis-
posem de l’informe de la primera fase i us podem transmetre que aquest indica que hi ha consens sobre que cal
vetllar per donar resposta als requeriments alimenta-
ris específics i garantir que no hi hagi contaminació
creuada en cas dels al·lèrgens, així com vigilar que el menú
adaptat sigui el més similar possible al menú base.

MOCIONS I CONVENIS AMB CONSISTORIS Programes de salut i investigació

Al novembre s’ha aprovat per unanimitat al ple de ANÀLISI DEL CONTINGUT EN GLUTEN EN PRODUCTES
Durant el segon semestre del 2019 hem continuat
l’Ajuntament de Sant Cugat la moció pel reconei-
xement, ajuda i benestar social de les persones analitzant productes alimentaris de 3 categories dife-
afectades per celiaquia. rents segons l’etiquetatge: sense gluten, pot contenir
traces i cap menció al gluten. És un projecte que duem
En tancar l’edició de la revista s’estan ultimant els a terme juntament amb FACE i unirem els resultats
d’ambdues entitats per elaborar un informe de resul-
detalls per signar un conveni de col·laboració amb tats que farem públic pròximament.
l’Ajuntament de Banyoles, impulsat per la Delegació
de Girona de l’Associació. Aquesta delegació també

va presentar una proposta de moció ciutadana a
petició de socis de la població de Celrà a l’octubre i
s’està treballant amb l’Ajuntament de Girona per poder

arribar a una cooperació via conveni.

Per la seva part, la Delegació de Baix Ebre ha
mantingut una reunió amb l’Ajuntament de Torto-
sa per tal d’impulsar una moció a favor del col·lectiu
celíac.

A més, la Delegació de Menorca es va reunir amb
el Consell Insultar de Menorca, administració amb
qui ja col·laborem des de fa anys, per intensificar les

accions de manera transversal per millorar la qualitat

de vida dels ciutadans celíacs.

33 / HIVERN 2019
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38