Page 3 - Num 7 - Primavera / Estiu 2018
P. 3
EDITORIAL 2018
OLGA CUESTA
PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ CELÍACS DE CATALUNYA
INFORMEM-NOS COM ÉS DEGUT, ¡INFORMÉMONOS COMO ES DEBIDO, NOS JUGAMOS LA SALUD!
ENS HI JUGUEM LA SALUT!
Este mayo hemos celebrado los actos conmemorativos del
Aquest maig hem celebrat els actes commemoratius del Dia Día Internacional de la Celiaquía, una jornada principalmente fes-
Internacional de la Celiaquia, una jornada preeminentment fes- tiva, pero también reivindicativa y de sensibilización. Si hacemos
tiva, però també reivindicativa i de sensibilització. Si toca fer ba- balance, sin duda cada año avanzamos más en el reconocimien-
lanç, sense dubte cada any avancem més en el reconeixement to de la celiaquía y en el acceso a los alimentos sin gluten, pero es
de la celiaquia i en l’accés als aliments sense gluten, però és verdad que también tenemos que afrontar nuevos retos. Desde
veritat que també hem d’afrontar nous reptes. Des de l’Asso- la Asociación hemos detectado un aumento de los celíacos adul-
ciació hem detectat un augment dels celíacs adults que venen tos que vienen a la entidad buscando asesoramiento 1 o 2 años
a l’entitat buscant assessorament 1 o 2 anys després que els después de ser diagnosticados, coincidiendo con el hecho de
diagnostiquessin, coincidint amb el fet que no els baixen els que no les bajan los marcadores específicos de la enfermedad
marcadors específics de la malaltia en la revisió de control amb en la revisión de control con el gastroenterólogo. Ellos pensaban
el gastroenteròleg. Ells pensaven que seguien correctament que seguían correctamente la dieta sin gluten pero los resultados
la dieta sense gluten però els resultats mostraven el contrari. indicaron lo contrario. Conscientes de la vital importancia que tie-
Conscients de la vital importància que aquest fet té per a la ne este hecho para la salud de los celíacos, desde la Asociación
salut dels celíacs, des de l’Associació hem fet una enquesta a hemos realizado una encuesta a 1210 pacientes y 90 digestó-
1210 pacients i 90 digestòlegs per buscar respostes. Els resul- logos para buscar respuestas. Los resultados son reveladores:
tats són reveladors:
• 1 de cada 3 pacientes celíacos no recibe la información nece-
• 1 de cada 3 pacients celíacs no rep la informació necessària saria por parte de los centros sanitarios catalanes sobre cómo
per part dels centres sanitaris catalans sobre com seguir cor- seguir correctamente la dieta sin gluten en el momento del
rectament la dieta sense gluten en el moment del diagnòstic. diagnóstico.
• El 20% de les persones celíaques de Catalunya utilitza Inter- • E l 20% de las personas celíacas de Catalunya utiliza Internet
net com a principal font d’informació per seguir el tractament. como principal fuente de información para seguir el tratamiento.
Per una banda, és responsabilitat dels facultatius, instituci- Por un lado, es responsabilidad de los facultativos, institucio-
ons i associacions de pacients facilitar la suficient informació al nes y asociaciones de pacientes facilitar la suficiente información
pacient per apoderar-lo vers la seva malaltia i per altra banda, al paciente para empoderarlo respecto su enfermedad y, por otro
cal que tinguem present que la informació que trobem a Inter- lado, es necesario que tengamos presente que la información
net no sempre és fidedigna. Hi ha webs o blogs que parlen de que encontramos en Internet no siempre es fidedigna. Hay webs
graus de celiaquia, que infravaloren el perill que suposen les o blogs que hablan de grados de celiaquía, que infravaloran el
traces, que ofereixen teràpies pseudocientífiques per “curar” la peligro que suponen las trazas, que ofrecen terapias seudocien-
malaltia, etc. Per això és clau que els celíacs consultem fonts tíficas para “curar” la enfermedad, etc. Por ello, es clave que los
d’informació rigoroses: Webs Mèdiques Acreditades, associa- celíacos consultemos fuentes de información rigurosas: Webs
cions mèdiques, institucions oficials i associacions de pacients. Médicas Acreditadas, asociaciones médicas, instituciones oficia-
I que, a més, contrastem la informació amb un digestòleg i les y asociaciones de pacientes. Y que, además, contrastemos
amb un dietista-nutricionista especialitzat o amb una associ- la información con un digestólogo y con un dietista-nutricionista
ació de celíacs. especializado o con una asociación de celíacos.
Seguir la dieta sense gluten de forma correcta és fonamental Seguir la dieta sin gluten de forma correcta es fundamental
per a la nostra salut. Més informació no significa estar millor para nuestra salud. Más información no significa estar mejor in-
informats. Hem de saber escollir, tenir criteri, seleccionar bé formados. Tenemos que saber escoger, tener criterio, seleccio-
i hem de fer xarxa per compartir la informació veraç i útil. Di- nar bien y hacer red para compartir la información veraz y útil.
guem NO a les fake news en celiaquia! ¡Digamos NO a las fake news en celiaquía!
3 / ESTIU 2018
OLGA CUESTA
PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ CELÍACS DE CATALUNYA
INFORMEM-NOS COM ÉS DEGUT, ¡INFORMÉMONOS COMO ES DEBIDO, NOS JUGAMOS LA SALUD!
ENS HI JUGUEM LA SALUT!
Este mayo hemos celebrado los actos conmemorativos del
Aquest maig hem celebrat els actes commemoratius del Dia Día Internacional de la Celiaquía, una jornada principalmente fes-
Internacional de la Celiaquia, una jornada preeminentment fes- tiva, pero también reivindicativa y de sensibilización. Si hacemos
tiva, però també reivindicativa i de sensibilització. Si toca fer ba- balance, sin duda cada año avanzamos más en el reconocimien-
lanç, sense dubte cada any avancem més en el reconeixement to de la celiaquía y en el acceso a los alimentos sin gluten, pero es
de la celiaquia i en l’accés als aliments sense gluten, però és verdad que también tenemos que afrontar nuevos retos. Desde
veritat que també hem d’afrontar nous reptes. Des de l’Asso- la Asociación hemos detectado un aumento de los celíacos adul-
ciació hem detectat un augment dels celíacs adults que venen tos que vienen a la entidad buscando asesoramiento 1 o 2 años
a l’entitat buscant assessorament 1 o 2 anys després que els después de ser diagnosticados, coincidiendo con el hecho de
diagnostiquessin, coincidint amb el fet que no els baixen els que no les bajan los marcadores específicos de la enfermedad
marcadors específics de la malaltia en la revisió de control amb en la revisión de control con el gastroenterólogo. Ellos pensaban
el gastroenteròleg. Ells pensaven que seguien correctament que seguían correctamente la dieta sin gluten pero los resultados
la dieta sense gluten però els resultats mostraven el contrari. indicaron lo contrario. Conscientes de la vital importancia que tie-
Conscients de la vital importància que aquest fet té per a la ne este hecho para la salud de los celíacos, desde la Asociación
salut dels celíacs, des de l’Associació hem fet una enquesta a hemos realizado una encuesta a 1210 pacientes y 90 digestó-
1210 pacients i 90 digestòlegs per buscar respostes. Els resul- logos para buscar respuestas. Los resultados son reveladores:
tats són reveladors:
• 1 de cada 3 pacientes celíacos no recibe la información nece-
• 1 de cada 3 pacients celíacs no rep la informació necessària saria por parte de los centros sanitarios catalanes sobre cómo
per part dels centres sanitaris catalans sobre com seguir cor- seguir correctamente la dieta sin gluten en el momento del
rectament la dieta sense gluten en el moment del diagnòstic. diagnóstico.
• El 20% de les persones celíaques de Catalunya utilitza Inter- • E l 20% de las personas celíacas de Catalunya utiliza Internet
net com a principal font d’informació per seguir el tractament. como principal fuente de información para seguir el tratamiento.
Per una banda, és responsabilitat dels facultatius, instituci- Por un lado, es responsabilidad de los facultativos, institucio-
ons i associacions de pacients facilitar la suficient informació al nes y asociaciones de pacientes facilitar la suficiente información
pacient per apoderar-lo vers la seva malaltia i per altra banda, al paciente para empoderarlo respecto su enfermedad y, por otro
cal que tinguem present que la informació que trobem a Inter- lado, es necesario que tengamos presente que la información
net no sempre és fidedigna. Hi ha webs o blogs que parlen de que encontramos en Internet no siempre es fidedigna. Hay webs
graus de celiaquia, que infravaloren el perill que suposen les o blogs que hablan de grados de celiaquía, que infravaloran el
traces, que ofereixen teràpies pseudocientífiques per “curar” la peligro que suponen las trazas, que ofrecen terapias seudocien-
malaltia, etc. Per això és clau que els celíacs consultem fonts tíficas para “curar” la enfermedad, etc. Por ello, es clave que los
d’informació rigoroses: Webs Mèdiques Acreditades, associa- celíacos consultemos fuentes de información rigurosas: Webs
cions mèdiques, institucions oficials i associacions de pacients. Médicas Acreditadas, asociaciones médicas, instituciones oficia-
I que, a més, contrastem la informació amb un digestòleg i les y asociaciones de pacientes. Y que, además, contrastemos
amb un dietista-nutricionista especialitzat o amb una associ- la información con un digestólogo y con un dietista-nutricionista
ació de celíacs. especializado o con una asociación de celíacos.
Seguir la dieta sense gluten de forma correcta és fonamental Seguir la dieta sin gluten de forma correcta es fundamental
per a la nostra salut. Més informació no significa estar millor para nuestra salud. Más información no significa estar mejor in-
informats. Hem de saber escollir, tenir criteri, seleccionar bé formados. Tenemos que saber escoger, tener criterio, seleccio-
i hem de fer xarxa per compartir la informació veraç i útil. Di- nar bien y hacer red para compartir la información veraz y útil.
guem NO a les fake news en celiaquia! ¡Digamos NO a las fake news en celiaquía!
3 / ESTIU 2018