Page 3 - Acta de Junta Directiva de SMAP - 20-09-2022 - Celiacs Catalunya
P. 3
el realitzarien, per tal que la comissió científica voti el projecte més adient pels
interessos del col·lectiu.
• S’APROVA publicar al web de l’associació o al bloc i a xarxes socials, la proposta de
posicionament sobre el NIMA i altres test ràpids de detecció de gluten en aliments
realitzar pel dept tècnic de l’Associació
• S’INFORMA que el WG de transició de pediatres a adults coordinat per ASPCAT està
parat en espera d’informació tècnica que han de rebre d’un dels membres.
• S’INFORMA que encara no estan publicats els resultats de l’estudi que lidera la Dra.
Carolina Sousa sobre mètodes analítics en hidrolitzats. La Anna Gibert comenta que
considera que el que digui un sol estudi tampoc hauria de ser decisori . El President
proposa mantenir el nostre criteri actual de prudència sobre les cerveses elaborades
amb cereals amb gluten fins que no és publiquin el resultat d’aquest estudi. La resta
de membres de junta es mostres d’acord amb aquesta proposta.
• S’INFORMA que hem mantingut contacte amb l’Associació de Celíacs d’Itàlia qui esta
realitzant un estudi sobre biodegradables i ens han informat que volen publicar un
article científic amb els resultats. De moment el que ens poden dir és que sembla
clara la migració de gluten als aliments en aquells envasos no recoberts amb plàstic,
segons estudis que han fet del mercat biodegradable aquest risc afectaria al 1% del
material biodegradable que és el que està fet amb cereals que contenen gluten, per
tant la primera recomanació a donar als pacients seria que es fixin en els ingredients
dels materials biodegradables per assegurar que no estan fets amb cereals que
contenen gluten i per la seva part quan publiquin l’estudi instaran a les autoritats
europees (Codex i Comissió europea) a que obliguin als fabricants d’aquests
productes a declarar els al·lèrgens. S’informa també que des de l’Associació ja tenim
aquesta recomanació al web i que des del dept de restauració també ho han
traslladat als establiments acreditats.
• S’INFORMA que al congres de la SEEC 2022 assistiran en nom de l’associació el cap
del dept tècnic i la Elisa Mora, qui farà una ponència
• S’INFORMA que al ICDS 2022 assistiran en nom de l’associació el cap del dept tècnic i
la Anna Gibert, al congres es presentarà el pòster de l’estudi propi sobre mètodes
analítics en hidrolitzats que vam realitzar junt amb UPV
• S’INFORMA que aquest cap de setmana s’ha celebrat a Lisboa l’AG de l’AOECS on
s’han aprovat els pressupostos i pla estratègic 2023, s’han aprovat les noves
definicions per l’estàndard AOECS (entre el que destaca el canvi de contaminació
creuada per contacte creuat, ja que segons l’OMS el primer refereix a una
contaminació per patògens mentre que el segon es més adient pels al·lèrgens),
també es va aprovar deixar per una votació exprés, que es faria cap el novembre,
l’aprovació del nou logo de la gluten free Alliance, ja que estava previst incloure al
logo el terme “certificat” però a l’hora de registrar-ho s’ha vist que pot donar peu
problemes legals pel registre i ho canviaran per “llicenciat” que és més adient segons
el que marca la legislació. S’aprofitarà aquesta canvi en el disseny per tal de fer la
espiga barrada més gran dins del conjunt del logo. Pel que fa als joves, L’Eduard
Colomer informa que ha estat quatre anys a la junta directiva del CYE i tal com
indiquen els estatuts ha cursat baixa de la mateixa en exhaurir el temps màxim
d’estar a la Junta. Informa també que ja tenen seu per Summer Camp 2023 que es
farà a Portugal i encara no hi ha candidatures per l’any 2024, també informa que
s’està redissenyant el logo del CYE.
   1   2   3   4   5   6