Page 4 - Acta de Junta Directiva de SMAP - 20-09-2022 - Celiacs Catalunya
P. 4
• S’INFORMA que després de dos anys de pandèmia es podrà reprendre el Simposi de
Celiaquia i Dieta sense gluten de manera presencial, aquest any es farà el 15/10 a
Barcelona i per primera vegada anirà acompanyat d’un servei de ludoteca pels més
petits i activitats per infants i adolescents relacionats amb la celiaquia i la dsg
(improshow de celiaquia, tallers de cuina, tallers sobre seguretat alimentaria, etc).

• S’INFORMA que per agilitzar la pressa de decisions en la comissió científica, quan hi
hagi temes a treballar la gerent s’adreçarà directament a la comissió via mails
plantejant la opció de fer una reunió entre els membres per tractar directament el
tema plantejat o delegar a l’equip tècnic de l’associació.

7.- Informació d'acords per les activitats vinculades al DIC 2023
S’INFORMA que s’han mantingut diverses reunions amb els promotors de la Mediterranean
Gluten Free que es celebrarà el 2023 a Barcelona, promotors amb amplia experiència en la
gestió de fires (promotors de fires com FIRA APAT des de l’any 2015) i simposis nacionals e
internacionals. Que totes dues parts han considerat positiu posar en comú els seus
respectius interessos a fi d'establir vies d'actuació conjunta que afavoreixen la millora de la
qualitat de vida de les persones celíaques i en concret arribar una col·laboració amb els
següents objectius:

1: Donar visibilitat al col·lectiu celíac i convertir Barcelona en la capital europea de
productes i dieta sense gluten a través de la Fira Mediterranean Gluten Free. La referència
més propera és la Gluten Free Expo, que se celebra anualment a Rimini (Itàlia), sense
perdre de vista els esdeveniments d’aquest sector que acullen les ciutats australianes de
Melbourne, Sidney, Brisbane i Perth; Calgary i Vancouver (Canadà) i Chicago, San Francisco,
Dallas, Atlanta o Denver (EEUU).

Des de l’any 2015 que es va celebrar la BCN Gluten Free BCN que va comptar amb més de
70 empreses expositores i més de 9.000 visitants, no s’ha tornat a realitzar cap
esdeveniment d’alt impacte sobre celiaquia en l’àmbit estatal. La Mediterranenan Gluten
Free torna el 2023 per créixer i consolidar-se en un sector que, a l’Estat espanyol,
actualment factura +80 milions d’euros i es preveu que augmenti a un ritme del 15% anual.
Ens dirigim a un mercat en creixement, impulsat pel mig milió de persones celíaques que
s’estima que hi ha a tot el país –l’1% de la població- i que incrementa, cada any, en un 15%.
Actualment, Espanya és el cinquè país a Europa amb major consum de productes sense
gluten.

Aquesta fira s’organitza degut a la dificultat que té el col•lectiu celíac a l’hora de trobar
productes sense gluten. Es tracta d’un espai de convivència dels fabricants i persones
celíaques.

OBJECTIU 2: Incrementar l’adhesió a la dieta sense gluten per part de les persones
celíaques, via accions durant la fira que els apoderin (xerrades de dietètica i nutrició,
mèdiques, tècniques, així tallers d’elaboració de cuina sense gluten i activitats lúdiques on
els més petits puguin aprendre a través de la diversió) així com facilitant-los l’accés a les
darreres novetats de productes aptes pel seu consum. Tanmateix en ser un espai de
trobada únic a nivell nacional, crear un espai de cohesió de grup i fomentar el sentiment de
pertinença al col·lectiu celíac.

OBJECTIU 3: Facilitar als professionals sanitaris informació actualitzada, per tal de reduir la
tassa d’infradiagnostic de la celiaquia (85%) i el temps mig de diagnosis (7 anys en adults), i
   1   2   3   4   5   6