Page 20 - Num 7 - Primavera / Estiu 2018
P. 20
MACIÓ I INVESTIGACIÓ 2018

La influència de la dieta a la microbiota 
de pacients amb Sensibilitat al Gluten
No Celíaca (SGNC)

Estudi presentat a la 31a trobada del Working Group entre el 0,6% i el 6% [5,6] de la població. És interessant el
on Prolamin Analysis and Toxicity (WGPAT), un grup fet que els últims estudis controlats amb mètode de placebo
de treball sobre l’anàlisi de les prolamines i la seva de doble cec van mostrar que el gluten només va provocar
toxicitat. símptomes clínics en una minoria de pacients i, per tant, es
va qüestionar el paper causant del gluten en SGNC [4,7].
Walburga Dieterich1,2, Detlef Schuppan3,4,
Monic Schink1,2, Raphaela Schwappacher1,2, En els últims anys, altres dietes d’eliminació de certs
Stefan Wirtz1 , Markus F. Neurath1 , Yurdagül Zopf 1,2 grups d’aliments han tingut una gran acceptació. Així,
una dieta reduïda en FODMAP (oligosacàrids, disacàrids,
1 Medical Department 1, Friedrich-Alexander-Universität monosacàrids i polialcohols fermentables) va mostrar una
Erlangen-Nürnberg, Germany, clara millora dels símptomes clínics, especialment en paci-
ents amb Síndrome d’Intestí Irritable [8,9], i una reducció
2 Hector Center of Excellence for Nutrition, Exercise and de FODMAP en la dieta també va millorar els símptomes
Sports, University of Erlangen-Nürnberg, Germany, gastrointestinals en la majoria dels pacients amb SGNC
[7,10]. No obstant això, altres components del blat com els
3 Institute of Translational Immunology, University Medical inhibidors de alfa-amilasa-tripsina (ATI), que es va demos-
Center, JohannesGutenberg University, Mainz, Germany, trar que són potents activadores de vàries cèl·lules immu-
nes [11], o una disbiosi microbiana també poden influir en
4 Division of Gastroenterology, Beth Israel Deaconess la patogènia de SGNC. L’objectiu d’aquest estudi va ser
Medical Center, Harvard Medical School, Boston, MA, USA avaluar l’efecte d’una dieta baixa en FODMAP i una dieta
sense gluten en la composició microbiana en pacients amb
Introducció SGNC en comparació amb el patró de microbiota de paci-

Els cereals i, sobretot, els productes elaborats amb blat ents sans.
són les principals fonts de carbohidrats en les dietes oc-
cidentals. És interessant el fet que, Materials i mètodes
en els últims anys, els pacients es de l’estudi Subjectes
queixen amb més freqüència de pa-
tir símptomes gastrointestinals i ex- Es van inscriure a l’estudi 19 pa-
tra-intestinals després de consumir cients amb manifestacions clíniques
productes de cereals que contenen típiques del SGNC. Tots els pacients
gluten. Els símptomes principals són referien l’aparició de símptomes in-
diarrea o restrenyiment, dolor abdo- testinals i extra-intestinals entre una
minal, flatulència, nàusees i vòmits, i dotze hores després de la ingesta
així com dolors musculars, mal de de productes elaborats amb blat,
cap, dolor corporal o cansament. aquests símptomes els desapareixi-
En aquest context, la malaltia celía- en seguint una dieta lliure de gluten.
ca està ja clarament definida com la A l’estudi també van participar deu
resposta autoimmune destructiva de pacients sans (controls sans), sense
l’intestí, provocada per la ingesta dels cap malaltia ni queixes sobre la dieta
pèptids del gluten de certs cereals, estàndard. Es va obtenir el consenti-
en individus genèticament predispo- ment informat de tots els participants
sats, que afecta prop de l’1% de la i el protocol d’estudi va ser aprovat
població mundial [1]. La Sensibilitat al pel comitè d’ètica de la Universitat
Gluten No Celíaca (SGNC) es consi- d’Erlangen.
dera una entitat clínica diferent, pro-
vocada pel consum de blat [2,3]. A Característiques dels pacients
diferència dels pacients amb al·lèrgia i anàlisi nutricional
al blat o amb malaltia celíaca que compten amb marcadors
específics de detecció, no es coneixen encara cap tipus Cap dels nostres participants s’havien adherit prèviament
de marcadors serològics específics pels pacients SGNC. A a una Dieta Sense Gluten (DSG) estricta. Abans d’iniciar
més, els pacients amb SGNC no tenen danys a la mucosa, l’estudi, se’ls va demanar l’edat, el sexe, la medicació,
excepte un augment moderat de limfòcits en alguns paci- simptomatologies i els diagnòstics subjacents, i es van
ents [3,4]. Atès que no hi ha marcadors de diagnòstic fiables
en SGNC, les dades de prevalença són difuses i oscil·len

20 / ESTIU 2018
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25