Page 25 - Num 7 - Primavera / Estiu 2018
P. 25
FORMACIÓ I INVESTIGACIÓ 2018
II Jornada formativa sobre
celiaquia a 130 membres del
Col·legi de Dietistes-Nutricionistes
de Catalunya
L’Associació Celíacs de Catalunya i el Col·legi de Die-
tistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) el no-
vembre de 2015 vam signar un conveni de col·laboració
que ens permet actuar conjuntament en l’organització
i promoció d’activitats i desenvolupar accions de suport
que puguin millorar la qualitat de vida del col·lectiu.
En aquest sentit, durant el mes de gener de 2018 a la seu de
l’Agencia de Salut Pública de Catalunya, vam organitzar la II
Jornada formativa sobre patologies relacionades amb la
ingesta de gluten, a la que van assistir més de 130 dietis-
tes-nutricionistes col·legiats del CODINUCAT. L’objectiu
de realitzar jornades com aquesta és facilitar formació contínua
als professionals de l’alimentació per a l’atenció de persones
celíaques o Sensibles al Gluten No Celíaques (SGNC), actualit-
zar i ampliar els seus coneixements sobre aquestes patologies,
donant-los-hi a conèixer la variabilitat de la simptomatologia
possible, incidir en la importància d’un diagnòstic acurat i la
necessitat de realitzar un screening en persones de risc, així
com fomentar la interrelació amb equips multidisciplinaris.
D’altra banda, a la jornada també es va informar sobre va obrir la jornada amb una exposició sobre celiaquia (eti-
els procediments per fomentar l’adherència a la dieta, pilar ologia, diagnòstic, classificació i clínica) i SGNC (etiologia,
fonamental per al tractament de la celiaquia, la qual moltes diagnòstic i clínica). Dels aspectes mencionats, destaquem:
vegades no es realitza de forma adequada.
La celiaquia NO és una intolerància ni existeixen graus
És fonamental formar als nutricionistes en l’únic de celiaquia sinó que és un trastorn sistèmic de base
tractament de la celiaquia, la dieta sense gluten, per tal autoimmune de caràcter permanent que es presenta en
que puguin ajudar als pacients a dur una alimentació individus genèticament predisposats, induït per la inges-
variada i equilibrada segons les necessitats personals ta del gluten i que provoca atròfia a les vellositats de
que els permeti mantenir una bona qualitat de vida. l’intestí prim.
La Dra. Gemma Castillejo de Villasante, gastroen- És fonamental fer un seguiment del pacient celíac re-
teròloga pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Reus, centment diagnosticat i fer controls periòdics cada 6-12
II Jornada formativa sobre
celiaquia a 130 membres del
Col·legi de Dietistes-Nutricionistes
de Catalunya
L’Associació Celíacs de Catalunya i el Col·legi de Die-
tistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) el no-
vembre de 2015 vam signar un conveni de col·laboració
que ens permet actuar conjuntament en l’organització
i promoció d’activitats i desenvolupar accions de suport
que puguin millorar la qualitat de vida del col·lectiu.
En aquest sentit, durant el mes de gener de 2018 a la seu de
l’Agencia de Salut Pública de Catalunya, vam organitzar la II
Jornada formativa sobre patologies relacionades amb la
ingesta de gluten, a la que van assistir més de 130 dietis-
tes-nutricionistes col·legiats del CODINUCAT. L’objectiu
de realitzar jornades com aquesta és facilitar formació contínua
als professionals de l’alimentació per a l’atenció de persones
celíaques o Sensibles al Gluten No Celíaques (SGNC), actualit-
zar i ampliar els seus coneixements sobre aquestes patologies,
donant-los-hi a conèixer la variabilitat de la simptomatologia
possible, incidir en la importància d’un diagnòstic acurat i la
necessitat de realitzar un screening en persones de risc, així
com fomentar la interrelació amb equips multidisciplinaris.
D’altra banda, a la jornada també es va informar sobre va obrir la jornada amb una exposició sobre celiaquia (eti-
els procediments per fomentar l’adherència a la dieta, pilar ologia, diagnòstic, classificació i clínica) i SGNC (etiologia,
fonamental per al tractament de la celiaquia, la qual moltes diagnòstic i clínica). Dels aspectes mencionats, destaquem:
vegades no es realitza de forma adequada.
La celiaquia NO és una intolerància ni existeixen graus
És fonamental formar als nutricionistes en l’únic de celiaquia sinó que és un trastorn sistèmic de base
tractament de la celiaquia, la dieta sense gluten, per tal autoimmune de caràcter permanent que es presenta en
que puguin ajudar als pacients a dur una alimentació individus genèticament predisposats, induït per la inges-
variada i equilibrada segons les necessitats personals ta del gluten i que provoca atròfia a les vellositats de
que els permeti mantenir una bona qualitat de vida. l’intestí prim.
La Dra. Gemma Castillejo de Villasante, gastroen- És fonamental fer un seguiment del pacient celíac re-
teròloga pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Reus, centment diagnosticat i fer controls periòdics cada 6-12