Page 22 - Num 7 - Primavera / Estiu 2018
P. 22
MACIÓ I INVESTIGACIÓ 2018
biota dels controls sans, les dietes aplicades si van causar 9. N anayakkara WS, Skidmore PM, O’Brien L, et al. Effi-
variacions significatives en la microbiota dels pacients amb cacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel
SGNC. Així doncs, el nostre estudi va confirmar el que al-
tres informes també van mostrar, una fluctuació microbiana syndrome: the evidence to date. Clin Exp Gastroentero-
més alta en pacients amb Síndrome d’Intestí Irritable, i logy 2016; 9: 131-142.
que els canvis dietètics van generar més variacions en la 10. van Gils T, Nijeboer P, CE IJ, et al. Prevalence and
composició microbiana dels pacients SGNC, mentre que
els controls sans presentaven una major estabilitat de la characterization of selfreported gluten sensitivity in The
seva microbiota [20, 21]. Tot i que hi va haver variacions
importants després dels canvis dietètics, especialment en Netherlands. Nutrients 2016; 8: 714.
els pacients amb SGNC, es va observar una agrupació 11. Zevallos VF, Raker V, Tenzer S, et al. Nutritional Wheat
substancial de la microbiota individual, fins i tot sota les
diferents dietes. Això està en concordança amb un estudi Amylase-Trypsin Inhibitors Promote Intestinal Inflam-
previ que mostra que una modificació dietètica important
va causar canvis microbians durant 24 hores, mentre que mation via Activation of Myeloid Cells. Gastroenterolo-
els enterotips amb espècies dominants es van mantenir es- gy 2017;152: 1100-13 e12.
tables durant tot el període d’observació de deu dies [22]. 12. Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, et al. Glu-
ten causes gastrointestinal symptoms in subjects wit-
Conclusions
hout celiac disease: a double-blind randomized pla-
El resultat de l’estudi suggereix un desencadenant multi-
factorial en la SGNC, que seria causat pels FODMAP, com- cebocontrolled trial. Am J Gastroenterol 2011; 106:
binats amb una reacció immune relacionada amb el gluten 508-514; quiz 15.
i un desequilibri microbià. Tanmateix, el paper causal di-
recte dels microorganismes sobre o infra representats en 13. Carroccio A, D’Alcamo A, Cavataio F, et al. High pro-
la SGNC continua quedant poc clar i es requereixen més portions of people with Nonceliac Wheat Sensitivity
estudis al respecte per confirmar-ho.
have autoimmune disease or antinuclear antibodies.
Referències
Gastroenterology 2015; 149: 596-603 e1.
1. T ack GJ, Verbeek WH, Schreurs MW, et al. The spectrum of 14. Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, et al. Fructan, rather
celiac disease: epidemiology, clinical aspects and treatment.
Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2010; 7: 204-213. than gluten, induces symptoms in patients with self-re-
2. C atassi C, Elli L, Bonaz B, et al. Diagnosis of Non-Celiac ported non-celiac gluten sensitivity. Gastroenterology
Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria. 2017; 154: 529-539.e2.
Nutrients 2015; 7: 4966-4977.
15. Bohn L, Storsrud S, Liljebo T, et al. Diet low in FOD-
3. Volta U, Tovoli F, Cicola R, et al. Serological tests in glu- MAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome
ten sensitivity (nonceliac gluten intolerance). J Clin Gas-
troenterol 2012; 46: 680-685. as well as traditional dietary advice: a randomized
4. Z anini B, Basche R, Ferraresi A, et al. Randomised clini- controlled trial. Gastroenterology 2015; 149: 1399-
cal study: gluten challenge induces symptom recurrence 407 e2.
in only a minority of patients who meet clinical criteria for
non-coeliac gluten sensitivity. Aliment Pharmacol Ther 16. M cIntosh K, Reed DE, Schneider T, et al. FODMAPs
2015; 42: 968- 976. 6 The role of intestinal microbiota in alter symptoms and the metabolome of patients with
celiac disease 103
IBS: a randomised controlled trial. Gut 2017; 66:
5. D iGiacomo DV, Tennyson CA, Green PH, et al. Preva- 1241-51.
lence of gluten-free diet adherence among individuals
without celiac disease in the USA: results from the Con- 17. G alipeau HJ, Verdu EF. Gut microbes and adverse food
tinuous National Health and Nutrition Examination Sur-
vey 2009-2010. Scand J Gastroenterology 2013; 48: reactions: Focus on gluten related disorders. Gut Mi-
921-925. crobes 2014; 5: 594-605.
18. Jeffery IB, O’Toole PW, Ohman L, et al. An irritable
6. S apone A, Bai JC, Ciacci C, et al. Spectrum of glu-
ten-related disorders: consensus on new nomenclature bowel syndrome subtype defined by species-specific
and classification. BMC Med 2012; 10:13.
alterations in faecal microbiota. Gut 2012; 61: 997-
7. Biesiekierski JR, Peters SL, Newnham ED, et al. No ef- 1006.
fects of gluten in patients with self-reported non-celiac
gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, 19. Rajilic-Stojanovic M, Biagi E, Heilig HG, et al. Global
poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroen- and deep molecular analysis of microbiota signatures
terology 2013; 145: 320-328 e1-3.
in fecal samples from patients with irritable bowel syn-
8. H almos EP, Power VA, Shepherd SJ, et al. A diet low in
FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndro- drome. Gastroenterology 2011; 141: 1792-801.
me. Gastroenterology 2014; 146: 67-75 e5. 20. Halfvarson J, Brislawn CJ, Lamendella R, et al. Dy-
namics of the human gut microbiome in inflammatory
bowel disease. Nat Microbiol 2017; 2: 17004.
21. Rajilic-Stojanovic M, Jonkers DM, Salonen A, et al. In-
testinal microbiota and diet in IBS: causes, consequen-
ces, or epiphenomena? Am J Gastroenterol 2015;
110: 278-287.
22. Wu GD, Chen J, Hoffmann C, et al. Linking long-term
dietary patterns with gut microbial enterotypes. Scien-
ce 2011; 334: 105-108.
22 / ESTIU 2018
biota dels controls sans, les dietes aplicades si van causar 9. N anayakkara WS, Skidmore PM, O’Brien L, et al. Effi-
variacions significatives en la microbiota dels pacients amb cacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel
SGNC. Així doncs, el nostre estudi va confirmar el que al-
tres informes també van mostrar, una fluctuació microbiana syndrome: the evidence to date. Clin Exp Gastroentero-
més alta en pacients amb Síndrome d’Intestí Irritable, i logy 2016; 9: 131-142.
que els canvis dietètics van generar més variacions en la 10. van Gils T, Nijeboer P, CE IJ, et al. Prevalence and
composició microbiana dels pacients SGNC, mentre que
els controls sans presentaven una major estabilitat de la characterization of selfreported gluten sensitivity in The
seva microbiota [20, 21]. Tot i que hi va haver variacions
importants després dels canvis dietètics, especialment en Netherlands. Nutrients 2016; 8: 714.
els pacients amb SGNC, es va observar una agrupació 11. Zevallos VF, Raker V, Tenzer S, et al. Nutritional Wheat
substancial de la microbiota individual, fins i tot sota les
diferents dietes. Això està en concordança amb un estudi Amylase-Trypsin Inhibitors Promote Intestinal Inflam-
previ que mostra que una modificació dietètica important
va causar canvis microbians durant 24 hores, mentre que mation via Activation of Myeloid Cells. Gastroenterolo-
els enterotips amb espècies dominants es van mantenir es- gy 2017;152: 1100-13 e12.
tables durant tot el període d’observació de deu dies [22]. 12. Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, et al. Glu-
ten causes gastrointestinal symptoms in subjects wit-
Conclusions
hout celiac disease: a double-blind randomized pla-
El resultat de l’estudi suggereix un desencadenant multi-
factorial en la SGNC, que seria causat pels FODMAP, com- cebocontrolled trial. Am J Gastroenterol 2011; 106:
binats amb una reacció immune relacionada amb el gluten 508-514; quiz 15.
i un desequilibri microbià. Tanmateix, el paper causal di-
recte dels microorganismes sobre o infra representats en 13. Carroccio A, D’Alcamo A, Cavataio F, et al. High pro-
la SGNC continua quedant poc clar i es requereixen més portions of people with Nonceliac Wheat Sensitivity
estudis al respecte per confirmar-ho.
have autoimmune disease or antinuclear antibodies.
Referències
Gastroenterology 2015; 149: 596-603 e1.
1. T ack GJ, Verbeek WH, Schreurs MW, et al. The spectrum of 14. Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, et al. Fructan, rather
celiac disease: epidemiology, clinical aspects and treatment.
Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2010; 7: 204-213. than gluten, induces symptoms in patients with self-re-
2. C atassi C, Elli L, Bonaz B, et al. Diagnosis of Non-Celiac ported non-celiac gluten sensitivity. Gastroenterology
Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria. 2017; 154: 529-539.e2.
Nutrients 2015; 7: 4966-4977.
15. Bohn L, Storsrud S, Liljebo T, et al. Diet low in FOD-
3. Volta U, Tovoli F, Cicola R, et al. Serological tests in glu- MAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome
ten sensitivity (nonceliac gluten intolerance). J Clin Gas-
troenterol 2012; 46: 680-685. as well as traditional dietary advice: a randomized
4. Z anini B, Basche R, Ferraresi A, et al. Randomised clini- controlled trial. Gastroenterology 2015; 149: 1399-
cal study: gluten challenge induces symptom recurrence 407 e2.
in only a minority of patients who meet clinical criteria for
non-coeliac gluten sensitivity. Aliment Pharmacol Ther 16. M cIntosh K, Reed DE, Schneider T, et al. FODMAPs
2015; 42: 968- 976. 6 The role of intestinal microbiota in alter symptoms and the metabolome of patients with
celiac disease 103
IBS: a randomised controlled trial. Gut 2017; 66:
5. D iGiacomo DV, Tennyson CA, Green PH, et al. Preva- 1241-51.
lence of gluten-free diet adherence among individuals
without celiac disease in the USA: results from the Con- 17. G alipeau HJ, Verdu EF. Gut microbes and adverse food
tinuous National Health and Nutrition Examination Sur-
vey 2009-2010. Scand J Gastroenterology 2013; 48: reactions: Focus on gluten related disorders. Gut Mi-
921-925. crobes 2014; 5: 594-605.
18. Jeffery IB, O’Toole PW, Ohman L, et al. An irritable
6. S apone A, Bai JC, Ciacci C, et al. Spectrum of glu-
ten-related disorders: consensus on new nomenclature bowel syndrome subtype defined by species-specific
and classification. BMC Med 2012; 10:13.
alterations in faecal microbiota. Gut 2012; 61: 997-
7. Biesiekierski JR, Peters SL, Newnham ED, et al. No ef- 1006.
fects of gluten in patients with self-reported non-celiac
gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, 19. Rajilic-Stojanovic M, Biagi E, Heilig HG, et al. Global
poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroen- and deep molecular analysis of microbiota signatures
terology 2013; 145: 320-328 e1-3.
in fecal samples from patients with irritable bowel syn-
8. H almos EP, Power VA, Shepherd SJ, et al. A diet low in
FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndro- drome. Gastroenterology 2011; 141: 1792-801.
me. Gastroenterology 2014; 146: 67-75 e5. 20. Halfvarson J, Brislawn CJ, Lamendella R, et al. Dy-
namics of the human gut microbiome in inflammatory
bowel disease. Nat Microbiol 2017; 2: 17004.
21. Rajilic-Stojanovic M, Jonkers DM, Salonen A, et al. In-
testinal microbiota and diet in IBS: causes, consequen-
ces, or epiphenomena? Am J Gastroenterol 2015;
110: 278-287.
22. Wu GD, Chen J, Hoffmann C, et al. Linking long-term
dietary patterns with gut microbial enterotypes. Scien-
ce 2011; 334: 105-108.
22 / ESTIU 2018