Page 40 - Num 9 - Primavera / Estiu 2019
P. 40
AIX SENSE GLUTEN 2019

Quina diferència hi ha entre els productes amb el
símbol «sense gluten» i els que duen la marca Símbol
de l’Espiga Barrada?

Recuperem un article que hem publicat al blog de l’associació i que ha interessat molt als nostres seguidors.
Ja el podeu llegir si encara no heu tingut l’ocasió de fer-ho!

Estar informats és clau! Per això us expliquem la diferència entre Marca Símbol de l’Espiga Barrada
els productes amb el símbol «sense gluten» i els que duen la
marca Símbol de l’Espiga Barrada. Els productes que duen la marca Símbol de l’Espiga Bar-
rada també contenen menys de 20ppm i, per tant, també
Símbol o menció «sense gluten» són aptes per a celíacs. En aquest cas, les empreses que
etiqueten els seus productes amb aquest símbol passen un es-
Els productes que duen el símbol o menció «sense glu- tricte control de certificació extern.
ten» són aptes per a persones celíaques, ja que aquesta
identificació indica que el producte final conté menys de 20ppm La marca  Símbol de l’Espiga Barra-
de gluten. En aquest cas és el mateix fabricant qui fa un da està regulada per l’AOECS (Associació
autocontrol del gluten per tal de garantir que el producte d'Entitats de Celíacs d'Europa), qui delega
final conté menys de 20ppm (que és el llindar que marca la la concessió del seu ús i control a les seves
legislació per poder emprar el símbol «sense gluten»). associacions membres d’arreu d’Europa,
entre les quals es troba l’Associació Celíacs de Catalunya.

Exemples de diferents marques o mencions «sense gluten»: Les empreses que volen etiquetar els seus productes amb
la marca Símbol de l’Espiga Barrada han de certificar-se en el
Cal una menció especial al Pacte del Celíac de l’Agència Sistema de Llicència Europeu, i perquè el símbol tingui validesa,
del Consum de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el aquest ha d’anar acompanyat per un número de registre. Per
qual es proporciona de manera gratuïta la marca registrada tant, si veieu el símbol en un producte, comproveu que sota
«apte per celíacs» als fabricants que s’hi adhereixen i que permet d’aquest hi hagi el número de registre per assegurar-vos que té
identificar d’una manera gràfica i ràpida als consumidors celíacs les garanties que atorga la llicència.
aquells productes alimentaris aptes pel seu consum.  
Tots els productes amb llicència se sotmeten a proves de la-
Els productes que duen aquest boratoris acreditats per garantir que el seu contingut en gluten
símbol contenen menys de 20ppm és inferior a 20ppm. A més, la planta de fabricació s’ha d’au-
i, en aquest cas, el fabricant es ditar un cop a l’any per garantir una correcta gestió del gluten.
compromet a realitzar un autocontrol específic per a la
gestió del gluten que garanteixi que el producte final és Aquesta marca és reconeguda internacionalment com el dis-
apte per celíacs. El pacte del celíac promou l’homogeneïtzació tintiu que més fàcilment identifiquen els consumidors a l’hora de
de l’etiquetatge sense gluten. comprar productes sense gluten i actualment ja hi ha més de
17.000 productes sense gluten llicenciats a tot Europa.
Un 94% dels consumidors celíacs l’identifiquen com el símbol
que els proporciona més seguretat a l’hora de comprar produc-
tes sense gluten.

40 / ESTIU 2019
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45