Page 11 - Revista Celiacs de Catalunya
P. 11
FORMACIÓ I INVESTIGACIÓ 2019

Jornada científica per formar a
professionals de la salut en celiaquia

La jornada va comptar amb
ponents de primer nivell,
referents en l’àmbit de la
celiaquia

En el marc de la fira BCN Gluten Free, el 28 de juny vam im- dad Española de Enfermedad Celíaca (SECC), el Dr. Miguel A.
pulsar la “Jornada científica 2019: avenços en el diagnòs- Montoro, va fer referència a com es pot reconèixer la malal-
tic i seguiment del pacient amb malaltia celíaca”, on van tia celíaca al segle XXI i va presentar el nou Protocolo para el
participar ponents d’alt nivell especialitzats en celiaquia i altres diagnóstico precoz de la enfermedad celíaca, editat pel Ministe-
patologies relacionades amb la ingesta de gluten. Aquesta jor- rio de Sanidad.
nada es va adreçar exclusivament als professionals de la
salut que intervenen en el diagnòstic i seguiment de la El Dr. Luís Rodrigo, metge responsable de la Unitat d’Aparell
malaltia celíaca: atenció primària, pediatria i comunitària (medi- Digestiu a l’Hospital Universitari Central d’Astúries i gran expert
cina i infermeria), gastroenterologia i dietètica i nutrició. L’objectiu en les afectacions neurològiques del gluten, va impartir la po-
era formar a aquests professionals perquè coneguin les últimes nència “Afeccions neurològiques relacionades amb la in-
novetats sobre la malaltia, els sigui més fàcil diagnosticar-la de gesta de gluten”.  Sabíeu que «neurogluten» és un terme que
forma precoç i puguin fer un bon seguiment dels pacients. engloba tots aquells processos neurològics relacionats amb el
gluten? Inclou processos tan diversos com la migranya, la po-
El servei d’acreditació del consell del Col·legis de Metges de lineuritis, l’atàxia cerebel·losa, alguns tipus d’epilèpsia o l’escle-
Catalunya i el Consell Català de Formació Continuada de les Pro- rosi múltiple.
fessions Sanitàries van acreditar aquesta jornada amb 0,7 crèdits.
La Dra. Gemma Castillejo, responsable de la Unitat Pe-
Actualment a Catalunya es tarda una mitjana de 7 anys en diàtrica altament especialitzada en trastorns relacionats amb el
diagnosticar a un adult celíac i el 80% dels pacients ce- gluten de Camp de Tarragona, va impartir la ponència “Què
líacs encara no tenen diagnòstic. La celiaquia és una ma- en sabem de la microbiota i els probiòtics en la malaltia
laltia camaleònica que pot ser asimptomàtica o bé presentar celíaca?”. Donat que actualment es considera que la microbio-
símptomes molt diversos, tant digestius com extradigestius: ta intestinal juga un paper important en el desenvolupament de
vòmits, descomposicions, dermatitis herpetiforme, infertilitat, moltes malalties digestives, la Dra. Castillejo va fer un repàs dels
anèmia, osteoporosi, etc. És per això que la formació és clau. estudis realitzats en població pediàtrica.
Des de l’Associació Celíacs de Catalunya fa anys que treballem
en aquesta línia. De fet, actualment els diagnòstics ja incre- La Dra. Núria Roig, pediatra de la Fundació Salut Empor-
menten en un 15% de forma anual gràcies a l’augment del dà, va impartir la ponència “Qualitat de vida dels nens i
coneixement de la malaltia. adolescents celíacs de Catalunya. Estudi multicèntric” i
va mencionar l’estudi prospectiu multicèntric realitzat en infants i
El 80% de les persones adolescents amb celiaquia d’entre 8 i 18 anys de Catalunya. Va
celíaques no estan posar de manifest les percepcions dels afectats i dels seus famili-
diagnosticades i la formació és ars sobre el seguiment de la dieta sense gluten i la dificultat que
clau per augmentar la diagnosi comporta l’adherència estricta fora de l’entorn habitual.

L’apertura de la jornada va anar a càrrec del distingit presi- També hi van participar dos dietistes-nutricionistes: la
dent de CAMFiC, el Dr. Antoni Sisó, el president de l’Associa- Gemma Salvador, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya,
ció Celíacs de Catalunya, José Molina, i la dietista-nutricionista va presentar la guia Petits canvis per menjar millor, una nova
de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador. eina educativa que busca millorar la qualitat i la sostenibili-
tat de la nostra alimentació, i en Juan Revenga, professor
La jornada va comptar amb ponents de primer nivell re- adjunt de la Universitat San Jorge de Saragossa, va parlar sobre
ferents en l’àmbit de la celiaquia. El president de la Socie- l’abordatge integral del pacient celíac en la consulta nu-
tricional.

Aquestes ponències es poden consultar al canal de Youtube
de l’Associació Celíacs de Catalunya.

11 / HIVERN 2019
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16