Page 39 - Num 7 - Primavera / Estiu 2018
P. 39
ESPAI SENSE GLUTEN 2018

Viatgem a Stuttgart per participar
en el projecte ‘Eating Out’ de l’AOECS

S’apropa l’estiu i moltes persones celíaques fem les maletes
i viatgem a altres països. Sabem que no és fàcil menjar fora
de casa en un altre país i trobar establiments acreditats que
segueixin tots els protocols alimentaris necessaris perquè les
elaboracions siguin segures i s’hi pugui menjar amb garanties.
És per això que l’Associació d’Associacions de Celíacs d’Eu-
ropa (AOECS) va començar el projecte ‘Eating Out’, de la qual
l’Associació Celíacs de Catalunya n’és membre fundador.

L’AOECS és una organització que agrupa les associa- • L a durada de la vigència de l’acreditació dels establi-
cions de celíacs de diversos països d’Europa, actualment ments i la periodicitat de les visites a les instal·lacions.
amb 35 associacions membres, dins de la qual hi ha diferents
grups de treball que permeten avançar en diferents projectes • Els continguts de la formació obligatòria del perso-
específics per defensar i millorar la qualitat de vida del col·lectiu nal de l’establiment (contaminació encreuada, higiene,
celíac. coneixements sobre els aliments que per naturalesa no

El projecte Eating Out es va iniciar l’any 2011 amb duen gluten i quins són susceptibles de portar-ne, etc.).
l’objectiu d’impulsar la restauració sense gluten segura
en l’àmbit europeu. Els països que es troben al capdavant • L a formació necessària dels experts que realitzen forma-
d’aquest projecte són Espanya (amb la presència de dues as- cions al personal i que revisen els protocols de l’establiment.
sociacions: FACE i Celíacs Catalunya), Itàlia i UK, entre d’al-
tres, que són els que, ara per ara, tenen més establiments • L a informació que s’oferirà als clients en l’establiment:
acreditats i treballen amb criteris semblants, tot i que el tipus com s’identificaran les opcions sense gluten als menús, la
d’establiments (restaurants, obradors, foodtrucks, etc.) no és
el mateix en tots els casos. declaració d’al·lèrgens, etc.

Elisenda Vilchez i Ester Roca, membres del • Els punts de control de risc mínims que caldrà tenir
departament Tècnic de l’Associació de Celíacs de present a la cuina de l’establiment: matèries primeres, fit-
Catalunya, hem viatjat a Alemanya i ens hem reunit amb xes tècniques, electrodomèstics d’ús exclusiu, etc.
la resta de membres del grup Eating Out de l’AOECS
per treballar en uns estàndards europeus d’acreditació • Procediment a seguir en cas de contaminació en un
d’establiments de restauració i hostaleria, que facilitarà establiment.
a les persones celíaques menjar fora de casa amb
• L es clàusules contractuals del contracte signat entre
seguretat quan viatgin per Europa l’Associació i l’establiment.

L’objectiu d’aquesta darrera reunió del projecte Eating Out El projecte Eating Out dóna els seus fruits i, any rere any,
ha estat establir uns criteris mínims, per tal que altres països
que pertanyen a l’AOECS amb el projecte de restauració els resultats són afavoridors. Amb aquesta iniciativa, deriva-
menys desenvolupat o amb ganes d’iniciar-lo seguei-
xin unes directrius establertes i acordades prèviament da de l’experiència pròpia dels països amb més trajectòria i
a l’hora d’acreditar els establiments com a aptes per a
celíacs. Actualment la situació és molt dispar entre els països consensuada entre els integrants del grup de treball, s’espera
membres, per una banda hi ha països amb pocs o fins i tot
cap establiment acreditat, i altres on el nombre d’acreditacions obtenir una millora generalitzada per portar a terme l’acredita-
creix dia a dia, però on encara són més nombrosos els establi-
ments no acreditats que ofereixen menjar “sense gluten” que ció d’establiments que repercutirà en el nostre benefici a l’hora
no segueixen uns criteris suficients per garantir l’absència de
gluten, com és el cas del nostre país. de viatjar fora. A més, es pretén unificar la identificació dels

Per posar-nos en situació, val a dir que, fins al moment, cada establiments en tot el territori AOECS, ja que la idea és que
Associació té els seus criteris establerts a l’hora d’acreditar els
establiments i utilitza un logo propi per identificar-los, cosa que els establiments certificats obtinguin un logo comú, que
pot generar molta confusió als celíacs viatgers. es col·locarà en un lloc visible als locals de manera que els
celíacs puguem identificar els establiments certificats
de les diferents associacions membres de l’AOECS als
diferents països d’Europa i sapiguem que és segur anar-hi
a menjar.

Les associacions que formem part d’aquest projecte ens Encara estan per decidir alguns aspectes tècnics però
reunim puntualment de forma presencial, i enguany hem anat a esperem poder-vos informar d’aspectes més concrets
la seu de l’Associació de Celíacs d’Alemanya, a Stuttgart, el 7 a la pròxima edició de Celiac@s. Des de l’Associació Ce-
d’abril de 2018. La resta de l’any seguim avançant en el projec- líacs de Catalunya seguirem treballant per portar a bon port
te comunicant-nos de forma digital mitjançant una plataforma el projecte Eating Out i us seguirem informant dels avenços.
on hi accedim tots els països i hi anem afegint els avenços. Mentrestant, a les persones celíaques viatgeres us recomanem
consultar els establiments acreditats a les webs de les associ-
Quins aspectes hem tractat en la trobada a Stuttgart? Hem acions de celíacs de cada país.
fet una proposta ferma dels diferents criteris mínims que exigi-
rem als establiments per tal d’acreditar-los en l’àmbit europeu Elisenda Vilchez i Ester Roca
com són:

39 / ESTIU 2018
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44