Page 40 - Num 7 - Primavera / Estiu 2018
P. 40
AI SENSE GLUTEN 2018
Programa “Restauració Sense Gluten”
Tot i que en els últims anys Al primer semestre del 2018 hem acreditat 23 nous esta-
hem vist augmentar l’oferta de bliments que compleixen el protocol específic de gestió del
menjar “sense gluten”, realment gluten: Viena (2 establiments nous a Catalunya), Madame
a Catalunya només hi ha 258 Desserts (Barcelona), Rostisseria les Cabanyes (Blanes,
establiments (restaurants, Girona), Pastisseria artesanal Lluis Febrer (Ferreries, Me-
obradors, foodtruck, gela- norca), Cuinats per a tots (Girona), Singlu10 (Sant Boi de
teries...) acreditats com a Llobregat, Barcelona), La Tagliatella, (10 establiments nous
aptes per a celíacs per part a Catalunya), Citrus Restaurant (Barcelona), La Mar de Co-
de l’Associació Celíacs de okies (Sabadell-Badalona, Barcelona), Watelia (Girona), NBA
Catalunya i que, per tant, s’ha (Barcelona), Aquopolis (La Pineda, Tarragona) i Time’s Café
verificat que segueixen tots els (Hospitalet de Llobregat, Barcelona).
protocols de seguretat alimen-
tària en l’elaboració o manipu- Es poden consultar la totalitat dels establiments acreditats
lació de productes sense gluten com a aptes per a celíacs per part de l’Associació Celíacs de
(tenen en compte les traces, Catalunya a la secció ‘Menjar fora de casa’ de la web www.
la contaminació encreuada, etc.). Per altra banda, cal destacar celiacscatalunya.org.
que els establiments acreditats es concentren de forma
desigual en el territori i que les persones celíaques que viuen Des de Celíacs de Catalunya hem editat un quadríptic que
en zones menys poblades no tenen tantes opcions a l’hora de explica què és la celiaquia i com funciona el procés d’acredi-
trobar establiments acreditats. tació dels establiments, i l’hem distribuït a través de gremis i/o
col·lectius de restauració, geladeries, comerç minorista i també
Tot i que s’ha detectat un creixement del 30% en l’oferta als ajuntaments del territori, per tal d’afavorir la màxima difusió.
de productes sense gluten a establiments de canal HORECA
a Catalunya en els darrers dos anys, no han augmentat els
productes realment aptes per a celíacs. De fet, més del
80% dels establiments catalans que ofereixen productes sense
gluten no compleixen amb el Reglament Europeu 1169/2011
en matèria de declaració d’al·lèrgens. Trobem molts establi-
ments no acreditats que ofereixen opcions “sense gluten” però
que no tenen en compte la contaminació encreuada o les tra-
ces, amb les greus conseqüències que això suposa per a la
salut de les persones celíaques. Per tant, realment el producte
que ofereixen NO és apte per als celíacs.
A causa d’aquesta situació i amb l’objectiu de normalitzar la L’Associació Celíacs de Catalunya, amb la supervisió i va-
lidació de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de la
vida del col·lectiu celíac, des de l’Associació impulsem el pro- Generalitat de Catalunya, atorga a l’establiment acreditat un
grama “Restauració Sense Gluten” per tal que els establi- adhesiu amb un logotip sense gluten com a aval i que es reno-
ments que vulguin oferir opcions sense gluten s’engresquin a va cada any, perquè els clients celíacs sàpiguen que el menjar
que s’ofereix a l’establiment compleix els estàndards necessa-
acreditar-se i que els celíacs tinguin cada cop més varietat per ris per garantir la seva seguretat.
escollir a l’hora de menjar fora de casa. El programa “Res-
tauració Sense Gluten” és un sistema gratuït d’acredita-
ció per a obradors, empreses d’hostaleria - restauració,
empreses de càtering i foodtrucks, que certifica el com-
pliment dels protocols de seguretat alimentaria en l’elabora-
ció i servei de productes sense gluten que els fan aptes per a
celíacs. Els plecs de condicions exigits per a l’acreditació han
estat supervisats i validats per l’Agència Catalana de Segu-
retat Alimentària de la Generalitat de Catalunya.
Volem recordar que un 7% de la població té una pato-
logia relacionada amb la ingesta del gluten, i cada cop
que un celíac menja fora de casa mou a una mitja de 4/5 per-
sones. Per tant, davant d’aquesta situació, als establiments
acreditats se’ls hi obra l’oportunitat d’oferir un servei de ne-
goci inclusiu que permeti als celíacs menjar fora de casa de
forma segura.
40 / ESTIU 2018
Programa “Restauració Sense Gluten”
Tot i que en els últims anys Al primer semestre del 2018 hem acreditat 23 nous esta-
hem vist augmentar l’oferta de bliments que compleixen el protocol específic de gestió del
menjar “sense gluten”, realment gluten: Viena (2 establiments nous a Catalunya), Madame
a Catalunya només hi ha 258 Desserts (Barcelona), Rostisseria les Cabanyes (Blanes,
establiments (restaurants, Girona), Pastisseria artesanal Lluis Febrer (Ferreries, Me-
obradors, foodtruck, gela- norca), Cuinats per a tots (Girona), Singlu10 (Sant Boi de
teries...) acreditats com a Llobregat, Barcelona), La Tagliatella, (10 establiments nous
aptes per a celíacs per part a Catalunya), Citrus Restaurant (Barcelona), La Mar de Co-
de l’Associació Celíacs de okies (Sabadell-Badalona, Barcelona), Watelia (Girona), NBA
Catalunya i que, per tant, s’ha (Barcelona), Aquopolis (La Pineda, Tarragona) i Time’s Café
verificat que segueixen tots els (Hospitalet de Llobregat, Barcelona).
protocols de seguretat alimen-
tària en l’elaboració o manipu- Es poden consultar la totalitat dels establiments acreditats
lació de productes sense gluten com a aptes per a celíacs per part de l’Associació Celíacs de
(tenen en compte les traces, Catalunya a la secció ‘Menjar fora de casa’ de la web www.
la contaminació encreuada, etc.). Per altra banda, cal destacar celiacscatalunya.org.
que els establiments acreditats es concentren de forma
desigual en el territori i que les persones celíaques que viuen Des de Celíacs de Catalunya hem editat un quadríptic que
en zones menys poblades no tenen tantes opcions a l’hora de explica què és la celiaquia i com funciona el procés d’acredi-
trobar establiments acreditats. tació dels establiments, i l’hem distribuït a través de gremis i/o
col·lectius de restauració, geladeries, comerç minorista i també
Tot i que s’ha detectat un creixement del 30% en l’oferta als ajuntaments del territori, per tal d’afavorir la màxima difusió.
de productes sense gluten a establiments de canal HORECA
a Catalunya en els darrers dos anys, no han augmentat els
productes realment aptes per a celíacs. De fet, més del
80% dels establiments catalans que ofereixen productes sense
gluten no compleixen amb el Reglament Europeu 1169/2011
en matèria de declaració d’al·lèrgens. Trobem molts establi-
ments no acreditats que ofereixen opcions “sense gluten” però
que no tenen en compte la contaminació encreuada o les tra-
ces, amb les greus conseqüències que això suposa per a la
salut de les persones celíaques. Per tant, realment el producte
que ofereixen NO és apte per als celíacs.
A causa d’aquesta situació i amb l’objectiu de normalitzar la L’Associació Celíacs de Catalunya, amb la supervisió i va-
lidació de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de la
vida del col·lectiu celíac, des de l’Associació impulsem el pro- Generalitat de Catalunya, atorga a l’establiment acreditat un
grama “Restauració Sense Gluten” per tal que els establi- adhesiu amb un logotip sense gluten com a aval i que es reno-
ments que vulguin oferir opcions sense gluten s’engresquin a va cada any, perquè els clients celíacs sàpiguen que el menjar
que s’ofereix a l’establiment compleix els estàndards necessa-
acreditar-se i que els celíacs tinguin cada cop més varietat per ris per garantir la seva seguretat.
escollir a l’hora de menjar fora de casa. El programa “Res-
tauració Sense Gluten” és un sistema gratuït d’acredita-
ció per a obradors, empreses d’hostaleria - restauració,
empreses de càtering i foodtrucks, que certifica el com-
pliment dels protocols de seguretat alimentaria en l’elabora-
ció i servei de productes sense gluten que els fan aptes per a
celíacs. Els plecs de condicions exigits per a l’acreditació han
estat supervisats i validats per l’Agència Catalana de Segu-
retat Alimentària de la Generalitat de Catalunya.
Volem recordar que un 7% de la població té una pato-
logia relacionada amb la ingesta del gluten, i cada cop
que un celíac menja fora de casa mou a una mitja de 4/5 per-
sones. Per tant, davant d’aquesta situació, als establiments
acreditats se’ls hi obra l’oportunitat d’oferir un servei de ne-
goci inclusiu que permeti als celíacs menjar fora de casa de
forma segura.
40 / ESTIU 2018