Page 44 - Num 7 - Primavera / Estiu 2018
P. 44
DE DINS 2018 L’AJUNTAMENT DEL PRAT ES COMPROMET A
IMPULSAR LA RESTAURACIÓ SEGURA PER ALS CELÍACS
Accions i fites per
millorar la vida del Al març, hem signat un conveni amb el qual l'ajuntament
pratenc es compromet a donar suport a campanyes
col•lectiu celíac i accions informatives, formatives i divulgatives sobre
la celiaquia i pren el compromís que, a les festes més
PRIMER SEMESTRE 2018 representatives organitzades pel consistori, hi hagi opcions

Promoció i Protecció dels Drets aptes per a les persones celíaques.
de les Persones Celíaques
POLÍTIQUES PÚBLIQUES PER A LA MILLORA
BARCELONA, CIUTAT GLUTEN FREE! DE LA LEGISLACIÓ PER ALS AFECTATS DE CELIAQUIA

Hem signat un conveni amb L’any 2017 es van aprovar 5 resolucions al Parlament
Turisme de Barcelona per de Catalunya. En una d’elles, la Resolució 552 de la XI al
incrementar els establiments de Parlament de Catalunya, es recollia per primera vegada
restauració aptes per a celíacs que des de Gencat s’impulsessin ajudes fiscals per als
i promocionar Barcelona com celíacs, que per la conjuntura política que vam patir fins fa
a destinació turística sense gluten. Les accions pocs mesos (155), no s’han executat. De fet, des del juny
previstes inclouen la formació per part de la nostra de 2017 fins al 31 de maig de 2018, quan es va constituir
entitat a establiments de restauració i la promoció de la nova comissió, no vam tenir reunions de la comissió de
l’acreditació “establiment sense gluten” de l’Associació salut al Parlament. Des de l’Associació ja hem tingut un
per part de Turisme Barcelona. L’acreditació garanteix primer contacte epistolar amb la presidenta de la comissió,
que els establiments segueixen tots els protocols la Sra. M. Assumpció Laïlla i Jou, i ens hem emplaçat a
de seguretat alimentària en la cuina per als celíacs i una reunió abans de l’estiu per debatre les possibilitats de
serà un requisit imprescindible per als establiments tirar endavant la Resolució 552/XI aprovada per la comissió
de restauració – hostaleria que vulguin aparèixer en de salut en favor del col·lectiu celíac. En funció del resultat
l’apartat d’oferta per a celíacs de les guies editades per de la reunió amb la presidenta de la comissió, s’iniciarà
Turisme de Barcelona. una ronda de reunions amb els membres de la comissió
de la resta de partits polítics en pro de què les polítiques
NOU PROTOCOL PER AL DIAGNÒSTIC aprovades l’any 2017 siguin realment efectives. De
PRECOÇ DE LA MALALTIA CELÍACA manera paral·lela, la Junta Directiva
de l’Associació ha aprovat la
Fruit de la petició l'any 2017 per part de Defensor del posada en marxa d’una campanya
Pueblo al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat reivindicativa i de sensibilització que
instant-lo a l'actualització el document Diagnòstic anirà enllaçada amb una recollida
Precoç de la malaltia celíaca, que no s'actualitzava de signatures a Change.org.
des de l'any 2008, es crea el "Grupo de trabajo del
Protocolo para el diagnóstico precoz de la enfermedad Programes de Salut i Investigació
celíaca" que ha comptat amb la participació d'alguns
dels millors especialistes en celiaquia del nostre país, BECATS DOS PROJECTES DE RECERCA CLÍNICA
totes les societats científiques implicades en la diagnosi
de la celiaquia, les administracions públiques (com el Aquest any, de forma excepcional, dos projectes es
Servicio de Evaluación del Servicio Canario de la Salud podran beneficiar de la Beca Celíacs de Catalunya per
i l'AECOSAN), i les principals associacions de pacients a la investigació investigació en
celíacs entre les que està la nostra Associació. patologies relacionades amb la
ingesta del gluten. La primera
Ha estat gairebé un any de treball conjunt que ha beca l’ha rebut la Fundació Mútua
donat com fruit una excel·lent guia, que ha de ser l'eina Terrassa i el segon projecte becat
fonamental en l'àmbit nacional per millorar la taxa de l’ha presentat l’Institut d’Investigació
diagnosis de la celiaquia, però també de la sensibilitat en Atenció Primària Jordi Gol.
al gluten no celíaca, malaltia que primer cop queda
recollida en un protocol del Ministeri. FORMEM AL COL•LECTIU SANITARI I DE RESTAURACIÓ

Hem realitzat 9 formacions tècniques per promoure
la formació en celiaquia i dieta sense gluten entre
diferents col·lectius de l’àmbit sanitari i de restauració.
Per exemple, hem format a dietistes i nutricionistes de
CODINUCAT i també a professionals de Serunion, Creu
Roja, l’escola d’hostaleria
CETT, Eurest, CAP de Malgrat
i UCC Les Franqueses del
Vallès. Hem participat en el
Congrés d’Infermeria i Salut
Escolar i en el XIV Congrés
de l’Associació d’Infermeria
familiar i comunitària.

44 / ESTIU 2018
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49