Page 25 - Revista Celiacs de Catalunya
P. 25
a una persona que ja realitza una dieta per Després de completar el seguiment inicial i tard, en qualsevol moment. Per aquesta raó, si
a la diabetis, iniciar una dieta sense gluten (o haver obtingut valors negatius de la serologia el control posterior al diagnòstic de la diabetis
viceversa), acostuma a ser complicat, ja que específica de la celiaquia (anticossos tipus 1 fou negatiu, es recomana realitzar un
en moltes ocasions els productes lliures de antitransglutaminasa), es recomana realitzar control, sempre que apareguin símptomes
gluten contenen més carbohidrats per ració un control anual tant des del punt de vista suggestius, o anualment durant els primers
que els equivalents amb gluten, i això fa que la gastroenterològic com nutricional, ja que s’ha cinc anys, i posteriorment cada dos fins als
dieta hagi de ser controlada de prop per un/a comprovat que el compliment de la dieta, deu anys després del diagnòstic de la DM1, ja
especialista en dietètica i nutrició que sigui sobretot en casos asimptomàtics al diagnòstic, que es considera que aquest és el període de
expert/a en diabetis i en celiaquia. En el cas millora si el pacient és controlat regularment més risc per a l’aparició de la MC. El risc de
d’un diabètic que comenci una dieta exempta de per ambdós especialistes. Per una altra banda desenvolupar MC en els familiars de primer grau
gluten, durant les primeres setmanes haurà de l’endocrinòleg pautarà els controls que cregui d’un diabètic tipus 1 és més gran (al voltant del
controlar de forma estricta els nivells de sucre, més convenients. 5-6%) que en la població general, per la qual
ja que aquests poden patir canvis importants cosa alguns especialistes recomanen realitzar
amb l’inici de la nova dieta (per la curació de la És importat recordar que el fet d’haver estat també un control serològic en aquest grup, tot i
mucosa intestinal i pel tipus d’hidrats inclosos testat en una ocasió per descartar la MC no és que aquest és encara avui un tema que genera
en els productes sense gluten). suficient, ja que la malaltia pot aparèixer més controvèrsia.
Laia Garcia
celíaca i diabètica
Sempre he sigut celíaca,
però sent també diabètica
és més difícil
La Laia té 10 anys, viu a Pineda de Mar. migdia no tinc temps d’anar a casa, menjar i Et va costar acostumar-te a que també
Quan tenia 20 mesos li van diagnosticar tornar. A l’escola fan menús adaptats a cada tenies diabetis?
la celiaquia. Al principi, tan a ella a com a intolerància i necessitat. Ho mengem tot igual Sí, va ser el pitjor. Tot va canviar, el menjar
la família se’ls va fer una muntanya, però cada que els menús normals però sense gluten, a s’ha de comptar per racions d’hidrats de
vegada hi ha més coses i pots sortir sense mi a més em vigilen tot el tema dels hidrats carboni, m’haig de mirar el nivell de sucre
cap tipus de problema. A l’Escola Meritxell i del sucre. La veritat és que no he tingut en sang abans de cada àpat, i després de
de Mataró adapten tots els menús sense mai cap problema en el menú de l’escola, ho menjar i abans d’anar a dormir i fins i tot
problema i li controlen tot -no sols perquè la adapten tot, tenim el cuiner allà i ho controla a la matinada, a més de posar-me insulina
mare en sigui mestre-. Quan tenia 7 anys, a tot molt bé. cinc cops al dia. El tema del gluten no em
partir d’uns anàlisis de control de la celiaquia, costa, però clar jo ja estic acostumada a
li van diagnosticar també que era diabètica. La Què t’agradaria que hi hagués sense menjar sense gluten des dels 20 mesos.
diabetis li ha costat més d’assumir-ho: “celíaca gluten i encara no has pogut tastar? Per mi és normal, però acostumar-me a les
ho he sigut sempre però sent diabètica és més Ara pots trobar quasi de tot! El que més ràbia dues coses fou diferent. Al principi em va
difícil”. Ser diabètica li suposa mirar-se el nivell em fa és quan passes davant d’una pastisseria costar molt, no coneixia a cap nen més que
de sucre de sang unes 6-8 vegades al dia i i veus els pastissos o els ‘cupcakes’, donuts, fos diabètic i celíac. Per separat sí, però
administrar-se insulina cinc vegades per poder croissants.... Per menjar-ne sense gluten amb les dues malalties no. A les colònies
menjar. A més, ha de comptar tots els àpats has d’anar a llocs expressament. A més ara de l’associació de diabètics he conegut a
per racions. Amb tot, la Laia i la seva família no no puc menjar gaire, un de tant en tant i més nens que també son celíacs i diabètics
deixen de sortir i intentar fer vida el més normal controlant molt el nivell del sucre. i això m’ha ajudat molt. Fins i tot un monitor
possible. de les colònies també ho és de celíac i
Què diuen els teus companys quan diabètic.
Hi ha més nens celíacs a l’escola? tasten el teu menjar?
Sí! A la meva classe som tres nens celíacs. A la classe estan acostumats, som tres. El que costa més és sortir a fora?
El que no hi ha és cap altre celíac i diabètic. Quan celebro el meu aniversari, que fem la Abans de sortir a fora, els meus pares ja
De diabètics som dos en tota l’escola i de festa tota la classe a la platja, el pastís és miren on podem anar a dinar o si hi ha algun
celíacs uns deu en tota l’escola. sense gluten i no ho troben estrany. En algun lloc on comprar menjar sense cap problema.
aniversari hem menjat la pasta o pizza tots Cada vegada hi ha més llocs, fins i tot puc
Menges a l’escola? iguals i hi ha de tot, nens que els hi agrada i anar al McDonalds!
Cada dia menjo a l’escola, ja que visc a altres que ho troben dolent.
Pineda de Mar i l’escola és a Mataró. Al
a la diabetis, iniciar una dieta sense gluten (o haver obtingut valors negatius de la serologia el control posterior al diagnòstic de la diabetis
viceversa), acostuma a ser complicat, ja que específica de la celiaquia (anticossos tipus 1 fou negatiu, es recomana realitzar un
en moltes ocasions els productes lliures de antitransglutaminasa), es recomana realitzar control, sempre que apareguin símptomes
gluten contenen més carbohidrats per ració un control anual tant des del punt de vista suggestius, o anualment durant els primers
que els equivalents amb gluten, i això fa que la gastroenterològic com nutricional, ja que s’ha cinc anys, i posteriorment cada dos fins als
dieta hagi de ser controlada de prop per un/a comprovat que el compliment de la dieta, deu anys després del diagnòstic de la DM1, ja
especialista en dietètica i nutrició que sigui sobretot en casos asimptomàtics al diagnòstic, que es considera que aquest és el període de
expert/a en diabetis i en celiaquia. En el cas millora si el pacient és controlat regularment més risc per a l’aparició de la MC. El risc de
d’un diabètic que comenci una dieta exempta de per ambdós especialistes. Per una altra banda desenvolupar MC en els familiars de primer grau
gluten, durant les primeres setmanes haurà de l’endocrinòleg pautarà els controls que cregui d’un diabètic tipus 1 és més gran (al voltant del
controlar de forma estricta els nivells de sucre, més convenients. 5-6%) que en la població general, per la qual
ja que aquests poden patir canvis importants cosa alguns especialistes recomanen realitzar
amb l’inici de la nova dieta (per la curació de la És importat recordar que el fet d’haver estat també un control serològic en aquest grup, tot i
mucosa intestinal i pel tipus d’hidrats inclosos testat en una ocasió per descartar la MC no és que aquest és encara avui un tema que genera
en els productes sense gluten). suficient, ja que la malaltia pot aparèixer més controvèrsia.
Laia Garcia
celíaca i diabètica
Sempre he sigut celíaca,
però sent també diabètica
és més difícil
La Laia té 10 anys, viu a Pineda de Mar. migdia no tinc temps d’anar a casa, menjar i Et va costar acostumar-te a que també
Quan tenia 20 mesos li van diagnosticar tornar. A l’escola fan menús adaptats a cada tenies diabetis?
la celiaquia. Al principi, tan a ella a com a intolerància i necessitat. Ho mengem tot igual Sí, va ser el pitjor. Tot va canviar, el menjar
la família se’ls va fer una muntanya, però cada que els menús normals però sense gluten, a s’ha de comptar per racions d’hidrats de
vegada hi ha més coses i pots sortir sense mi a més em vigilen tot el tema dels hidrats carboni, m’haig de mirar el nivell de sucre
cap tipus de problema. A l’Escola Meritxell i del sucre. La veritat és que no he tingut en sang abans de cada àpat, i després de
de Mataró adapten tots els menús sense mai cap problema en el menú de l’escola, ho menjar i abans d’anar a dormir i fins i tot
problema i li controlen tot -no sols perquè la adapten tot, tenim el cuiner allà i ho controla a la matinada, a més de posar-me insulina
mare en sigui mestre-. Quan tenia 7 anys, a tot molt bé. cinc cops al dia. El tema del gluten no em
partir d’uns anàlisis de control de la celiaquia, costa, però clar jo ja estic acostumada a
li van diagnosticar també que era diabètica. La Què t’agradaria que hi hagués sense menjar sense gluten des dels 20 mesos.
diabetis li ha costat més d’assumir-ho: “celíaca gluten i encara no has pogut tastar? Per mi és normal, però acostumar-me a les
ho he sigut sempre però sent diabètica és més Ara pots trobar quasi de tot! El que més ràbia dues coses fou diferent. Al principi em va
difícil”. Ser diabètica li suposa mirar-se el nivell em fa és quan passes davant d’una pastisseria costar molt, no coneixia a cap nen més que
de sucre de sang unes 6-8 vegades al dia i i veus els pastissos o els ‘cupcakes’, donuts, fos diabètic i celíac. Per separat sí, però
administrar-se insulina cinc vegades per poder croissants.... Per menjar-ne sense gluten amb les dues malalties no. A les colònies
menjar. A més, ha de comptar tots els àpats has d’anar a llocs expressament. A més ara de l’associació de diabètics he conegut a
per racions. Amb tot, la Laia i la seva família no no puc menjar gaire, un de tant en tant i més nens que també son celíacs i diabètics
deixen de sortir i intentar fer vida el més normal controlant molt el nivell del sucre. i això m’ha ajudat molt. Fins i tot un monitor
possible. de les colònies també ho és de celíac i
Què diuen els teus companys quan diabètic.
Hi ha més nens celíacs a l’escola? tasten el teu menjar?
Sí! A la meva classe som tres nens celíacs. A la classe estan acostumats, som tres. El que costa més és sortir a fora?
El que no hi ha és cap altre celíac i diabètic. Quan celebro el meu aniversari, que fem la Abans de sortir a fora, els meus pares ja
De diabètics som dos en tota l’escola i de festa tota la classe a la platja, el pastís és miren on podem anar a dinar o si hi ha algun
celíacs uns deu en tota l’escola. sense gluten i no ho troben estrany. En algun lloc on comprar menjar sense cap problema.
aniversari hem menjat la pasta o pizza tots Cada vegada hi ha més llocs, fins i tot puc
Menges a l’escola? iguals i hi ha de tot, nens que els hi agrada i anar al McDonalds!
Cada dia menjo a l’escola, ja que visc a altres que ho troben dolent.
Pineda de Mar i l’escola és a Mataró. Al