Page 27 - Revista Celiacs de Catalunya
P. 27
Intentem al màxim que a les seves necessitats. Els seus plats segueixen a l’estranger sempre es segueix el mateix
l’alimentació de la Paula un rigorós pla d’elaboració a cuina, de manera protocol, que passa per informar al lloc de
no sigui diferent i busquem individualitzada, i se li serveixen directament, residència on s’hostejaran, preguntant el tipus
l’equilibri nutricional” sense passar per la taula calenta ni la línia comú de menú que pensen oferir als esportistes
per evitar la contaminació creuada. que es concentraran allà i adaptant-ho a les
Saioa Segura No només hem de tenir cura dels ingredients necessitats especifiques del nostre esportista.
i el procés d’elaboració, també hem de donar Aquests menús els intentem detallar al màxim
Dietista-Nutricionista. molta importància a la composició nutricional. ingredient a ingredient perquè no hi hagi cap
Departament de Nutrició i Fisiologia del Un esportista d’elit, en aquest cas amb una tipus d’error. Tenim la sort que a Espanya el
Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat. mitjana de sis hores diàries d’entrenament, coneixement de la malaltia és cada dia més
necessita una dieta equilibrada, rica en gran, però hem d’assegurar que el nostre menú
La meva experiència personal m’ha portat a carbohidrats, força fibra, baixa en grassa i pocs estigui realment ben elaborat, ja que un error o
conèixer el món de la celiaquia des de fa anys, ja sucres. Aquí es presenten alguns problemes contaminació creuada pot tenir conseqüències
que la meva germana ho és i això m’ha permès per aconseguir aquest equilibri, ja que en molts negatives per l’esportista. Per aquesta raó, la
familiaritzar-me amb els productes sense gluten productes sense gluten trobem excés de grassa responsabilitat del coneixement de la malaltia i
des de fa temps. He viscut de primera mà les i sucres i dèficit de fibra si ho comparem amb la del control d’elaboració dels menjars també
limitacions del celíacs, tant en els productes que els seus homònims amb gluten. I substituint el recau sobre el propi esportista. Amb la Paula
es cuinen a casa com, sobretot, quan surts a blat per blat de moro, arròs o blat sarraí ens tenim l’afegit que és simptomàtica –si ingereix
menjar fora o vas de viatge. trobem que els carbohidrats estan per sota. gluten pot tenir nàusees, vòmits, marejos– i
Quan sortim a competir, tant a Espanya com per tant s’han d’extremar les mesures. I no
La Paula Norberto és en aquests moments la sols perquè es pugui perdre una competició
única esportista celíaca que viu al CAR, però o tenir un rendiment inferior, sinó perquè es
durant l’any passen per les instal·lacions tracta d’un tema de salut que cal cuidar pel
força esportistes amb intoleràncies, i no futur.
només al gluten. En aquest cas intentem que Al CAR també hem tingut casos, sobretot
l’alimentació del celíac no sigui diferent, però amb esportistes estrangers que venen a fer
al mateix temps buscant l’equilibri nutricional. estades, d’adeptes a la moda relativament
recent de seguir una dieta sense gluten sense
Per definir els menús setmanals de la Paula estar-hi obligat. Primer escriuen demanant
seguim sempre la mateixa pauta. Quan s’han dieta sense gluten i després veus que un dels
definit els plans de menús rotatoris per als plats l’agafen de la cadena. A vegades són els
esportistes ens reunim amb ella per adaptar-los efectes de la desinformació.

PUBLICITAT
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32