Page 26 - Revista Celiacs de Catalunya
P. 26
primera persona
Piruetes sense gluten
Paula Norberto, vigatana de 14 anys i sòcia de Celíacs de Catalunya, és l’actual campiona d’Espanya de
gimnàstica artística en l’aparell de salt sobre cavall, nivell 9. Fa vida al CAR de Sant Cugat i seguir una
dieta sense gluten no és cap impediment per somniar en participar en uns Jocs Olímpics o uns Mundials
“Cada dia m’aixeco a les set i deu del matí a seu menú al de les seves companyes, en la Sis dies a la setmana compaginant estudis i
casa d’una tieta a pocs quilòmetres del CAR. mesura del possible adaptant els productes i esport d’elit, dormint el caps de setmana a
Esmorzo unes torradetes amb embotits o llet evitant que mengi diferent. “A vegades quan casa, on assegura que “no entro massa a la
amb cereals i a les vuit i vint començo l’escola. sortim se’m fa la boca aigua quan elles podem cuina perquè mai m’ha agradat, ni tan sols
A mig matí menjo un entrepà i a les onze en demanar pizza o algun producte de pastisseria. per fer dolços com molts altres nens”. El seu
punt toca entrenament fins a les dues. Després Segurament seria pitjor si ho hagués tastat i ara plat preferit és “l’arròs i dels que contenen
tinc una hora i quart per dinar, descansar una no pogués, però com que de sempre he menjat gluten la pasta, que m’agrada i també és
mica i estar amb les companyes. A un quart de sense gluten he après a conformar-me”. adient per a la dieta d’un esportista”. Ha
quatre un altre cop a l’aula durant tres hores. viatjat a l’estranger, ho farà molt més si
I a partir de les sis de la tarda, i fins les nou, “No m’he sentit discriminada segueix la seva progressió i marca amb una
segona tanda d’entrenament”. per menjar diferent dels altres creu Bulgària, perquè “es va ajuntar que no
Aquesta és la rutina que segueix la Paula ni crec que m’hagi afectat en el sabíen massa sobre la meva dieta i a més no
Norberto Ferrón (Vic, 19 d’agost de 2000) rendiment de cap competició” ens enteníem amb l’idioma”, assegura amb
al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del un to de veu fi i una mirada que denota una
Vallès, que ha format part de l’equip espanyol Sis hores al dia d’entrenament i seguir el sensibilitat especial. Una figura que sembla
junior de gimnàstica artística i es prepara per ritme en els estudis requereixen d’una dieta fràgil, però que es transforma quan s’enfunda
algun dia complir el seu somni, participar en equilibrada: “Cada setmana mirem els menús el maillot, s’empolsa les mans amb carbonat
uns Jocs Olímpics o uns Campionats del Món. de les companyes i l’adeqüem per evitar els de magnesi, esprinta durant 25 metres i es
La Paula fa 13 anys que segueix una dieta sense productes que continguin gluten, però sense dona embranzida amb les mans per a volar
gluten, ja que fou diagnostica celíaca quan tenia perdre els nutrients que em fan falta per estar alt i fer una pirueta que deixi bocabadats als
un any. “Vaig començar a practicar gimnàstica en forma. No m’he sentit discriminada per jutges que l’examinen.
amb tres anys i ser celíaca mai m’ha fet ser menjar diferent dels altres ni crec que m’hagi A l’horitzó de la Paula, si segueix amb
menys que les meves companyes o rivals”, afectat en el rendiment de cap competició. A la seva actual progressió, l’anhel de ser
comenta aquesta menuda i tímida esportista. més, al CAR em cuiden com a casa”, remarca olímpica o mundialista. Qui sap si podrà
El Departament de Nutrició i Fisiologia del la Paula, que mentre parlem de tant en tant fer-ho realitat el 2016 a Rio de Janeiro o
CAR de Sant Cugat s’encarrega d’ajustar el mira de reüll com les seves companyes ja el 2020 a Tokio.
estan realitzant exercicis d’escalfament.
28 CELÍACS GENER 2015
Piruetes sense gluten
Paula Norberto, vigatana de 14 anys i sòcia de Celíacs de Catalunya, és l’actual campiona d’Espanya de
gimnàstica artística en l’aparell de salt sobre cavall, nivell 9. Fa vida al CAR de Sant Cugat i seguir una
dieta sense gluten no és cap impediment per somniar en participar en uns Jocs Olímpics o uns Mundials
“Cada dia m’aixeco a les set i deu del matí a seu menú al de les seves companyes, en la Sis dies a la setmana compaginant estudis i
casa d’una tieta a pocs quilòmetres del CAR. mesura del possible adaptant els productes i esport d’elit, dormint el caps de setmana a
Esmorzo unes torradetes amb embotits o llet evitant que mengi diferent. “A vegades quan casa, on assegura que “no entro massa a la
amb cereals i a les vuit i vint començo l’escola. sortim se’m fa la boca aigua quan elles podem cuina perquè mai m’ha agradat, ni tan sols
A mig matí menjo un entrepà i a les onze en demanar pizza o algun producte de pastisseria. per fer dolços com molts altres nens”. El seu
punt toca entrenament fins a les dues. Després Segurament seria pitjor si ho hagués tastat i ara plat preferit és “l’arròs i dels que contenen
tinc una hora i quart per dinar, descansar una no pogués, però com que de sempre he menjat gluten la pasta, que m’agrada i també és
mica i estar amb les companyes. A un quart de sense gluten he après a conformar-me”. adient per a la dieta d’un esportista”. Ha
quatre un altre cop a l’aula durant tres hores. viatjat a l’estranger, ho farà molt més si
I a partir de les sis de la tarda, i fins les nou, “No m’he sentit discriminada segueix la seva progressió i marca amb una
segona tanda d’entrenament”. per menjar diferent dels altres creu Bulgària, perquè “es va ajuntar que no
Aquesta és la rutina que segueix la Paula ni crec que m’hagi afectat en el sabíen massa sobre la meva dieta i a més no
Norberto Ferrón (Vic, 19 d’agost de 2000) rendiment de cap competició” ens enteníem amb l’idioma”, assegura amb
al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del un to de veu fi i una mirada que denota una
Vallès, que ha format part de l’equip espanyol Sis hores al dia d’entrenament i seguir el sensibilitat especial. Una figura que sembla
junior de gimnàstica artística i es prepara per ritme en els estudis requereixen d’una dieta fràgil, però que es transforma quan s’enfunda
algun dia complir el seu somni, participar en equilibrada: “Cada setmana mirem els menús el maillot, s’empolsa les mans amb carbonat
uns Jocs Olímpics o uns Campionats del Món. de les companyes i l’adeqüem per evitar els de magnesi, esprinta durant 25 metres i es
La Paula fa 13 anys que segueix una dieta sense productes que continguin gluten, però sense dona embranzida amb les mans per a volar
gluten, ja que fou diagnostica celíaca quan tenia perdre els nutrients que em fan falta per estar alt i fer una pirueta que deixi bocabadats als
un any. “Vaig començar a practicar gimnàstica en forma. No m’he sentit discriminada per jutges que l’examinen.
amb tres anys i ser celíaca mai m’ha fet ser menjar diferent dels altres ni crec que m’hagi A l’horitzó de la Paula, si segueix amb
menys que les meves companyes o rivals”, afectat en el rendiment de cap competició. A la seva actual progressió, l’anhel de ser
comenta aquesta menuda i tímida esportista. més, al CAR em cuiden com a casa”, remarca olímpica o mundialista. Qui sap si podrà
El Departament de Nutrició i Fisiologia del la Paula, que mentre parlem de tant en tant fer-ho realitat el 2016 a Rio de Janeiro o
CAR de Sant Cugat s’encarrega d’ajustar el mira de reüll com les seves companyes ja el 2020 a Tokio.
estan realitzant exercicis d’escalfament.
28 CELÍACS GENER 2015